Bylo to už v 70. letech minulého století, kdy si astronomové povšimli, že vesmír v naší bezprostřední blízkosti je nezvykle prázdný a "řídký". Už po 14 milionů let se v něm nezrodily žádné nové hvězdy a oproti jiným oblastem vesmíru se tu vyskytuje velmi málo prachu a plynů. Vědci tento prostor o průměru 1000 světelných let nazvali "Místní bublinou". Dlouho ale neuměli vysvětlit, co stálo za jeho zrodem.

Vesmírný smeták

Nápovědu dala mračna plynu a prachu, jež se soustředí na okraji bubliny a tvoří jakousi její "skořápku". V těchto místech se rovněž rodí spousta nových hvězd a astronomové už rozumí mechanismu, který je vytváří.

"Zjistili jsme, že všechny blízké mladé hvězdy vznikly v důsledku explozí supernov. Rázová vlna smetla mezihvězdná mračna plynu a prachu do studené husté skořápky, která nyní tvoří povrch Místní bubliny. Tím se prostor vyprázdnil a veškerý materiál nahuštěný na jeho okraji dal vzniknout novým hvězdám," vysvětlila americká astrofyzička Catherine Zucker, která se na studii podílela.

Co je ovšem pozoruhodné, Místní bublina je v porovnání se stářím vesmíru poměrně mladým útvarem. Podle vědců se zformovala teprve před 14 miliony lety a původně v ní nebylo vůbec nic - rázová vlna vše zametla na okraj, jako když smýčíte podlahu. "Domníváme se, že naše sluneční soustava vstoupila do bubliny před 5 miliony lety a dnes se nachází v jejím středu," uvedla Catherine Zucker.

Bublina se podle astrofyzičky stále rozpíná, avšak mnohem pomaleji než bezprostředně po svém vzniku. Zatímco původně se nafukovala rychlostí 90km/s, dnes už je to jen něco okolo 6 km/s.

Jak si celý proces představit? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Mléčná dráha děrovaná jako ementál?

Podobná bublina se nachází také mezi souhvězdím Persea a Býka, je však asi 10krát větší, což naznačuje, že ji utvořilo více supernov. Astronomové nyní budou zkoumat, jakým způsobem na sebe obě bubliny vzájemně působí a kolik dalších se jich v naší galaxii skrývá. "Je možné, že interakce bublin zformovala souhvězdí Býka. Je to ale zatím jen hypotéza, kterou je třeba prošetřit," říká Catherine Zucker.

Sluneční soustava je přirozeně v neustálém pohybu, takže jednoho dne bublinu zase opustí - mělo by se tak stát asi za 8 milionů let. Je ale také možné, že v té době už Místní bublina nebude existovat, protože dosáhne své maximální velikosti a její skořápka se "rozprskne" do vesmíru. Není přitom vyloučeno, že se Země zabydlí pro změnu v jiné bublině. Podle astronomů musí takových pozůstatků supernov existovat ve vesmíru nespočet. Naši galaxii si lze představit jako sýr ementál - je plná děr, které vznikají a zase mizí. Život na naší planetě to přitom očividně nijak neovlivňuje.

Zdroje: https://www.livescience.com/, https://gizmodo.com/, https://earthsky.org/