Buffy Baileyová s manželem hledali poklad na soukromém pozemku, se souhlasem jeho majitele. Měli s sebou detektor kovů a byli připraveni na velké dobrodružství. Detektor se však ozval mnohem dříve, než čekali, už při prvním průchodu podél cesty. Žena myslela, že detektor upozornil na něco obvyklého, jako je třeba ovčí známka na ucho nebo kus plechovky od nápoje. Místo toho ale vykopali s manželem malý zlatý předmět ve tvaru knihy.

Na video o objevu se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Zlatý šperk chránící před problémy v těhotenství

Při bližším zkoumání se ukázalo, že půl centimetru dlouhý a velmi lehký artefakt zřejmě pochází z 15. století a je vyroben buď z 22, nebo 24karátového zlata. Navíc se až nápadně podobá Middlehamskému šperku, zlatému přívěsku nalezenému v roce 1985 poblíž hradu Middleham, Richardova dětského domova. Richard vládl Anglii v letech 1483-1485 a jeho porážka v bitvě na Bosworthském poli znamenala konec Války růží a rovněž i počátek vlády nejslavnější anglické dynastie: Tudorovců.

Kniha byla objevena poblíž hradu Sheriff Hutton, což bylo bývalé sídlo Richarda III., takže je možné domnívat se, že zdobený předmět mohla vlastnit některá z příbuzných anglického krále, dokonce třeba i jeho manželka Anna Nevilleová, jež jej mohla nosit jako ochranu během těhotenství a porodu. Nález byl totiž poslán k prozkoumání odborníkům z Yorkshirského muzea, kteří na něm identifikovali postavy. Ty jsou zobrazeny na přívěsku jako na stránce otevřené knihy. Ztělesňují svatého Leonarda a Markétu, patrony porodu.

Objevují se však i názory, že kniha má představovat Bibli, což ale někteří odborníci vyvracejí s tím, že kdyby to měla být Bible, byl by na šperku vyražen symbol či biblický text.

Patřil šperk šlechtické nebo dokonce královské rodině?

Jak přesně se oba zlaté artefakty ztratily na polích v severní Anglii, není jasné.

Nalezená kniha je nápadně podobná výše zmíněnému Middlehamskému šperku, což je zlatý přívěsek z 15. století s velkým modrým safírem, který zřejmě mohl patřit Anně Nevillové, její matce Anně Beauchampové nebo Richardově matce Cecily Nevillové. Middleham se nachází asi 60 kilometrů od místa novějšího nálezu a oba jsou si podobné zejména kvalitou a stylem rytin.

„Je velmi pravděpodobné, že se jedná o další šperk, který si objednala [šlechtická rodina] a vyrobil ho stejný kovář," říká Matt Lewis, předseda Společnosti Richarda III. Je možné, že oba šperky byly záměrně zakopány jako projev díků či smutku souvisejícího s porodem. Mohlo se ale jednat i o preventivní opatření v době anglické reformace, kdy vlastnictví takových náboženských obrazů představovalo značné riziko – ztráta pouze jednoho z nich by byla neopatrná, ale ztráta dvou by byla přímo katastrofální.

Middlehamský klenot se momentálně nachází ve sbírkách Yorkshirského muzea, kde jej odborníci zkoumají, aby se dozvěděli více o jeho původu. V souladu s britským zákonem o pokladech z roku 1996, který upravuje archeologické nálezy učiněné veřejností, se muzeum může rozhodnout předmět po jeho posouzení a ocenění odkoupit s tím, že peníze by byly rozděleny mezi nálezce a majitele pozemku, kde byla kniha nalezena. Předpokládá se, že šperk by mohl stát asi 100 000 britských liber, tedy necelé tři miliony korun.

Zdroje:

www.smithsonianmag.com, www.yorkshiremuseum.org.uk, newcarsz.com