Nedávno světem médií proběhla zpráva, že se Donaldu Trumpovi nelíbí, jak jej imituje Alec Baldwin. Zatímco v Česku se nad touto skutečností nikdo nepozastavil, v samotných Spojených státech je to důležité téma. Imitace kandidátů a politická satiry k prezidentským volbám zkrátka patří. Mezi americkými komiky by se nenašel nikdo, kdo by se nechtěl do obou prezidentských kandidátů trefit. A také tak po libosti činí.

Baldwin v současnosti předvádí Donalda Trumpa v show Saturday Night Live (SNL), která své živé skeče vysílá už od sedmdesátých let a patří k základním kamenům současné americké komedie. Trump označil SNL za nudnou a nevtipnou show, která na něj útočí a společně s médii ničí volby. Republikánskému kandidátovi přitom vůbec nevadí, že ještě v loňské sezoně sám jednu epizodu této show uváděl a na nudu si rozhodně nestěžoval.

Imitace kandidátů a politická satiry k prezidentským volbám zkrátka patří.

„Tato debata bude jako třetí díl Pána prstenů: už se vlastně koukat nechci, ale co, když už jsem došel tak daleko," říká Tom Hanks v roli moderátora Chrise Wallace. Na scénu poté přichází Baldwin coby Trump a v Česku ještě ne moc známá herečka Kate McKinnonová v roli Hillary Clintonové. A začínají debatovat.

Letošní volby dávají tvůrcům pořadu ideální podklady pro vtipné scénky. Trump nadává na „Bad Hombres" z Mexika, kde se setkal s prezidentem Guacamolem a jeho dětmi Salsou a Nachos. Clintonová se naopak stále dokola pyšní úspěchem zabití Usámy bin Ladina a hraje bingo složené z Trumpových výroků. Stejně jako Baldwin, McKinnonová předvádí skvělou imitaci Clintonové a vytváří z ní po úspěchu prahnoucí ženu. Sama herečka i díky této roli získala za loňský rok cenu Emmy.

SNL: třetí debata

Zdroj: Youtube

V SNL se politické satiře věnují celkem pravidelně a v době voleb je toto téma samozřejmě ještě úspěšnější. Před necelým rokem například zábavná show přinesla skeče reagující na primárky a debaty kolem nich. První ze série skečů zobrazovala demokratickou debatu, kde se poprvé střetla Hillary Clintonová s Berniem Sandersem (a trojici dalších nezajímavých kandidátů). Sanderse si s chutí zahrál komik Larry Sanders, známý jako tvůrce úspěšných sitkomů Seinfeld a Curb Your Enthusiasm.

SNL: demokratická debata

Zdroj: Youtube

Zpívající kandidáti

Prezidentskými volbami ale žije celá Amerika – tu internetovou nevyjímaje. Poslední třetí debatu si nenechal ujít ani „Weird Al" Yankovic. Tento komik/zpěvák je známý svými parodiemi slavných hitů. Jacksonovo Bad například zpíval jako Fat a hit Gangster's Paradise předělal na Amish Paradise. Yankovic celou debatu pomocí programu autotune předělal do pěvecké show nazvané „Bad Hombres, Nasty Women".

Weird Al

Zdroj: Youtube

Možností překlopit debatu do pěvecké show ale bylo víc. Jedna z nejzajímavějších přišla už po druhé debatě, kde internetovým vtipálkům nahráli sami producenti televizní debaty. Kandidáti v ní totiž nestáli za svými stolečky, ale seděli prakticky vedle sebe, předávali si mikrofon a po pódiu dost pochodovali. Když se vypnul zvuk, musel mít divák pocit, že sleduje stand-up či podobné vystoupení.

Chytli se toho internetoví tvůrci, kteří krátký záznam lehce sestříhali a do podkresu dodali skladbu (I've Had) The Time Of My Life, známou z filmu Hříšný tanec. Ihned tak vznikl hezký duet Donalda s Hillary, kterak si vyznávají lásku.

Dirty Dancing

Zdroj: Youtube

A protože k tomu druhá debata opravdu vybízela, vzniklo ještě jedno podobné video. Tentokrát je hlavním hrdinou pouze Trump a zpívá popěvek Mahna Mahna, který v America proslavila zábavná Muppet Show a dětské Sezame, otevři se.

Donald Trump: Mahna Mahna

Zdroj: Youtube

Late night Donald

Pojďme ale zpět k napodobování Donalda Trumpa. Jedním z předních imitátorů republikánského kandidáta je komik Jimmy Fallon, který uvádí večerní talk show The Tonight Show. V té se s určitou pravidelností za Trumpa převléká. Jedním z jeho opakujících se skečů je telefonát dvou osob, ve kterém Fallon hraje Trumpa a volá si například s Obamou, Hillary Clintonovou nebo Putinem. Nechyběl ani moment, ve kterém si Trump sedne před zrcadlo a povídá si sám se sebou. Fallon hraje Trumpa a jeho odraz hraje samotný Trump.

Fallon u zrcadla

Zdroj: Youtube

Donald Trump byl samozřejmě také několikrát hostem The Tonight Show. Při jeho poslední návštěvě si Jimmy Fallon neodpustil poznámku k jeho vlasům, které také patří mezi časté terče, a poprosil Trumpa, zda by ho mohl rozcuchat.

Jimmy Fallon a Trumpovy vlasy

Zdroj: Youtube

Fallon ale není jediný z talk show moderátorů, který vymýšlí vtipné scénky s prezidentskými kandidáty. Jeho kolega Seth Meyrs z Late Night se svým týmem například připravil jiný pohled na prezidentskou debatu, kdy sestříhali odpovědi kandidátů na bizarní otázky moderátora.

Debata Setha Meyerse

Zdroj: Youtube

Do politiků se často a s chutí trefuje také Jimmy Kimmel. Ten ve své show Jimmy Kimmel Live! pravidelně sestřihává různá vtipná videa z debat a mítinků. Jedním z jeho posledních a nejvydařenějších videí s politickou tematikou je díl jeho pravidelné série, ve které se ptá na názor malých dětí. Tentokrát s dětmi rozebírá právě prezidentskou debatu. A děti mají na všechno jasný pohled.

Jimmy Kimmel a děti

Zdroj: Youtube

South Park na konec

Satirické pohledy na prezidentskou kampaň může uzavřít seriál South Park. Animovaná série je často satirickým komentářem aktuálního dění. I v jeho epizodách tedy dochází k volbě nového prezidenta Spojených států, i v jeho realitě kandiduje Hillary Clintonová. S ní ale kandiduje jeden z učitelů hlavních hrdinů, tedy stejně jako Trump muž mimo politiku.

Když dojde na finální debatu, pan učitel Garrison se přizná, že o politice neví absolutně nic, všem se omlouvá a myslí si, že by všichni měli volit Hillary. Ta reaguje slovy, která měla na tuto debatu připravená už od začátku a která jí poradil její tým: „Můj protikandidát je lhář a nedá se mu věřit!"

South Park

Zdroj: Youtube