Když přijde řeč na nejznámější stroj na svatby a rozvody, leckdo si vybaví Elizabeth Taylor. Jenže ani ta nemá se svými osmi partnery nárok. Navíc „podváděla", protože si Richarda Burtona vzala dvakrát. Zato Zsa Zsa v současnosti žije už s devátým mužem po svém boku. Není to přitom jediná věc v jejím životě, která vyvolá povytažení obočí.

V bohatství žila odmala. Na svět přišla 6. února 1917 v Budapešti, tehdy ještě součásti Rakousko-Uherska. Její otec Vilmos Gábor sloužil ve vojsku, ale rodinný blahobyt pocházel zejména z matčiny strany. Janka byla dcerou zámožného obchodníka s klenoty.

Královské zjevení

Zsa Zsa se narodila jako prostřední ze tří sester a dostala křestní jméno po tehdy známé herečce Sári Fedákové. Přestože rodina měla židovské kořeny, nikdy se k nim nehlásila. Ani to ji ale později nezachránilo před velkým utrpením.

Zsa Zsa, jak začali Sári brzy říkat, vyrůstala v bezstarostném světě společenské smetánky, studovala na soukromé škole ve Švýcarsku a rostla do krásy. V 17 letech na výletě ve Vídni okouzlila slavného tenora Richarda Taubera, který jí nabídl roli ve své operetě. „Je jedinečná. Je jako žena ze dvora francouzského krále Ludvíka XV., která nějakým zázrakem žije ve 20. století," rozplýval se pěvec.

Podobnému příměru se nebránila ani Zsa Zsa. Považovala se za moderní madame Pompadour, ale na rozdíl od známé královské milenky byla mnohem emancipovanější. „Vždy si své účty platím sama. Stejně tak si chci vybrat svého muže a ne aby to bylo obráceně." A tím se skutečně řídila celý život. Jakmile jí někdo přestal vyhovovat, neměla s ním slitování.

Oběť znásilnění

V 19 letech se stala Miss Maďarska a dostala se do řečí kvůli údajnému románku s prvním tureckým prezidentem Kemalem Atatürkem. O rok později měla první svatbu. Jejím vyvoleným se stal jiný Turek, intelektuál z vlivné rodiny Burhan Asaf Belge. Soužití s padesátiletým mužem ale bylo pro dvacetiletou dívku velkým soustem a po třech letech přišel rozvod.

Válečná situace v Evropě se mezitím vyhrotila, takže Zsa Zsa ráda odjela do Hollywoodu za mladší sestrou Evou, která se tam poměrně úspěšně pokoušela o hereckou kariéru. Zsa Zsa ale napnula úsilí jiným směrem. V roce 1942 se vdávala podruhé a tentokrát jí prstýnek navlékl Conrad Hilton, zakladatel slavné sítě hotelů.

Šťastný úsměv jí dlouho nevydržel. Z domoviny začaly proudit špatné zprávy. Zatímco rodiče stihli včas utéct, další příbuzní se kvůli židovskému původu stali lovnou zvěří a řada z nich přišla o život. Zsa Zsa marně prosila babičku a strýce, aby za ní přijeli do Ameriky. Oba tvrdili, že mají v Budapešti bezpečný úkryt, ale oba zahynuli při bombardování.

O mnoho lépe se neměla ani Zsa Zsa. I její druhý manžel byl o 30 let starší, takže se brzy objevily problémy. Ctihodný muž těžce snášel její extravagantní život plný večírků a provokativních komentářů. Jednou se třeba vyjádřila v tom smyslu, že měla sex s Nickym, což byl Conradův syn z prvního manželství.

Vše vyvrcholilo v roce 1946, kdy se Zsa Zsa rozhodla od manžela odejít. Ve svých pamětech z roku 1991 přiznala, že ji manžel po jedné hádce znásilnil a ona pak v březnu následujícího roku porodila dceru Constance Francesku, své jediné dítě. Ani to ale vztah nezachránilo a Zsa Zsa od manžela utekla i s nemluvnětem v náručí.

Alkohol a sebevražda

Útočiště našla u herce George Sanderse (*1906), který si ji vzal v roce 1949 a uvedl ji do světa filmu. Zsa Zsa se poprvé objevila před kamerou o tři roky později, a přestože o tom mnozí pochybovali, prokázala dostatek talentu a v následujících 30 letech si zahrála ve více než 50 filmech.

I Sanders brzy přestal vyhovovat jejím nárokům a po pěti letech se s ním rozvedla. „Mám ráda muže, kteří vědí, jak se chovat k ženám. Musí být mužní, ale mužnost není jen ve svalech," říkávala. Zatímco vesele odtančila do náruče čtvrtého manžela, bankéře Herberta Hutnera (*1908), se Sandersem to šlo od té doby z kopce. Nakonec si vzal Magdu, starší sestru Zsa Zsy, ale po měsíci se s ní rozvedl. Pak definitivně propadl alkoholu a spáchal sebevraždu. To se psal rok 1972, kdy Zsa Zsa pomalu chystala už šestou svatbu. V roce 1975 si vzala designéra Jacka Ryana (*1926), autora panenky Barbie. Po roce ale měli opět práci rozvodoví právníci. „Jsem dokonalá hospodyňka. Vždy, když odcházím, vezmu si manželův dům s sebou," vtipkovala Zsa Zsa.

Sedmý sňatek s hercem Michaelem O´Harou byl na její poměry velmi trvanlivý, vydržel sedm let. Naopak následující manželství s mexickým advokátem Felipem de Albou byl den po obřadu anulován. Pro Felipeho to byla první a není divu že i poslední zkušenost se ženěním. Nakonec se ale stalo něco nečekaného. Zsa Zsa potkala životní lásku.

Amputovaná noha

Frédéric Prinz von Anhalt se narodil v Německu jako syn policisty. Ve 36 letech ho za podivných okolností adoptovala rodinná známá, princezna Marie von Anhalt, snacha posledního německého císaře Viléma II. Tento akt není dodnes po právní stránce zcela vyjasněný. Frédéric se do té doby živil jako masér a většina nové rodiny ho nikdy nepřijala. Přesto se ve vyšších kruzích pohyboval a nakonec se seznámil se Zsa Zsou. Přestože je o 27 let starší, v roce 1986 se vzali a žijí spolu dodnes.

Frédéric je ale v posledních letech spíše její chůvou než manželem. V roce 2002 měla jako spolujezdec těžkou autonehodu v Los Angeles a nějaký čas se pohybovala pouze na vozíku. V dalších letech prodělala dva infarkty a oba si vyžádaly operaci. V roce 2011 jí lékaři amputovali pravou nohu nad kolenem, aby zastavili postupující infekci.

Nyní to vypadá, jako by si ji bůh zapomněl vzít k sobě nebo ji trestal za hříšný život tím, že ji nechává uvězněnou v nemohoucím těle. Zsa Zsa má ale dlouhověkost v genech. Její matka Janka zemřela až v roce 1997 ve 100 letech.