Nápoj štíhlosti
V Japonsku je velice oblíbený zelený čaj Sencha. Ten je nejen velice chutný, ale má také celou řadu zdravotních benefitů. Sencha zelený čaj se v poslední době stal velmi populární a ovládl i zbytek světa.
V Japonsku má své místo také v lidovém léčitelství, a to díky blahodárným účinkům, kterými se pro lidský organismus vyznačuje. Pít bychom ho tedy měli úplně všichni. Chuť senchy je mírně nasládlá, s patrným tónem trávy a ořechů.
Samotná vůně se popisuje jako svěží a květinová. Proces výroby senchy se liší od ostatních druhů zeleného čaje. Po sklizni se listy senchy napaří, aby se zastavil proces oxidace a umožnil tak listům tohoto čaje zachovat si stále zelenou barvu.
Důležitým aspektem tohoto procesu je ale také zachování co největšího podílu důležitých živin. Poté se listy vysuší a charakteristickým způsobem srolují, čímž získají jemný, jehličkovitý tvar.
Japonci tento čaj pijí již celá staletí. Považují ho za lék na dlouhověkost. Sencha má také celou řadu zdravotních přínosů.
Spaluje tuky
Sencha je bohatá na polyfenoly, které účinně bojují s volnými radikály, zpomalují proces stárnutí a chrání buňky před poškozením. V Japonsku je tento nápoj dokonce populárnější než námi oblíbená káva.
Důvody, proč pít zelený čaj:
Zařazením zeleného čaje sencha do své denní stravovací rutiny můžete snížit riziko vzniku rakoviny, kardiovaskulárních a neurodegenerativních onemocnění.
To ale není všechno. Tento druh zeleného čaje má ještě další velice důležitý přínos. Podle odborníků na výživu a zdravý životní styl je také prvkem při jakékoliv odtučňovací dietě.
Sencha díky obsahu katechinů zrychluje metabolismus a pomáhá regulovat tělesnou hmotnost člověka. Dalším přínosem pak je, že reguluje hladinu cukru v krvi, což se jeví jako důležité zejména pro lidi s cukrovkou nebo inzulínovou rezistencí.
Zelený čaj sencha díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů a antioxidantů posiluje obranyschopnost našeho těla a chrání ho před infekcemi. Zařadit do své denní rutiny by ho měli i kardiaci, protože pomáhá snižovat krevní tlak, zlepšuje krevní oběh a snižuje hladinu špatného neboli LDL cholesterolu v krvi.
Tím, že reguluje hladinu cukru v krvi, pomáhá se spalováním tukových zásob. Je tedy skvělým doplňkem zdravé, vyvážené stravy a geniální vzpruhou pro naše tělo. Optimální teplota pro přípravu zeleného čaje sencha je kolem 70-80 stupňů Celsia. Při takové teplotě si zachová jemnou chuť a vůni a zároveň všechny důležité živiny.
Zdroje: pysznosci.pl, kenkomatcha.com, matchaoishii.com