Byla to nehoda, nebo zlovolný úmysl? Tuto otázku řeší od středečního večera krasobruslařský svět. Zavládla po 25 letech mezi mladými krasobruslařkami opět nezdravá rivalita, která vede až ke kriminálním činům, nebo šlo jen o nešťastnou náhodu?

Byl to útok, prohlásili agenti Korejky

Co přesně se vlastně ve středu večer v japonské Saitamě stalo? Dvaadvacetiletá Američanka Mariah Bellová se při společném rozehřátí krasobruslařek před krátkým programem jednotlivkyň rozjela příliš blízko k mantinelu a při jízdě po levé brusli řízla dopnutou pravou nohou bruslí do lýtka šestnáctiletou Lim Eun-soo z Jižní Koreje, jež v tu chvíli právě odcházela z ledu. Zatímco Korejka se chytila bolestí za nohu, Američanka vypadala, že nic nezaznamenala, a pokračovala ve své cvičné jízdě.

Zdroj: Youtube

Výbušný potenciál získala celá kauza poté, co zástupci agentury All That Sport, zastupující Eun-soo, obvinili v rozhovoru s médii americkou krasobruslařku, že to udělala schválně. Bellová i Eun-soo totiž trénují pod tímtéž trenérem, jímž je Rafael Arutunian, a obě se připravovaly na MS společně v kalifornském Lakewoodu (pro Lim Eun-soo je to její první vystoupení na mistrovství světa dospělých). A podle All That Sportu nebyla Američanka ke své mladší kolegyni nikdy právě kolegiální.

"Bellová šikanovala Lim Eun-soo už několik měsíců a těsně před mistrovstvím ji znovu verbálně napadla," citovala jihokorejská tisková agentura Yonhap News nejmenovaného zástupce agentury jihokorejské krasobruslařky.

All That Sport také Američance vytkla, že se hned po incidentu nezastavila, nepokusila se zraněné Korejce pomoci a ani se jí neomluvila. (Zranění se zatím naštěstí neukázalo jako zvlášť vážné, Eun-soo po ošetření odjela ještě týž večer i krátký program, v němž skončila pátá, o jedno místo před Bellovou.)

Představitelé americké krasobruslařské reprezentace se podle francouzské agentury AFP Lim Eun-soo za incident omluvili, ale obvinění z úmyslného napadení odmítli. Podle nich šlo o nešťastnou náhodu. Fakt, že Bellová po nehodě pokračovala v jízdě, vysvětlili tím, že začala hrát její hudba k vystoupení a ona se soustředila na svůj výkon, takže potíže své kolegyně nezaznamenala.

Bouře na Twitteru

Protože je doba sociálních sítí, záhy po oznámení této zprávy se na Twitteru rozjela vzrušená diskuse, zda se po 25 letech opakuje v ženském krasobruslení další příběh sportovní nevraživosti vedoucí až k nenávisti, jakým byl v roce 1994 případ Tonyi Hardingové.

Ta ve spolupráci se svým bývalým mužem a osobním strážcem naplánovala před olympiádou v norském Lillehammeru útok na svou největší soupeřku Nancy Kerriganovou, aby ji vyřadila z kvalifikace (po cvičné jízdě během kvalifikačních závodů napadl Kerriganovou maskovaný násilník a pokusil se jí železnou tyčí rozdrtit koleno. Při pozdějším vyšetřování vyšlo najevo, že Hardingová o chystaném útoku věděla a byla přítomna jeho přípravám).

Mezi těmi, kdo okamžitě odmítl spekulace o úmyslném jednání, byl americký krasobruslař Adam Rippon, podle nějž vznikla celá kauza uměle, aby se na články o incidentu víc klikalo.

"Byl jsem na tom kluzišti několikrát a NIKDO nikdy tam nikoho nešikanoval. Přestaňte dělat z ho.na bič a šířit fámy. To, co se stalo při rozcvičení, byla nehoda. Nechte Eun-soo a Mariah, aby se soustředily na soutěž," uvedl devětadvacetiletý Rippon na svém twitterovém účtu.

V diskusi s dalšími uživateli Twitteru pak ještě dodal, že obě krasobruslařky jsou na srovnatelné úrovni a trénují společně už dlouho. "Šikanování je něco, co by Rafael nikdy netoleroval," dodal na adresu kouče obou sportovkyň. Soudě dle stovek reakcí však zvlášť fanoušky jihokorejské naděje příliš nepřesvědčil.

Také Arutunian v rozhovoru s ruskou tiskovou agenturou Ria Novosti prohlásil, že zvěsti o špatných vztazích mezi oběma krasobruslařkami jsou nepravdivé. "Nikdy mezi nimi nebyly při tréninku žádné neshody," řekl podle Ria Novosti. "Samozřejmě to bylo neúmyslné."

Unie: video úmysl neprokazuje

Mezinárodní bruslařská unie (International Skating Union, zkráceně ISU), zabývající se řízením bruslařských soutěží, začala věc prošetřovat, dopředu ale varovala, že úmysl je v takovém případě těžko prokazatelný. Uvedla také, že ji zástupci jihokorejské krasobruslařky o věci informovali, nevznesli ale oficiální stížnost.

Rozhodujícím faktorem se nakonec stalo video z tréninku, které zřejmě ISU poskytl někdo z diváků. Podle časopisu People je na něm patrné, že Bellová se rozjela na začátku svého rozcvičení ze středu kluziště k okraji, kde v tu chvíli nebyla jen Lim Eun-soo, ale víc krasobruslařek. Eun-soo zasáhla její pravá noha do lýtka, na což Korejka okamžitě reagovala bolestí, nicméně v tu chvíli ji už Bellová minula, takže si toho nemusela všimnout.

"Důkazy, které máme v tomto okamžiku k dispozici a které zahrnují video, žádným způsobem neprokazují, že paní Bellová měla v úmyslu paní Lim jakkoli ublížit," uvedla unie v oficiálním prohlášení. "ISU se setkala s delegáty z USA i Koreje a vyzvala obě strany, aby nalezly smírné řešení. Tento přístup považuje i nadále za vhodný."

Podle časopisu People unie své prohlášení dále nekomentovala a mluvčí Bellové odkázal novináře na prohlášení unie. AFP ještě dodala, že Lim Eun-soo přijala omluvu zástupců amerického krasobruslení.

Pořadí žen do pátečních volných jízd zatím vede olympijská vítězka Alina Zagitová.