Nová vědecká analýza velké zlaté cihly nalezené před desítkami let v centru Mexico City potvrdila, že byla skutečně součástí kořisti, kterou španělští conquistadoři zanechali při dočasném ústupu z hlavního města Aztéků.

Cihlu o váze 1,93 kilogramu našel stavební dělník při výkopových pracích pro novou budovu podél Alamedy. Malebného parku v centru mexického hlavního města.

I po 41 letech však zůstával její původ záhadou.

Mexický Národní ústav antropologie a historie však díky specializovaným rentgenovým snímkům nyní potvrdil, odkud tajemná cihla pochází: Španělé se narychlo, i když dočasně, stáhli během takzvané "Noche Triste" neboli "smutné noci".

Dělník vykopal zlatou cihlu z legendárního Cortésova pokladu

Této noci - 30. června 1520 - Aztékové, rozzuření masakrem svých šlechticů a kněží, vyhnali španělské útočníky ze svého hlavního města Tenochtitlánu.

Konkvistadoři uprchli s tolika uloupenými aztéckými poklady, kolik jen mohli odnést. Součástí pak byla také zmíněná zlatá cihla.

"Noche Triste" patří mezi tzv. epizody dobytí. Z nich se dochoval jediný hmotný důkaz: zlatá cihla. Právě ta se před 500 lety potopila v kanálech Tenochtitlánu. Její nedávná analýza však potvrdila, že skutečně pochází ze zmíněného útěku Španělů.

Cortesovi a jeho mužům se při příjezdu v roce 1519 dostalo ostražitého přivítání od aztéckého císaře Moctezumy. Brzy se však pro něj stali nechtěnými hosty v paláci, když si přivlastnili jeho poklad a z něho udělali rukojmí.

Po zbytku vědci pátrají

V červnu 1520 se Cortes, který zahájil svou výpravu do Mexika bez oficiálního povolení, dozvěděl, že španělský guvernér na Kubě vyslal skupinu vojáků, aby ho zatkli.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

V Tenochtitlánu zanechal svého poručíka Pedra de Alvarada a sám se vydal s částí své armády bojovat proti příchozím vojákům. Ty se mu nakonec podařilo porazit.

Během své nepřítomnosti se však Alvarado začal obávat, že na něj Aztékové zaútočí, a nechal zabít jejich šlechtice a kněze.

Aztékové se vzbouřili a Španělé se stáhli. Cestou zpět pak zřejmě ztratili zlatou cihlu.

Studie zjistila, že složení nalezené cihly odpovídá složení jiných aztéckých předmětů z tohoto období.

"Tato cihla je klíčovým dílem skládačky této historické události," uvedli vědci, kteří po zbytku pradávného pokladu stále pátrají.

Zdroje:

www.livescience.com

www.history.com

www.reuters.com