Tajemný objekt vylovili rybáři v Solentu, průlivu oddělující pevninskou Anglii od Isle of Wight. Nejdřív netušili, co přesně drží v rukách. Když se ale na něj pozorně podívali, zjistili, že jde o zkamenělou obří ústřici. Odnesli ji proto do místního akvária Blue Reef, kde ji začala zkoumat Jenna MacFarlane.

„Fosilie je desetkrát větší než běžné ústřice. Bylo tedy na první pohled jasné, že je velice stará," říká akvaristka. „Stejně jako letokruhy u stromů, i schránka měkkýše se každý rok zvětšuje o jednu vrstvičku. Zjistili jsme tak, že živočich žil před více než 100 miliony lety."

Zkamenělina obří ústřice a perla

Tito mlži jsou proslulí tím, že se mezi jejich schránkou a kožním záhybem běžně tvoří perly. Lesklé kulovité předměty, jež jsou nejvíce ceněné ve šperkovnictví. Vznikají, pokud do lastury vnikne cizí předmět, jako je zrnko písku nebo parazit. Měkkýš začne nechtěného návštěvníka obalovat tenkými vrstvičkami perleti, složené z miniaturních plátků aragonitu. Pokud se objekt pod pláštěm hýbe, vznikne volná perla. Častěji však kulička přilne k vnitřní vrstvě schránky. V lastuře se pak jeví jako nápadná nerovnost.

Právě tu odhalil sken MRI, který vědci použili, aby zjistili, zda se uvnitř fosilie nenachází vzácný přírodní klenot. „Uprostřed ústřice je něco kulatého o velikosti golfového míčku," říká Jenna MacFarlane. „S velkou pravděpodobností to opravdu bude perla."

Rozhodli se však, že ji nejvyjmou. Nechtějí vzácnou ústřici zničit. „Takto stará perla zatím nikdy objevena nebyla. Pokud by spatřila světlo světa, měla by hodnotu několika milionů korun," říká expert na šperky Geoffrey Munn.

Největší perla na světě

I když má perla impozantní velikost, není největší na světě. Za ten je považován 34 kilogramů vážící klenot, jenž vylovil filipínský rybář v roce 1996. Ke vzácnosti o hodnotě asi 2,6 miliardy korun přišel úplnou náhodou, když se mu na skalnatém dnu zasekla kotva. Jakmile se potopil, aby ji uvolnil, všiml si, že vedle ní leží pěkný lesklý kámen. Líbil se mu natolik, že si ho vzal jako talisman pro štěstí.

Zdroj: Youtube

Když se muž o deset let později stěhoval, ukázal nález své tetě. Ta kontaktovala místní úřady a vědce, kteří následně potvrdili jeho pravost. Perla stále zůstává u svého majitele, jenž ji odmítl prodat.

Zdroj:

www.prirodovedci.cz, www.tn.nova.cz, www.dailymail.co.uk