Zapomeňte na Machu Picchu. Jakkoli je toto starobylé místo dechberoucí, v incké historii existuje jiné město, které je obestřeno ještě hustší pavučinou záhad a mýtů. Jmenuje se Paititi, a když se v roce 2007 rozneslo, že ho skutečně objevili, vypukla nefalšovaná zlatá horečka.

Neohrožený hrdina

I španělští dobyvatelé, kteří inckou říši v 15. a 16. století zcela rozvrátili, byli fascinováni množstvím zlatých předmětů, které nalezli. Přesto se říká, že mnoho pokladů ještě čeká na objevení. Přední místo zaujímá Paititi, obří město či pevnost, která sloužila jako trezor, do něhož Inkové těsně před zánikem své civilizace ukryli ty největší cennosti.

Bájné místo leží někde na pomezí Peru, Bolívie a Brazílie. Podle pověsti ho nechal postavit incký lidový hrdina Inkarri. Stal se jakýmsi symbolem vzdoru proti dobyvatelům a poslední nadějí na záchranu. Když Španělé v roce 1533 zajali a umučili posledního inckého vládce Atahualpu, Inkarri přísahal, že jeho smrt pomstí. Kromě toho na tajném místě vybudoval nepřístupnou pevnost a s pomocí svých věrných v ní shromáždil veškeré cennosti, které ještě nepadly do rukou chamtivým Evropanům. Místo je ukryté tak dobře, že se ho dodnes nepodařilo najít. Pátrání po něm ale nikdy nepřestalo.

Co skrývá Vatikán?

V roce 2001 způsobil rozruch italský archeolog Mario Polia, který v jezuitském archivu v Římě objevil zprávu od misionáře Andrese Lopeze z roku 1600. Popisuje v ní nádherné město plné neskutečných pokladů ze zlata a drahých kamenů, které je ukryté v nepřístupné amazonské džungli. Ve zprávě bylo ještě uvedeno, že Lopez o všem neprodleně informoval i papeže. Jedna z teorií proto tvrdí, že svatý otec na místo vyslal speciální výpravu, která Paititi skutečně našla a cennosti v tichosti přivezla do Vatikánu, kde dodnes odpočívají ukryté v katakombách.

Od roku 2001 se každopádně zájem o Paititi rapidně zvedl. Expedice střídala expedici, ale bez úspěchu. Až v roce 2007 lidé z peruánského města Kimbiri ohlásili, že nedaleko našli podivné pískovcové útvary. Okamžitě se začalo spekulovat, že pravidelné bloky rozkládající se na ploše 40 tisíc metrů čtverečních jsou pozůstatky po neznámém městě. Jde skutečně o základy Paititi? To stále není jasné. Vědci se nemohou shodnout, zda jsou kamenné bloky přírodního nebo umělého původu. Obyvatelé Kimbiri jsou ale i tak spokojení, protože vydělali na zvýšeném turistickém ruchu.