Přestože provádění archeologických vykopávek v Afghánistánu není možné, cesta se vždy najde. Pomáhají nám drony, které se dostanou i tam, kam je lidem vstup zakázán. Špionážní satelitní snímky odhalují ztracené základny Hedvábné stezky a stopy zaniklých říší v zapovězených pouštních oblastech Afghánistánu. Američtí a afghánští vědci nyní mohou díky dronům studovat tisíce dosud nekatalogizovaných starověkých lokalit. Při jejich objevu pomáhají americké špionážní satelity a následné analýzy snímků pořízených díky vojenským dronům.

Vědci díky těmto technologiím uvádějí, že ztrojnásobili počet publikovaných archeologických nálezů v Afghánistánu. Nyní jich mají více než 4500, a jsou přesvědčeni, že v zemi je stále mnohem více neobjevených starověkých lokalit.

Na video se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Překvapivé nálezy neskutečného bohatství

Díky dronům byly objeveny staré říše, o jejichž existenci nikdo neměl tušení. Mezi novými archeologickými nálezy je 119 karavanserájů z konce 16. a počátku 17. Století. Jedná se o obrovské komplexy určené k ubytování cestujících kolem Hedvábné stazky. Tyto stavby byly budovány od prvních staletí př. n. l. do 19. století. Kromě nich byly objeveny i sítě starověkých kanálů, které nejsou ze země vidět.

Problém je, že díky situaci v zemi hrozí všem těmto starověkým lokalitám zničení ze strany Talibanu. Tato organizace totiž sleduje a monitoruje program ničení cenných archeologických památek.

"Očekával bych, že budou objeveny desítky tisíc archeologických nalezišť. Teprve až budou tato naleziště zaznamenána, bude možné je studovat a chránit," řekl David Thomas, archeolog z La Trobe University v australském Melbourne.

Podobně drony fungují i na dalších místech, jak ukazuje toto video:

Zdroj: Youtube

Afghánistán byl po tisíce let klíčovou křižovatkou spojující Východ a Západ, kudy karavany převážely obrovské množství hedvábí, drahokamů, koření a dřeva z Indie a také porcelánu z Číny. Mezi nálezy jsou obrovské karavanseráje, neboli stanoviště, která po tisíciletí využívali právě cestovatelé po Hedvábné stezce. Mnohé z nich, stejně jako podzemní kanály, pohřbil pouštní písek.

I s ohledem na to byla zbudována nejrůznější starověká místa, která ale nyní mohou bez striktní ochrany brzy a navždy zmizet. Je důležité rychle jednat.

Zdroje:

www.ancientpages.com, www.livescience.com