Dokazují to čtyři kuželovité zlaté předměty, jež byly objeveny v 19. a 20. století v jižním Německu a na západě Francie. Dlouho se myslelo, že artefakty sloužily jako dekorace nebo se jednalo o obřadní vázy. Nyní vědci předpokládají, že měly mnohem sofistikovanější účel.

Nejzachovalejšímu z nich se říká Berlínský zlatý klobouk. Je zhruba 74 centimetrů vysoký a váží 490 g. Je vyroben z tenkého plátkového zlata. Má kónický tvar, jehož spodní část je vyztužena 10 mm širokým prstencem z plechového bronzu. Byl vyroben z jednoho kusu přibližně v roce 1000 př. n. l.

Berlínský zlatý klobouk

Klobouk je rozdělen na 21 pruhů, které jsou ozdobeny tepanými tečkami, kruhy, polokruhy a vodorovnými pásy. Mezi nimi je i 1739 symbolů slunce a měsíce. Počet a uspořádání dekorací není náhodné. Dohromady tvoří pokrokovou logaritmickou tabulku.

„Kněží pozdní doby bronzové byli považováni za pány času, již měli přístup k božskému vědění, které jim umožnilo nahlédnout do budoucnosti," říká Wilfried Menghin, ředitel berlínského muzea. Jeho vědecký tým odhalil, že symboly tvoří kód, téměř přesně odpovídající metonickému cyklu. Ten objevil řecký astronom Meton v roce 432 př. n. l., půl století po tom, co byl Berlínský klobouk vyroben.

„Objev klobouku naznačuje, že člověk z doby bronzové byl schopen provádět dlouhodobá empirická astrologická pozorování. Byl tedy mnohem vzdělanější, než jsme doposud předpokládali," doplňuje historik.

Kalendář z doby bronzové

Vědci spočítali, že Berlínský zlatý klobouk zobrazuje až 57 měsíců. Každý symbol představuje jeden den. Kromě ozdobných pásů obsahující různý počet prstenů, jsou zde i speciální znaky. Ty napovídaly, kolik času se má od dané zóny odečíst nebo k ní naopak přičíst. Přesný princip fungování tohoto systému zatím není plně dešifrován.

Zdroj: Youtube

Německá archeoložka Sabine Gerloff z Erlangen University ale předpokládá, že tento princip se používal po celé Evropě. Pět podobných klobouků bylo vykopáno v rašelinách v Irsku během 17. a 18. století. Bohužel však zmizely neznámo kam.

Zdroj:

www.ancient-europe.blogspot.com, www.etc.worldhistory.org, www.en.wikipedia.org