Slavnou Atlantidu zná každý. O umístění bájného kusu země s nesmírně vyvinutou civilizací už tak jasno není, ale předpokládá se, že se rozkládala někde v mořích kolem Evropy, případně v Atlantickém oceánu. V Indickém oceánu se pro změnu nacházela bájná Lemurie a na ocet nezůstal ani Pacifik. Tam prý kdysi dávno vzkvétal kontinent zvaný Mu.

Kde se vzali Mayové?

Jako první na něj v novodobé historii upozornil anglo-americký historik, dobrodruh a cestovatel Augustus Le Plongeon (1825–1908). V Evropě způsobil rozruch prohlášením, že ve starých indiánských spisech našel zmínky o kontinentu zvaném Mu, který se rozprostíral uprostřed Pacifiku a před mnoha tisíci lety ho pohltila voda. Většina obyvatel zahynula, ale někteří se dokázali zachránit a založili na území dnešního Mexika mayskou civilizaci. Ta později proslula nevídaným stupněm pokroku ve všech oblastech.

Nad závěry podobného „bádání" by šlo jednoduše mávnout rukou, ale Plongeon nebyl osamocen. Několik desítek let po něm přišlo velmi podobné svědectví z druhého konce světa.

Britský cestovatel, spisovatel a milovník tajemna James Churchward (1851–1936) koncem 60. let 19. století narazil v odlehlém hinduistickém chrámu uprostřed Indie na starého mnicha a dal se s ním do řeči. Zřejmě si padli do noty, protože mu starý muž postupně prozradil velké tajemství. Je prý strážcem odkazu starodávné civilizace, která klesla na dno oceánu.

Neznámé písmo

Churchward se podle svých slov dva roky učil podivný jazyk, který na světě ovládalo už jen několik dalších mnichů. Nakonec mu starý mnich ukázal staré hliněné destičky pokryté neznámým písmem, jeden z mála hmatatelných pozůstatků po tajemné civilizaci.

Churchward se naučil znaky číst a zjistil další podrobnosti o dávném národu. Mimo jiné to, že na rozdíl od obyvatel Atlantidy šlo o mírumilovný národ, že ho na dno oceánu svrhla nenadálá přírodní katastrofa a že většina ze 64 milionů obyvatel zahynula. Zachránili se jen někteří, kteří se na lodích rozprchli po celém světě. Churchward později o obyvatelích země Mu vydal několik knih, které se však dnes spíše než mezi historické řadí mezi vědeckofantastické.

Čas od času se objevily další zprávy, podle nichž se na zapomenutých ostrovech uprostřed Pacifiku našly podivné rozvaliny, případně potápěči objevili na mořském dně pravidelné útvary, které rozhodně nejsou přírodního původu. Od dob Churchwarda se ale nenašel nikdo, kdo by přinesl další důkazy o ztraceném kontinentu. To ale neznamená, že neexistoval.