Poklad, který byl postupně objeven během třiceti let na poli v Západním Norfolku detektoristy a archeology, obsahuje převážně drobné zlaté mince, tzv. tremissisy ražené na území dnešní Francie na počátku 7. století. Kromě toho je jeho součástí i devět zlatých solidů z Byzantské říše, brakteátový přívěsek, slitek a dva fragmenty větších šperků. Zlato bylo z neznámých důvodů zakopáno do země někdy kolem roku 600 našeho letopočtu.

Podle hlavního kurátora archeologie Tima Pestella v Norwichchském hradním muzeu a galerii umění je soubor předmětů velice vzácný. Společně s dalšími nálezy totiž ukazuje uspořádání ekonomiky a společnosti raně anglosaské Anglie a dokazuje její bohatství. „Můžeme pochopit, jak probíhal obchod a další směnné systémy v západním Norfolku, které využívali ponovníci východní Anglie v sedmém století."

Zlatý poklad Norfolk

Když se tedy úřady dozvěděly, že padesátiletý detektorista David Cockle deset zlatých mincí ukradl a prodal je na černém trhu za přibližně 440 tisíc korun, pěkně se naštvaly. „Motivací vašeho nečestného chování byla čistá chamtivost," oznámil Cockleovi soudce Rupert Overbury.

Amatérský hledač pokladů uzavřel smlouvu s majitelem pozemku o rozdělení výnosů z jakéhokoli nálezu a vydal se pole prohledávat. O svém objevu se mu ale nezmínil, neřekl o něm ani koronerovi a místo toho mince prodal. „Bez ohledu na to, jak může být člověk nadšený, že našel zakopaný zlatý poklad, existuje zákon, který nařizuje, že nález musí být nahlášen a odevzán," vysvětluje vrchní okresní korunní prokurátor Punam Malhan.

„Zločin v oblasti dědictví proto bereme vážně. Poškozuje hodnotu naší země. Historii nelze nahradit," dodává Malhan. Policista David Cockle byl proto propuštěn ze zaměstnání a odsouzen na 16 měsíců vězení. Dalších pět let nesmí vlastnit detektor kovů a uzavírat dohody s vlastníky pozemků o hledání pokladů.

Rozvod a krádež

Pochybení Cockleho jeho kolegy překvapila. Svou práci vykonával důsledně a byl zodpovědný. V roce 2012 se ale rozešel se svou manželkou, což ho velice zasáhlo. Začal hrát hazardní hry a neměl jak zaplatit rozvodové řízení ve výši skoro 300 tisíc korun.

Zdroj: Youtube

Nález mincí bral jako výhru v loterii. Bohužel, krádež se nevyplatila. „Bylo to jedno z nejhrubších porušení důvěry," uzavřel případ vrchní konstábl Simon Bailey. Jelikož ale bývalý policista projevil nad svým činem lítost, bylo mu dovoleno ponechat si 50 % nálezného. Zbylá polovina připadla majiteli pozemku.

Zdroj:

www.wisbechstandard.co.uk, www.edp24.co.uk, www.dailymail.co.uk