Zlaté nugety jsou kousky přírodního zlata, které se vyskytují v přírodě. Voda a eroze soustřeďují nahromaděné nugety, které se sbírají metodami povrchové těžby.

Otec čtyř dětí si poranil záda a přišel o práci

Samorosty se také často nacházejí ve zbytcích vrstev, v nichž se rozpadly ložiska obsahující zlato. Samorosty lze dnes nalézt také v haldách hlušiny po bývalé těžbě, zejména v hlušině po starých bagrovacích pracích.

Samotné nugety nejsou nikdy zcela ryzí nebo 24karátové. Převážná část nugetů je čistá přibližně 20-22 K neboli 83-92 %. "Jemnost" nugetů se vyznačuje jejich čistotou. Jako příklad "865 dokonalý" znamená, že nuget bude mít 865 dílků zlata v poměru na tisíc. Mezi běžné nečistoty přítomné ve zlatých nugetech patří měď a stříbro.

Nádherný zlatý nuget "Zlatá ruka" byl nalezen v říjnu 1980 nedaleko Wedderburnu v Austrálii pomocí detektoru kovu. Objevil ho otec čtyř dětí. Ten si poranil záda a přišel o práci. A tak si pořídil detektor kovu, díky kterému se stal milionářem.

Tento neuvěřitelný poklad byl objeven ve svislé poloze, ležel navíc pouhých šest centimetrů pod povrchem.

Pak našel jedinečný poklad a stal se milionářem

Samotný nuget váží obrovských 27 kilogramů. Kevin Hiller a jeho rodina hledali za svým skromným domem s přívěsem, když učinili tento neuvěřitelný objev. Je nemožné si představit jejich vzrušení a radost z toho, jak úžasný nález se jim nakonec povedl. "Zlatá ruka" je v současné době vystavena v hotelu a kasinu Golden Nugget v Las Vegas ve státě Nevada v USA.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Za nuggety se obecně považují části, které se odlomily z původního zlatého dolu a byly vodou nebo erozí přeneseny na nové místo.

"Zlatá ruka" je v současnosti největší existující přírodní zlatý nuget a vlastně největší, jaký byl kdy nalezen pomocí detektoru kovů.

Za více než milion dolarů jej zakoupilo kasino Golden Nugget v Las Vegas v Nevadě a návštěvníci si jej mohou prohlédnout.

Velké nugety jsou tak často promrhány a uloženy do soukromých sbírek, proto je pro veřejnost jedinečnou příležitostí prohlédnout si tak vzácný zlatý nuget, jako je tento.

Zdroje:

www.rd.com

www.monumentaustralia.org.au

en.wikipedia.org