V Austrálii byl nalezen kus Kanady, který se odlomil asi před 1,7 miliardy let.

Vědci v Austrálii objevili ztracený kus jiného kontinentu

Horniny staré 1,7 miliardy let byly nalezeny v Georgetownu, malém městě na severovýchodě Austrálie. Hornina má však geologické znaky, které jsou pro Austrálii neznámé, uvedli vědci.

Vědci se domnívají, že nalezené sedimenty pocházejí z kanadského štítu. Právě to podle geologů může být známkou existence superkontinentu, který části obou zemí kdysi tvořily.

Objev tak skutečně naznačuje, že oblast Georgetownu byla původně součástí Severní Ameriky a tvořila superkontinent zvaný "Nuna", uvedli vědci.

"Náš výzkum ukazuje, že zhruba před 1,7 miliardami let se horniny z Georgetownu usazovaly v mělkém moři, když byla tato oblast součástí Severní Ameriky," uvedl vedoucí výzkumník Adam Nordsvan, doktorand z australské Curtin University.

Odtrhl se z Nuna

"Georgetown se pak asi o 100 milionů let později odtrhl od Severní Ameriky a srazil se s oblastí Mount Isa na severu Austrálie. To byla kritická část globální kontinentální reorganizace, kdy se téměř všechny kontinenty na Zemi spojily a vytvořily superkontinent zvaný Nuna."

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

V průběhu historie Země se kontinenty mnohokrát rozdělily a spojily. Naposledy se tak stalo zhruba před 300 miliony let. Tehdy vznikl superkontinent Pangea, po němž se rozpadly a následně vytvořily dnešní kontinenty.

Nuna však byla prvním superkontinentem, který se kdy vytvořil. Jeho existence byla poprvé zmíněná v roce 2002, kdy byl také nazýván Columbia.

"Tento nový objev je klíčovým krokem k pochopení toho, jak mohl vzniknout první superkontinent Země Nuna," řekl Nordsvan.

Technika, kterou Nordsvan a jeho tým použili k určení původu hornin v Georgetownu, spočívá v hledání zrnek minerálu zvaného zirkon. Zirkon často obsahuje radioaktivní uran, který se časem rozpadá na olovo. Poměr olova a uranu pak ukazuje stáří zirkonu.

David Schneider, profesor věd o Zemi a životním prostředí na Ottawské univerzitě, který se na výzkumu nepodílel, uvedl, že studie je dobře zpracovaná. "Je to docela dobrý důkaz toho, že tato část Austrálie byla pravděpodobně v určitém okamžiku připojena ke Kanadě."

Zdroje:

neveda.cz

www.cbc.ca

letstalkscience.ca