Analýza z roku 2021 ukazuje, že pokud lidstvo nezasáhne, do konce století se Země oteplí o 2,7 °C. Jediným řešením je rovnováha mezi vyprodukovanými a pohlcenými emisemi. Co když se sliby evropských politiků nenaplní a míra znečištění neklesne? Vědci napříč obory zpracovali scénář s katastrofálními následky. Jak může podle profesora vědy o klimatu na škole geografických věd University of Bristol Dana Lunta a docenta v Centru pro potravinovou politiku Dr. Christiana Reynoldse vypadat jeden den v roce 2050?

Život v roce 2050

Je studené ráno roku 2050. Probudil vás nepříjemný kašel ozývající se z vedlejší místnosti, kde spí vaše kamarádka Marie a její syn Daniel. O dočasné útočiště vás poprosila poté, co její dům v záplavové oblasti zatopila voda. Když ho před dvaceti lety kupovala, věřila, že protipovodňové bariéry nepovolí. Masivní přílivová vlna je ale prolomila během několika hodin.

Zdroj: Youtube

Stěhování ze satelitního městečka s výhledem na řeku do paneláku u hlavní silnice navíc zhoršilo Danielovo astma. Vzpomněli jste si na dobu, kdy se státy snažily snížit počet aut a přejít na elektrická vozidla. Ukázalo se však, že jde opět jen o business. Těžba nerostů potřebných k výrobě baterií a jejich likvidace znečistila svět téměř stejně jako obyčejná auta.

Vstanete z postele a zapnete zprávy. Na obrazovce bliká číslo dva, to značí střední míru znečistění. Usmějete se, možná se dnes konečně dostanete ven a nebudete potřebovat speciální masku. Moderátorka shrnuje události z posledních hodin. Hurikány, povodně, sesuvy půdy. Katastrofy doprovází pláč dětí a zoufalé pohledy lidí, kteří byli nuceni opustit své domovy. Mluvčí dobročinných organizací prosí o zaslání pitné vody, teplého oblečení a zdravotnických potřeb.

Se smutným pohledem si oblečete druhé teplé ponožky. Váš panelák měl sice kdysi funkční solární panely, chatrný materiál ale extrémní počasí nevydržel. Celý byt se tak snažíte vytopit starým plynovým kotlem, jenž jste sehnali na blešáku.

Den v roce 2050

Vytáhnete žaluzie a podíváte se na ulici. Výloha obchodu odnaproti je rozbitá. Zamyslíte se. Je těžké si vzpomenou, kdy lidé neprotestovali a chudší nerabovali. Dávky v nezaměstnanosti nestačí pokrýt ani základní potřeby. Navíc, ceny příliš často kolísají.

Supermarkety zejí prázdnotou. Maso je neúměrně drahé, ryby už nejsou k dostání. Stejně jako některé exotické ovoce, kdysi běžné v celé republice. Z obrovských ploch úrodné půdy v Africe, Jižní Americe i Austrálie je nyní tichá poušť, která se pomalu, ale jistě dále rozrůstá. Veškerá naděje nyní směřuje na nové zemědělské příležitosti v Grónsku a Antarktidě.

Zakručí vám v žaludku. Nakrájíte chleba a připravíte veganskou pomazánku. Uvaříte kávu a zavoláte na své hosty, že snídaně je na stole. Během ní se z televize ozve, že zkrachovala další banka. Miliony lidí tak přes noc přišli o své úspory. Daniel se opět rozkašle. Nabídnete se, že ho odvezete k doktorovi, aby mu předepsal lék. Když sklidíte nádobí, rychle se obléknete a zamíříte k autobusové zastávce. Ústa a noc vám zakrývá respirátor. Bez něj by vás dusil štiplavý smog.

Čekárna je plná zoufalých lidí. Doktor má na jednoho člověka pět minut. S receptem v ruce odcházíte do lékárny, abyste se dozvěděli, že inhalátor je již několik týdnů vyprodán a pravděpodobně se už ani vyrábět nebude. Rozhodnete se, že se alespoň zkusíte projít na čerstvějším vzduchu.

Zdroj: Youtube

Les za městem je strašidelně tichý. Kdy začal mizet hmyz? Malému Danielovi vypravujete, jak vypadaly pralesy, korálové útesy a ledovce. Jak jste v dětství pozorovali ptáky a veverky. Jak jste se u babičky brodili čistým potokem a do zavařovacích sklenic chytali pulce a na vodu s cukrem lákali barevné motýly. V té době jste si stěžovali pouze na to, že je moc horko nebo, že v zimě není sníh. Změna přicházela nenápadně...

Zdroj:

www.cs.wikipedia.org, www.europarl.europa.eu, www.bigissue.com