Diktátoři se často dostanou k moci vojenským převratem a chtějí být spatřováni jako nejvyšší velitelé a nepřemožitelní generálové, proto je většinou vídáme ve vojenských uniformách s odznaky nejvyšších hodností. Také Muammar Kaddáfí zpočátku sázel na image vojevůdce. Poté, co v roce 1969 se skupinou důstojníků svrhl lybijského krále Idrise, který byl tou dobou na léčení v Turecku, nechal se jmenovat vrchním velitelem ozbrojených sil, ačkoli měl oficiálně hodnost pouhého plukovníka.

Vojenská uniforma a krátce střižené vlasy Kaddáfímu docela slušely a z módního hlediska by jistě nic nezkazil, kdyby u této vizáže zůstal. Bohužel, z někdejšího militantního revolucionáře se postupem času stal neomezený vládce s monarchistickými manýry. Kaddáfí měl svou moc jistou a nepotřeboval se ukazovat jako "ten nejsilnější", a pro změnu si začal libovat v image "toho nejbohatšího".

Jak asi může vypadat vládce země, která má tolik ropy, že se chlubí nulovým veřejným dluhem? Možná bude působit dojmem bezstarostného milovníka života, co si na mezinárodní summit odskočil z Miami Beach. Nebo se zahalí do zlatého pláště a bude připomínat mýtického krále Midase. Kaddáfí chtěl svými extravagantními outfity nejspíš vzbudit dojem pohádkově bohatého monarchy, bohužel je ale doplňoval slunečními brýlemi, sandály a bezdomoveckým rozcuchem.

A protože diktátora lidé většinou nekritizují nahlas, a už vůbec ne v jeho přítomnosti, Kaddáfí se nejspíš nikdy nedozvěděl, že v oblasti módy ujíždí na levou kolej. Zcela nepokrytě se jeho chabému smyslu pro styl začali Lybijci smát teprve po jeho smrti v roce 2011. Téhož roku ho světový tisk také označil za nejhůře oblékaného diktátora všech dob.