1. Slané jezero Mir, ostrov Dugi Otok

Autor: trivago.cz

V přírodním parku Telašćica na severodalmatském ostrově Dugi Otok leží stejnojmenná zátoka a v její blízkosti pak slané jezero Mir. Jezero je totiž podzemními trhlinami propojeno s mořem a také během bouří dochází k přelévání mořské vody. Během léta dosahuje teplota vody v jezeře až 33° C; vyšší slanost je pak způsobena vypařováním vody. Jezero je asi 900 metrů dlouhé a 300 metrů široké a místy dosahuje hloubky až 6 metrů.

2. Slunjčické vodopády, Rastoke

Autor: trivago.cz

Nejznámějšími vodopády Chorvatsko jsou sice v národním parku Plitvická jezera, ale na cestě k nim – 53 km jižně od města Karlovac – se ukrývá další poklad. Nachází se zde městečko Slunj, jehož hlavní atrakcí je také vodní scenérie: řeka Slunjčica zde totiž ještě před soutokem s Koranou vytváří uprostřed zeleně krásné peřeje, jezírka a vodopády.

3. Pláž Beritnica, ostrov Pag

Autor: trivago.cz

Ostrov Pag je pátý největší chorvatský ostrova patří k těm nejpozoruhodnějším. Díky otevřenému moři je západní strana ostrova porostlá zelení a občas i borovicemi, ale většina ostrova je kamenitá, vyprahlá a holá. Na jižní straně ostrova, asi 45 minut chůzí od vesničky Metajna, ovšem leží zátoka s pláží Beritnica. Nedaleko pláže se nacházejí polojeskyně a skalní stěny – známá je zejména Sotga, která je oblíbenou výzvou pro horolezce.

4. Kopački Rit, Slavonie

Autor: trivago.cz

Vydáte-li se k hranicím se Srbskem, objevíte národní park Kopački Rit. Nachází se na soutoku Dunaje a Drávy a s rozlohou 170 km2 patří k největším močálovitým oblastem Evropy. Ráz krajiny se zde v průběhu roku neustále mění – oblast je často zaplavována Dunajem. Nachází se tu proto nejen bohatá flóra, ale i fauna – část parku je s 260 druhy ptactva ornitologickou rezervací se vzácným orlem mořským.

5. Zlatni Rat, ostrov Brač

Autor: trivago.cz

Zlatý roh, chorvatsky Zlatni Rat, je pláž na ostrově Brač nedaleko městečka Bol. Oblázková pláž dlouhá 630 metrů vděčí za svůj název trojúhelníkovému tvaru. Špička „rohu" však mění svůj tvar v závislosti na větru a mořských proudech – jednou míří doleva, jindy zase mírně doprava, podle toho, kam jsou oblázky unášeny.

6. Mužilovčica, NP Lonjsko polje

Autor: trivago.cz

Malá vesnička Mužilovčica se nachází na břehu řeky Sávy a nabízí turistům naprosto odlišný zážitek než chorvatské pobřeží. Vesnice se může stát výchozím bodem milovníků přírody pro túry po národním parku Lonjsko polje. Jezera ve tvaru podkovy, která jsou hustě pokryta rostlinami, jsou v této oblasti hojná – jedno takové najdete přímo v Mužilovčici. Oblast je ideální pro túry, projížďky na lodích i rybaření.

7. Mokřina Palud a ornitologické rezervace, Istrijský poloostrov

Autor: trivago.cz

Kousek od města Rovinj na Istrijském poloostrově se nachází mokřina Palud. Ještě před 110 lety zde byl obyčejný močál, ale v roce 1906 tady vojáci vyhloubili 200metrový kanál, který spojil mokřinu s mořem. Doufali totiž, že slanější voda sníží počty komárů. Mix slané a sladké vody sem přilákal velké množství živočichů. Šťastnější návštěvníci mohou zahlédnout lysky, potápky, pěnice, bekasíny či další z více než 200 druhů ptáků.