Svět patří tomu, kdo si jej vezme. To byla oblíbená myšlenka Jindřicha Waldese, rodáka z Nemyšle na Táborsku, který se od píky dokázal rychle vypracovat v jednoho z nejvýznamnějších českých podnikatelů. Zpočátku jen v malých dílnách, ale od roku 1907 ve vlastní rozlehlé továrně v pražských Vršovicích natolik vylepšil, zlevnil a zrychlil výrobu spínacích knoflíků neboli patentek, že už v roce 1914 byl jeho podnik největším svého druhu v Rakousku-Uhersku.

Pražský Baťa

Mezi válkami pak Waldes filiálkami v Drážďanech, Paříži, New Yorku, Vídni a Barceloně expandoval do celého světa. Propagaci a prodej patentek povýšil na umění, známý emblém s obrázkem dívky KIN od malíře Františka Kupky se stal dokonce jakousi knoflíkářskou Monou Lisou.

Waldesovi se také přezdívalo pražský Baťa. Byl nejen průkopníkem moderních technologií, ale vytvořil důmyslný systém finanční motivace a podpory zaměstnanců, staral se i o stavební a kulturní rozvoj vršovické čtvrti. Mimo jiné vytvořil Muzeum knoflíků a proslulá byla i Waldesova sbírka umění.

Jindřich Waldes byl pro svůj židovský původ zatčen, připraven o veškerý majetek a prošel koncentračními tábory Dachau a Buchenwald.

Bohužel koncem třicátých let si „vzal svět" německý diktátor Hitler. Jindřich Waldes byl pro svůj židovský původ zatčen, připraven o veškerý majetek a prošel koncentračními tábory Dachau a Buchenwald. V roce 1942 byl svými zahraničními příbuznými vykoupen, ovšem při strastiplné cestě do Ameriky zemřel v Havaně.

O Jindřichu Waldesovi a jeho rodu, stejně jako o dalších významných podnikatelích z dob první republiky a konce monarchie, si můžete přečíst v prvním tištěném speciálu Dotyku s názvem Miliardáři první republiky, který je k dostání v trafikách a ve vybraných obchodních řetězcích.
Ve skvělém čtení na léto najdete profily lidí, jejichž značky mnohdy přežily až do současnosti. Baťa, Škoda, Odkolek, Podolská, Wannieck, Rothschild, Křižík, Hlávka, Loos... to je elita, která položila základy průmyslu a podnikání v českých zemích.
Kromě trafik je možné speciál pořídit jednoduše také formou textové zprávy. Stačí zaslat jednu SMS na číslo 90211 ve tvaru DEN mezera DOTYK mezera JMENO mezera PRIJMENI mezera ADRESA mezera PSC. Cena je 89 korun včetně doručení (+cena za SMS dle tarifu operátora).