Nirvana – Nevermind

Hity Smells Like Teen Spirit nebo Come as You Are jsou dodnes kultovními songy z alba Nevermind. A pak taky malý chlapec Spencer Elden, který plave v průzračné vodě a před ním je pouze bankovka zavěšená na rybářském prutu. Autorem fotografie je Robert Fischer. Fotografování trvalo patnáct vteřin a Spencerovi rodiče za něj dostali 200 dolarů. Nevermind se stalo nejúspěšnějším albem kapely Nirvana, a tak to zůstalo až do jejího konce v roce 1994, kdy lídr skupiny Kurt Cobain spáchal sebevraždu.

Nirvana – NevermindAutor: en.wikipedia

The Beatles – Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

Když časopis Rolling Stone vybíral nejlepší alba rockové historie, na první místo zařadil toto koncepční album kapely The Beatles z roku 1967. Čtveřice z Liverpoolu se zde vydávala za zvláštní kapelu z klubu osamělých srdcí seržanta Peppera.
Úspěch alba pak ještě dokonala slavná titulní strana. Vytvořili ji umělci Peter Blake a Jann Hawortová podle kresby Paula McCartneyho a designu Roberta Frasera.

Ve finální podobě je na titulním obrázku barevná koláž vytvořená z lepenkových modelů slavných lidí, mezi kterými je i Edgar Allan Poe, Fred Astaire, Bob Dylan, Tony Curtis, Marilyn Monroe, Oliver Hardy, Karel Marx, Sigmund Freud, Stuart Sutcliffe, Oscar Wilde, David Livingstone, Johnny Weissmüller, George Bernard Shaw, Marlon Brando, Lewis Carroll, Shirley Temple, Albert Einstein, Marlene Dietrichová a členové skupiny Beatles v oblecích a v uniformách Sgt. Peppera.

The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club BandAutor: en.wikipedia

The Beatles – Abbey Road

The Beatles ještě jednou. Kapela na slavnou koláž navázala eponymním albem známým jako Bílé album. Další slavný obal si nechala až na svou poslední nahranou desku Abbey Road. Skvělé album je labutí písní legendární kapely a na svém přebalu obsahuje fotku známé čtveřice, jak přechází silnice u nahrávacího studia Abbey Road.

Fotka vznikla spontánně. Ráno 8. srpna 1969 vyšli „Brouci" ven ze studia. Fotograf Iain Macmillan měl jen asi 10 minut na to, aby pořídil fotografii, která byla později použita na design obalu. Fotografie se dočkala několika parodií i poct.

The Beatles – Abbey RoadAutor: en.wikipedia

Pink Floyd – The Dark Side of the Moon

Pink Floyd v sedmdesátých letech vydali čtveřici skvělých alb The Dark Side of the Moon, Wish You Were Here, Animal a The Wall, z nichž všechna jsou uznávána pro znamenitou hudbu i zajímavé obaly.

Nejslavnější je ovšem přebal prvního z těchto alb, The Dark Side of the Moon. Koncepční album popisuje stav lidské společnosti z několika pohledů. Obal vytvořila designérská skupina Hipgnosis a designér George Hardie, je celý černý s optickým hranolem rozkládajícím přicházející bílé světlo na jednotlivé barevné složky.

Pink Floyd – The Dark Side of the MoonAutor: en.wikipedia

The Velvet Underground – The Velvet Underground & Nico

Mezi nejslavnější umělce 60. let 20. století se dá bezpochyby zařadit Andy Warhol. Vůdčí osobnost pop artu mimo jiné působila i jako manažer kapely The Velvet Underground a stala se i producentem jejího prvního alba.

Byl to Warhol, kdo navrhl, aby k sobě skupina přibrala německou zpěvačku Nico. A konečně byl to opět Warhol, kdo přišel s návrhem dnes už legendárního návrhu obalu, který album proslavil a stal se jedním z Warholových ikonických děl. Na přední straně desky byl zobrazen výrazný žlutý banán s nápisem „Peel Slowly and See" („Pomalu oloupejte a uvidíte"), po jehož stržení se na jeho místě objevil oloupaný růžový banán. Deska neobsahovala jméno kapely, pouze jméno autora.

The Velvet Underground – The Velvet Underground & NicoAutor: en.wikipedia

Led Zeppelin – Led Zeppelin

Anglická rocková kapela Led Zeppelin vydala své první stejnojmenné album v roce 1969. Obal debutové desky vybíral přímo Jimmy Page, kytarista a jeden z lídrů skupiny. Přebal je přímo spojený s názvem kapely, který odkazuje na slavné vzducholodě. Na desce se objevila fotografie zkázy vzducholodě Hindenburg, která shořela během přistání v roce 1937.

Led Zeppelin – Led ZeppelinAutor: en.wikipedia

The Clash – London Calling

The Clash jsou jednou z nejdůležitějších punkových kapel historie – právě oni společně se Sex Pistols stáli u založení britské punkové vlny. Jejich album London Calling z roku 1979 je navíc považováno za jedno z nejlepších alb vůbec, Rolling Stone ho ostatně řadí na osmé místo.

Obal k albu je punkem v nejčistší podobě, zachycuje basistu Paula Simonona, kterak zrovna ničí svou kytaru. Fotku pořídila Pennie Smithová a grafik Ray Lowry obal dotvořil, aby stylem připomínalo debutové eponymní album Elvise Presleyho, kterému tak kapela složila poctu.

The Clash – London CallingAutor: en.wikipedia

The Rolling Stones – Sticky Fingers

Andy Warhol se v žebříčku slavných obalů objevuje ještě jednou. Přebal alba Sticky Fingers od slavných The Rolling Stones Warhol vymyslel, samotnou fotografii ale vyfotil Billy Name a design dodělal Craig Braun. Obal zachycuje fotografii mužského rozkroku v džínových kalhotách. Specialitou potom byl funkční zip na desce. Zajímavostí také je, že album Sticky Fingers z roku 1971 poprvé obsahovalo slavné logo kapely s vyplazeným jazykem.

The Rolling Stones – Sticky FingersAutor: en.wikipedia

Bruce Springsteen – Born in the U.S.A

The Rolling Stones použili na slavné album mužský rozkrok, Bruse Springsteen na to šel opačně a použil zadek. Obal alba Born in the U.S.A. znázorňuje Springsteena stojícího před americkou vlajkou. Autorem fotografie je slavná fotografka Annie Leibovitzová a právě tato fotografie nakonec inspirovala zpěváka k pojmenování alba a napsání stejnojmenné titulní písně. Album vyšlo v roce 1984.

Bruce Springsteen – Born in the U.S.AAutor: en.wikipedia

Queen – Queen II

Britská rocková kapela Queen během své kariéry nahrála několik slavných alb, významná jsou především A Night at the Opera nebo News of the Wolrd z druhé poloviny sedmdesátých let. Tato alba obsahují spoustu slavných hitů (Bohemian Rhapsody, We Will Rock You).

Druhá deska Queenů z roku 1974 mezi ně nepatří, zajímavá je ale něčím jiným, svým obalem. Fotografie Freddieho Mercuryho a spol. se stala poznávacím znamením kapely a byla později hodně používána. Autorem je fotograf Mick Rock, který fotil také slavné fotografie Lou Reeda nebo Davida Bowieho.

Queen – Queen IIAutor: en.wikipedia