Více než půl století vědci předpokládali, že zemské jádro se skládá z vnitřní, pevné části, které je obklopené polotekutým obalem. Nové výzkumy ale naznačují, že hlubiny naší planety mohou být mnohem složitější, než se myslelo.

Jelikož nemáme žádnou možnost, jak se do středu Země dostat, vědci se spoléhají na studium seismických vln, jež prozrazují hustotu materiálů, jimiž procházejí. Primární P-vlny jsou elastické a neuvěřitelně rychlé. Jsou prvními ukazateli zemětřesení. Cestují všemi skupenstvími. Sekundární S-vlny jsou pomalejší. Proto dorazí na pozorovací stanici jako druhé. Z fyzikální podstaty nemohou procházet kapalným prostředím.

Zemské jádro a železný sníh

Tým amerických a čínských geofyziků z Texaské univerzity v Austinu a S’čchuanské univerzity si při analýze recentních seismických dat všimli, že naměřené hodnoty nesedí se soudobými teoretickými modely fungování geosféry, nacházející se ve středu Země. Ukázalo se, že když vlny procházejí spodními vrstvami vnějšího jádra, tak se zpomalí. Jakmile se pohybují svrchní vrstvou vnitřního jádra, jsou naopak rychlejší, než by podle výpočtů měly být.

„Tyto anomálie v rychlosti by mohly naznačovat přítomnost hypotetického sněhového valu mezi vnějším a vnitřním jádrem v hloubce 5 150 km pod povrchem země," říká Youjun Zhang z univerzity S’čchuan v Číně. Tento sníh však není tvořený krystaly vody, ale železem. Ty se mohou uvolňovat do roztaveného vnějšího jádra a pak padat dolů, na pevné jádro planety."

Zde s největší pravděpodobností vytvářejí vrstvu o tloušťce přesahující 300 kilometrů. „Pod našimi nohami se vyskytuje šílený svět," směje se Zhang. „Podobné procesy ale probíhají i v magmatických krbech v zemské kůře," vysvětluje.

Tajemství zemského jádra

Další výzkum navíc naznačil, že vnitřní jádro Země netvoří pouze pevné železo, jak se věřilo, ale obsahuje také slitiny atomů kyslíku, vodíku nebo uhlíku. Dokazuje to model, jehož úkolem bylo napodobit účinky extrémního tlaku a teploty na množství pravděpodobných prvků.

Zdroj: Youtube

To by mohlo vysvětlit tvorbu silných konvekčních proudů produkujících magnetické pole Země, ale i osvětlit formování naší planety a dalších podobných těles ve vesmíru.

Zdroj:

www.popularmechanics.com, www.agupubs.onlinelibrary.wiley.com, www.imeteo.sk