28. září tohoto roku byla uveřejněna překvapující studie, která tvrdí, že se na Marsu nacházejí hned čtyři jezera. Mohlo by to znamenat, že je na Rudé planetě život.

Na povrchu Marsu vodu v tekutém skupenství nenajdeme. Je to kvůli nízkému tlaku, který je na této planetě výsledkem nedostatečné atmosféry. Vědci však dlouho předpokládali, že by mohli životodárnou tekutinu najít pod jeho povrchem. A před dvěma lety učinili v tomto směru významný objev. Pod ledovým povrchem na jižním pólu Marsu opravdu narazili na velké slané jezero. Tento rok jeho přítomnost potvrdili a navíc našli další tři. Zjištění byla publikována v časopise Nature Astronomy.

Nejnovější studie analyzovala soubor dat, který obsahuje 134 pozorování provedených od roku 2012 do roku 2019. Radarová data pocházela z kosmické lodi Evropské kosmické agentury s názvem Mars Express. Pro výzkum zde byla využita metoda podobna té, jež se využívá k identifikaci podpovrchových ledovcových jezer na Zemi, především pak na Antarktidě, v Kanadě a Grónsku. Její princip spočívá v odrazu rádiových vln od snímaného povrchu (Zdroj: https://www.nature.com/articles/d41586-020-02751-1 ).

Jezera se podle vědců rozkládají na území o pětinu větší než je Německo. Největší z nich zároveň měří kolem 30 kilometrů.

Nad novým objevem však vědci nejásali příliš dlouho. Vyskytl se velký problém - přílišná slanost jezer. Koncentrace soli ve vodě se zde blíží 20krát většímu obsahu, než v námi známé mořské vodě. Takové množství s největší pravděpodobností snižuje přítomnost života v jakékoliv formě. „Očekáváme, že voda je blízko bodu nasycení (stádium, ve kterém již nelze rozpustit žádnou sůl). Na planetě Mars voda proniká kameny a má sklon rozpouštět každou sůl, s níž se setká….. Mluvíme zde o obsahu soli v jezerech v řádu desítek procent...,“ říká Roberto Orosei, hlavní vedoucí celého projektu.

„Sůl ve velmi vysokých koncentracích není příliš přátelská k životu. Stále však existuje naděje, na Zeměkouli se také život vyskytl nejprve ve slané vodě..", věří Orosei, který si zároveň uvědomuje, kolik práce ještě stojí před jeho vědeckým týmem. Zároveň tvrdí, že i slaná jezera si mohou zachovat stopy nějakých forem života. Ten je podmíněn hustou atmosférou, mírnějším klimatem a přítomností kapalné vody na povrchu planety (Zdroj: https://www.bbc.com/news/science-environment-54337779).

Kromě vysoké slanosti vody může být problémem i její kalnost. „Pokud materiál, který jsme zkoumali, je skutečně tekutá voda, je podle mého názoru příliš kalná,“ tvrdí Mike Sori, planetární geofyzik na Purdue Univeristy.

Definitivní vysvětlení případu vody na Marsu by mohla přinést čínská mise Tianwen-1. Ta dosáhne jeho oběžné dráhy v březnu roku 2021. V plánu je umístit na Rudou planetu vozítko s přístroji, jež budou zkoumat okolí, hledat další známky vody či jakékoliv formy života (Zdroj: https://thenextweb.com/syndication/2020/10/08/3-more-lakes-have-been-found-on-mars-anyone-home ).