Dvě obří obětní jámy obsahující tisíce zlatých, bronzových, nefritových, slonovinových a keramických předmětů, jsou považovány za objev století. Byly nalezeny uprostřed kdysi klidné vesnice Sanxingdui.

Bylo vlahé jaro roku 1929. Mladý farmář kopal studnu, když se před jeho očima zjevila skrýš nefritových relikvií. Nečekaný nález vzbudil doslova šílenství. Generace lovců pokladů se snažila najít další artefakty. Marně. Až o necelých šedesát let později stavební dělníci vykopali jámy obsahující tisíce starodávných památek.

Zlatá čínská maska

Předměty nalezené v obětních jámách zahrnovaly sochy se zvířecími tvářemi, včetně draků, hadů a ptáků. Obětní oltář, 4 metry vysoký bronzový strom, sekery, prsteny, nože nebo bronzová lidská postava měřící skoro tři metry.

Mezi nejpozoruhodnější nálezy však patřila desítka velkých bronzových masek a hlav s lidskými rysy, očima mandlového tvaru, rovnými nosy, hranatými obličeji a obrovskýma ušima. Radiokarbonové datování potvrdilo, že artefakty byly vyrobeny ve 12. až 11. století před naším letopočtem pozoruhodně pokročilou technologií odlévání bronzu.

Badatelé byli ohromeni. Tento styl byl v čínském umění zcela jedinečný. Velkolepý objev proměnil provincii S'-čchuan v ohnisko studia starověké Číny. Archeologové zjistili, že poklady vytvořila kultura, která byla součástí království Shu. V té době byli obyvatelé vesničky Sanxingdui schopnými vinaři a řemeslníky. V roce 1000 př. n. l. ale byla z neznámých důvodů vylidněna.

„Předpokládáme, že artefakty sloužily jako obětiny bohům vládnoucím Nebi, Zemi, horám, řekám, apod.," vysvětluje Ao Tianzhao z muzea v Sanxingdui. „Místní lidé uctívali přírodu a své předky. Zvláštní masky tak byly určitými totemy."

Maska hitem internetu

Od svého objevu se památkám dostalo velkého mezinárodního zájmu. Byly vystaveny ve světově proslulých muzeích po celém světě. Nejvíce pozornosti si ale získal fragment zlaté masky měřící 23 cm na výšku, 28 cm na šířku a vážící asi 280 gramů.

Poklad se stal hitem internetu a inspiroval řadu uživatelů sociálních sítí k vytvoření obrázků, v nichž zakrývá tvář populárním postavám.

Zdroj:

www.ancient-origins.net, www.bbc.com, www.independent.co.uk