Zdroje: nationalclothing.org, www.historymuseum.ca, www.egypttoday.com

Zatímco královny a dámy z vyšších kruhů oblékaly šaty až ke kotníkům s dlouhými rukávy, jejich služebné a prosté ženy z lidu si vystačily s jednoduchou lněnou róbou se dvěma či jedním ramínkem, která ponechávala odhalená ňadra. Z praktických důvodů se hojně nosily i krátké sukně, neboť s dlouhými by se špatně pracovalo v domácnosti i na poli.

Korálky všude, kam se podíváš

Většina šatů se šila z lehké, téměř průsvitné lněné látky, což ostatně odpovídalo egyptskému teplému podnebí. Egypťanky se potřebovaly chránit spíš před sluncem než před chladem, takže lehoučké bílé outfity logicky hrály hlavní roli. Nedostatek zdobných detailů na šatech se dohnal šperky. Četné archeologické nálezy náramků a náhrdelníků dokazují, jak byly tyto doplňky pro egyptké ženy důležité. Z korálků se dokonce zhotovovaly celé šaty. Oblékaly se na nahé tělo a dovolit si je mohly jen ty nejbohatší.

Líčidla, paruky a falešné vousy

Šaty a korálky však móda zdaleka nekončila. Snad ještě důležitější než oblečení byl pro Egypťany make-up, který si na obličej běžně nanášeli i muži. Barvy pro silné linky kolem očí se vyráběly z tmavých minerálních kamenů rozdrcených na prášek a nanášely se štětci zhotovenými ze dřeva, slonoviny či kamene. Oční linky přitom nebyly jen pouhou módní záležitostí, Egypťané jimi chránili oči před ostrým slunečním světlem a pískem. Červené barvivo ke zvýraznění tváří a rtů se pak získávalo z oxidů železa.

Staří Egypťané si rovněž velmi potrpěli na očistu těla, k níž patřilo i holení tělesného ochlupení, a někdy dokonce i vlasů. Přírodní kštici pak nahradila paruka zhotovená z koňských žíní nebo ostříhaných lidských vlasů, u vyšších vrstev ještě ozdobená drahými kameny.

Pánové pak své výsadní postavení ve společnosti zdůrazňovali falešným plnovousem, jenž symbolizoval moudrost. Mohl být vyroben z mědi nebo ze zlata a k bradě se připevňoval pomocí stužky. Dokonce i sochy mívaly v Egyptě odnímatelné vousy, to aby jim kněží mohli nasadit různě tvarovanou ozdobu brady pro konkrétní obřad a sochy pokaždé připomínaly jiného boha.