Zatímco vibrace některých těles zní jako uklidňující, meditační hudba, jiné působí na naše sluchové ústrojí strašidelně. Pro astronomy však zdaleka nejsou jen příjemným zpestřením jejich práce, naopak pro ně mají velký význam. Zvuky jim například umožňují sledovat složité pohyby uvnitř Slunce, od solárních erupcí až po výrony koronální hmoty.

"Slunce vibruje na mnoha různých frekvencích, většinou jsou ale mimo rozsah našeho sluchu," říká výzkumník NASA Alex Young. "Nemáme přímočarou možnost, jak se podívat do nitra žhavé hvězdy, takže její přirozené vibrace jsou skvělým nástrojem, jak ho zkoumat."

Vědci v průběhu času vysledovali, že se sluneční hudba mění v závislosti na síle magnetického pole ve svrchních vrstvách Slunce. Tyto změny by pak mohly avizovat pokles či naopak zesílení sluneční aktivity, jež ovlivňuje i Zemi.

Hudba planet a měsíců

Hned po Slunci je nejhlučnějším tělesem naší soustavy planeta Jupiter, což se připisuje jeho gigantické velikosti. Sonda Juno však zachytila i rádiové emise jeho měsíců, které jsou naopak velmi maličké. Dá se tedy říci, že žádné kosmické těleso není zcela tiché, liší se jen povaha a intenzita vibrací, které vydává.

"Naslouchání rádiovým frekvencím plynných obrů nám může hodně prozradit o jejich složení, vnitřní struktuře, a dokonce i o místních povětrnostních podmínkách. Díky zvukům navíc dokážeme popsat magnetická pole planet a určit rychlost, jakou se tyto planety otáčejí," uvedl americký planetární biolog Paul Byrne.

Zvuky Slunce, konkrétních planet a dalších vesmírných formací si můžete poslechnout ve videu:

Zdroj: Youtube

Jak vidíme, každý vesmírný objekt má svou vlastní jedinečnou "píseň". Rozdíl je dán různým množstvím nabitých částic v okolí a odlišnou silou jeho magnetického pole. Astronomové ovšem upozorňují, že vesmírná hudba nemusí vždy pocházet jen od hmotných těles. Na slyšitelné tóny se prý dají převést i data získaná na samé hranici sluneční soustavy, v tzv. heliopauze. Zdejší signály nejsou spojeny s žádnou planetou, a přesto hrají svou tajemnou symfonii. Je to jen další důkaz o tom, že vesmír není žádným tichým místem. Vlastně je dobře, že vakuum žádné zvuky nepřenáší, jinak by to byl docela ohlušující rachot.

Zdroje: https://edition.cnn.com/, https://news.ncsu.edu/, https://www.space.com/