„Černou skříňku“ objevili vědci vyplavenou na pláži. Ukázalo se, že fungovala tak, jak má. Data však byla zvláštní. Zaznamenané teploty naznačovaly, že žralok se dostal do trávícího systému jiného zvířete. Otázka, jež odborníkům vyvstala na mysli byla jasná. „Co sežere tak velkého tvora?"

Teprve po dalším studiu migračních vzorců bílých žraloků biologové přišli na to, kde bylo zvíře zabito. Konečně tak mohli pátrat po pravé identitě vraha.

Kdo snědl bílého žraloka?

Odborníci srovnávali data z pozorovacího zařízení oběti s údaji naměřenými v oblasti, vzdálené asi čtyři kilometry od pláže, kde byla „černá skříňka" vyplavena. Ukázalo se, že sedí. Poslední chvíle svého života tak samice strávila zde. Mezi jedinci svého druhu.

Zdroj: Youtube

„Kanibalismus je u žraloků běžný jak u mláďat, tak u dospělých," říká doktorandka na oceánografickém institutu Woods Hole v Massachusetts Camrin Braun. „Zvlášť bílí nejsou vybíraví. Hlad je hlad."

Její slova potvrzují záběry, kdy menší dravci urychleně opouštějí oblast, jakmile se v ní objeví větší jedinec. Ten, jenž zaútočil na sledovanou parybu byl podle odhadů necelých pět metrů dlouhý a vážil dvě tuny.

Jednohubka pro kosatku

Podle Camrin Braun je také možné, že se zvíře stalao obětí kosatek. Ty využívají skupinového lovu. „Tato strategie a vysoká inteligence z nich dělá neuvěřitelně efektivní predátory,“ vysvětluje odborník na mořské savce Simon Elwen. „Dokážou tak zabít i velké velryby."

Zdroj: Youtube

Nejnovější záběry z dronu, pořízené v jihoafrické zátoce Mossel Bay ukazují, jak se dvě z kosatek ke žraloku pomalu přibližují. Ten místo toho, aby se vydal na útěk, překvapivě vyčkává. Náhle se ale z hlubin vynoří třetí kytovec, který se do něj zakousne. Třímetrová samice se tak mohla stát obětí podobného útoku.

Zdroj:

www.nationalgeographic.com, www.express.co.uk, www.ct24.ceskatelevize.cz