Heydrich zemřel 7. června 1942 na následky zranění a nacisté rozpoutali odvetou v Protektorátu krvavý teror. Celý svět s úděsem sledoval, jak gestapo bez milosti likviduje stovky nevinných, věznice se plní a popelem lehly vesnice Lidice a Ležáky. Za hrdinský čin přišel tvrdý trest.

Ještě do konce roku 1942 se ve Spojených státech amerických začaly paralelně natáčet hned dva snímky, pojednávající o Heydrichově konci. Scénář k noir thrilleru Hangmen Also Die!, majícímu premiéru v Hollywoodu 15. dubna 1943, připravil známý dramatik Bertold Brecht.

Hangmen Also Die! (1943)Autor: Archiv autora

Samotný atentát ve filmu zobrazen není, víme jen, že jeho pachatelem je mužný odbojář s knírkem, který se po zbytek filmu musí skrývat v ulicích Prahy. Tu nahradily atrapy domů ve studiu s kostrbatě psanými českými nápisy.

Heydrich v jedné z prvních scén zakazuje českým ministrům používat jiný jazyk než němčinu, dostane hysterický záchvat hněvu, prohlašuje, že odbojný národ pokoří, dramaticky odchází ze sálu a nařizuje svému řidiči nabrat směr ke Škodovým závodům, které hodlá zabrat pro válečné potřeby Říše. Tolik ve zkratce účinkování říšského protektora. Zbytek filmu pak líčí německé běsnění vůči obyvatelstvu.

Snímku vévodí podmanivá atmosféra a hudba, s reáliemi si však zkušený režisér rakouského původu Fritz Lang hlavu příliš neláme. Podobně je na tom Hitler's Madman, který se v kinosálech objevil 10. června 1943.

Heydrich je zde zobrazen jako sexistický psychopat, kterého baví hanobit české kulturní památky a Masarykův odkaz. Rozčílí se, když během mše ve vesnickém kostele vyzve místní muže, aby se přihlásili ke službě na ruskou frontu, a kupodivu nikdo nezvedne ruku. Obzvláště pitoreskní je scéna, v níž si vyčistí boty posvátným církevním rouchem, a pak je pohodí na zastřeleného kněze.
Atentát se v tomto snímku udál na lesní cestě uprostřed hvozdů poblíž Lidic (!). Spáchal ho naštvaný venkovský učitel za pomoci skupinky partyzánů, kteří oděni v roztodivných kožešinách a čapkách spíše než české vlastence připomínali pastevce z bosenských hor.

Hitler's Madman (1943)Autor: Archiv autora

Česká verze až po 20 letech

Teprve za dvě desetiletí látku zpracovala také československá kinematografie, konkrétně Atentát režiséra Jiřího Sequense z roku 1964. Hlavní postavy měly změněná jména (z Kubiše se stal Strnad a z Gabčíka Vyskočil) a některé detaily se lišily od reality, obecně se ovšem štáb snažil o co nejvěrnější vylíčení událostí. Napomohly tomu i odtajněné archivní dokumenty, s nimiž se filmaři mohli poprvé seznámit.

Jak mnohem později vzpomínal herec Josef Vinklář, kterému ve filmu připadla nevděčná role zrádce Karla Čurdy (alias Vrbase), byli šokováni, když se dočetli o úloze některých Čechů během heydrichiády a honu na pachatele. Například s nápadem vyplavit sklepení kostela sv. Cyrila a Metoděje, kde se parašutisté skrývali, nepřišli esesáci, ale zasahující pražští hasiči.

Reinhard Heydrich ve Svatovítské katedrále, Atentát (1964)Autor: Archiv autora

Atentát je cenný také v tom ohledu, že natáčení útoku na Heydrichovu limuzínu se konalo na místech, kde k němu skutečně došlo, tedy v ostré zatáčce mezi dnes již neexistující Kirchmayerovou třídou a ulicí V Holešovičkách. Poté zde vyrostla prosecká radiála, která zcela proměnila ráz lokality.

Britské a americké úlety

Záhy následoval televizní film Attentat – Heydrich in Prag, natočený v roce 1967 západoněmeckou produkcí v bavorských ateliérech. Krátké scény popisující atentát se objevily ve dvoudílném eposu Otakara Vávry Sokolovo (1974) a v britském snímku Hitler's SS – Portrait in Evil (1985).

V tomto jinak vydařeném příběhu dvou bratrů, kteří se dali do služeb nacistického režimu od 20. let až do konce války, se setkáme s dalším podivným ztvárněním Heydrichovy smrti. Jeho černá limuzína projíždí po zelených stráních, v dáli se skví velmi kulisově působící panorama Hradčan a malostranských střech, když pojednou odkudsi z lesa vyskočí dvojice partyzánů se samopaly. Jako naschvál se jim oběma ve stejnou chvíli zasekne spoušť. Nezbývá tedy než na vůz hodit granát, který zabije Heydricha i jeho řidiče. Úspěšní atentátníci se otočí a prchají po silnici zpět do hlubin hvozdu. Jako akční vložka zajímavé, netřeba však připomínat, že historicky zcela mimo.

Atentát na louce s panoramatem Hradčan ve filmu Hitler's SS – Portrait in Evil (1985)Autor: Archiv autora

Z roku 1975 pochází americký válečný film Operation Daybreak, v němž se díky mezinárodní koprodukci mihla i řada českých herců jako Jiří Krampol, Josef Abrhám nebo Vítězslav Jandák. Není bez zajímavosti, že Karla Čurdu si zde zahrál Martin Shaw, známý především jako Doyle z kultovního seriálu Profesionálové. Režíroval Lewis Gilbert, který si za svou předlouhou kariéru připsal i tři bondovky.

Vedle četných nedostatků a chybiček v reáliích, které dozajista neuniknou pozornému českému divákovi, jedna vyčnívá dosti výrazně. Ač byl atentát spáchán za teplého květnového dne, děj provází tající sníh a počasí typické možná pro pozdní únor.

Heydrich si zkouší českou královskou korunu, Operation Daybreak (1975).Autor: Archiv autora

Poslední ztvárnění

V roce 2011 byl uveden do kin český film Lidice Petra Nikolaeva. Ačkoliv se děj točil zejména kolem přeživších obyvatel nebohé vesnice, v několika záběrech na začátku se objevuje také Heydrich hrající na housle, rozmlouvající s českými dělníky, pozvanými na Hrad, a konečně jedoucí tamtéž do práce ve své limuzíně 27. května 1942.

Filmový Heydrich, herec Detlef Bothe, vedle limuzíny – pauza při natáčení AnthropoiduAutor: Archiv autora

Štáb dlouho vybíral zatáčku, podobnou té původní. Nalezl ji v pražském Podolí. Německý herec Detlef Bothe si roli Heydricha vystřihl již v jednom dokumentárním filmu, vrátil se k ní v Lidicích a konečně i aktuálně v Anthropoidu. Mnozí říkají, že díky značné fyzické podobě ztvárnil jednoho z nejmocnějších mužů SS zatím nejvěrněji.

Jamie Dornan, který si ve snímku Anthropoid zahrál parašutistu Jana Kubiše, při zahájení letošního 51. ročníku MFF Karlovy Vary.Autor: Profimedia

Jan Kubiš s Jozefem Gabčíkem provedli jeden z nejodvážnějších činů druhé světové války. Určitě se dočkáme ještě řady dalších filmových zpracování.