Tento příběh nelze přehlédnout. Letošní ročník Světové série, tradičního klání o titul v zámořské baseballové lize MLB, přinesl nevídané rozuzlení a trofej nakonec získali baseballisté Chicago Cubs. Ti přitom na vytoužený triumf čekali neuvěřitelných 108 let. Ano, když Cubs naposledy vyhráli titul, americkým prezidentem byl ještě Theodore Roosevelt.

Letošní ročník Světové série vyhráli baseballisté Chicago Cubs.Autor: Kent Weakley/Shutterstock.com

Cubs tak prolomili prokletí trvající celé století. Od vítězství v roce 1908 byli několikrát blízko titulu nebo alespoň postupu do Světové série, ale vždy se něco na poslední chvíli pokazilo. A i letos vypadal dlouho očekávaný titul ztracen.

Ve finále se tým z Chicaga potkal s Cleveland Indians, kteří se v sérii ujali vedení 3:1 na zápasy. Cubs se z toho ale dostali a o titulu rozhodoval až sedmý zápas. Chicago vedlo, pak o vedení přišlo a vše se nakonec muselo rozhodnout až v prodloužení. Nakonec se ale fanoušci Chicago Cubs přece jen mohli radovat. Tým ukončil jedno z nejdelších čekání na titul ze všech sportů nejen v Severní Americe.

Lišky ze dna tabulky

Se vší úctou k heroickému výkonu baseballistů Cubs – americké ligy mají jednu výhodu. Hrají se systémem play-off, který je pohádkovým příběhům nakloněn. V nadsázce se stačí nějak dostat do vyřazovacích bojů, a pak už rozhoduje často jen větší štěstí. Evropské fotbalové soutěže ale takový závěr nemají, vítěz je prostě ten, kdo je nejlepší v průběhu celého roku a na konci roku má nejvíce bodů.

Od letošního roku bude platit jedno pravidlo: pokud se nějaký malý tým dostane na vrchol své soutěže, fanoušci i novináři jej okamžitě překřtí na další Leicester. Fotbalový klub z tohoto města se totiž stal symbolem malého týmu, který dokázal porazit ty velké. David mezi Goliáši.

Pojďme ale postupně. Sezona 2013/14: Leicester City FC postupuje do nejvyšší anglické ligy Premier League. Sezona 2014/15: Tým hraje vespod ligové tabulky a v lize se zachraňuje až na poslední chvíli. Sezona 2015/16: Leicester slaví historický titul v jedné z nejtěžších sportovních lig světa.

Ze dna až na vrchol vystoupal v Premier League tým Leicester City FC.Autor: ATGImages/Shutterstock.com

Lišky z Leicesteru měly v poslední sezoně působivý vstup do soutěže, ale nikdo je nebral příliš vážně. Nebyl by to první ani poslední malý klub, který měl podobně povedený start, aby mu nakonec došel dech. Očekávalo se, že bublina splaskne. Nestalo se tak a Leicester dotáhl svou senzaci až do konce.

Neuvěřitelnost dodává příběhu fakt, že zatímco Vánoce 2014 strávil tým na posledním místě, o rok později se už vyhříval na čele tabulky. Před sezonou byl kurz na vítězství Leicesteru 5000:1, takže pokud někdo vsadil jedinou libru, jeho výhra činila 5000.

Anglická Premier League je přitom nejsledovanější dlouhodobou sportovní soutěží světa a patří také k těm nejtěžším. A zatímco největší kluby – jako londýnští Arsenal a Chelsea nebo týmy z Manchesteru – si mohou dovolit utrácet stovky milionů za fotbalové hvězdy, Leicester uspěl s relativně skromným rozpočtem (na poměry Premier League) a hráči, které ještě na začátku znal opravdu jen ten největší fajnšmekr.

Z hráčů se staly hvězdy a z Leicesteru pojem a úkaz, který se těžko podaří zopakovat.

Prokleté město

V úvodu zmiňovaní Cubs bojovali ve Světové sérii proti týmu z prokletého města. Tím městem je Cleveland. A i kdyby Indians vyhráli, vděčit by za to museli především LeBronu Jamesovi. Muži, který prolomil 52 let trvající prokletí Clevelandu. Tak dlouho v tomto městě žádný tým nevyhrál ani jednu ze čtyř nejvýznamnějších amerických sportovních lig. Dokud LeBron nedotáhl basketbalisty Cavaliers k titulu v NBA.

Fanoušci Cavaliers v klubových barvách zaplnili po vítězném zápase ulice Clevelandu.Autor: Kenneth Sponsler/Shutterstock.com

LeBron James byl už odmala považován za obrovský talent a přirozeného nástupce Michaela Jordana v pozici nejlepšího basketbalisty planety. Pochází přímo ze státu Ohio, bylo tedy příznačné, že si jej v draftu vytáhl právě ohijský Cleveland a James, přezdívaný Král James, byl předurčen přivést místní Kavalíry k titulu.

To se bohužel dlouho nedařilo. Sám hráč sice lámal rekordy a získával ocenění pro nejužitečnějšího hráče ligy jako na běžícím pásu, ale v play-off ne a ne prorazit. V roce 2007 se „Cavs" sice dostali do finále ligy, ale tam už tým sázející pouze na jednoho muže neměl šanci.

A tak se James trochu z trucu proti týmu, který mu nehodlá přivést vhodného spoluhráče, rozhodl odejít. V Clevelandu se pálily jeho dresy a LeBron se z krále stal vyvrhelem. Jeho kroky mířily do Miami, kde se opět stal MVP ligy a dočkal se i vytouženého titulu.

V roce 2014 se ale James rozhodl pro návrat. Cleveland vzal ztraceného syna na milost, a ten mu na oplátku slíbil titul. Loni se to ještě nepovedlo, přestože James svými famózními výkony táhl Cavaliers do finále. Tehdy ale bez zraněných spoluhráčů sám nestačil na týmovou hru Golden State Warriors.

Cleveland vzal ztraceného syna na milost, a ten mu na oplátku slíbil titul.

Tento tým v uplynulé sezoně bořil rekordy NBA a v základní části téměř neprohrál. Čekalo se, že si půjde opět pro titul. Ale ve finále opět čekal LeBron James připravený udělat cokoliv pro Cleveland. Podobně jako chicagští Cubs i Cavaliers ve finále prohrávali 1:3 na zápasy, ale i jim se podařil úctyhodný comeback. Jako jedinému týmu v historii NBA.

A James, který hrál celkem šesté finále v řadě, byl opět vyhlášen nejužitečnějším hráčem. Po finále v slzách děkoval městu. Zakončil tak pohádku o návratu do svého města a půlstoletém prokletí, které pomohl zničit.

Drobnosti na závěr kariéry

V lesku velkých sportovních pohádek by mohly zaniknout příběhy dvou velkých hvězd, které se letos loučily s kariérou. Tou první je basketbalista Kobe Bryant. Jeden z nejlepších hráčů nového milénia, historicky třetí nejlepší skórer zámořské NBA a legenda klubu Los Angeles Lakers.

Legendární basketbalista Kobe Bryant se s kariérou rozloučil 60 body.Autor: plavevski/Shutterstock.com

Kobe už během loňské sezony dopředu avizoval, že bude jeho poslední. Když pak přišel onen osudný den, ukázal stárnoucí hráč, jak má vypadat rozlučka s ligou. Legendární basketbalista se totiž rozloučil 60 body. To byl nejen Bryantův nejlepší výkon roku, ale i nejlepší zápasový výkon kteréhokoliv hráče v sezoně. Odcházel prostě král, dalo by se říci. Bryantovo maximum je sice 81 bodů za zápas, ale největší hvězdy dneška jsou vyzdvihovány, když se dostanou tak ke 40 bodům.

Ještě o něco lepší odchod měla jiná legenda, tentokrát amerického fotbalu. Quaterback Peyton Manning sice ve svém posledním zápase neměl extra oslnivé statistiky, ale i tak dokázal dovést svůj tým Denver Broncos k vítězství v Superbowlu. Ve 40 letech.

Quaterback Peyton Manning dokázal ve 40 letech dovést svůj tým Denver Broncos k vítězství v Superbowlu.Autor: John Langton/Shutterstock.com

Velmi populární hráč se přitom vracel po sérii těžkých zranění a otřesů mozku a návrat na trávníky mu už málokdo předpovídal. V Americe ale vědí, jak vypadají správné vítězné pohádky. A letos se jim šlo hodně naproti.