My bereme stejné dotace jako ostatní čeští zemědělci, čertí se Andrej Babiš, když se přetřásají obří dotační balíky pro jeho Agrofert. Jen za rok 2015 inkasovaly Babišovy zemědělské podniky 788 milionů korun.

Fakt, že největší zemědělec dostává na hektar stejně jako ti nejmenší sedláci, je ale z principu špatně. Velcí by měli těžit ze své velikosti. V tomto duchu se také Evropská unie snažila rozdávání peněz daňových poplatníků usměrnit. Agrobaronům chtěla na dotacích citelněji ubrat. To však česká lobby nedopustila.

Teličkova cesta přes agrárníky do ANO

Agrofert a další velkoagrárníci založili takzvané konsorcium, aby tomu zabránili. Najali si k tomu Pavla Teličku, tehdy lobbistu v Bruselu, nyní europoslance a člena hnutí ANO.

Konsorcium pomáhalo odstřelit chystané zastropování přímých plateb a jejich výrazné krácení pro velké podniky. Tím jeho role zdaleka neskončila. Přeměnilo se v lobbistické sdružení Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků. Jeho zakladatelé patří k největším pobíračům dotací.

Pro silné agrární skupiny a jejich byznys zavládla v Česku nadmíru příhodná doba.

Pro silné agrární skupiny a jejich byznys zavládla v Česku nadmíru příhodná doba. Vicepremiérem a ministrem financí je majitel největšího zemědělsko-potravinářského impéria Agrofert. Utužování pozice nejmocnějších nahrává i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Soukromí sedláci ho kritizují za to, že straní velkým koncernům. Z nich také na ministerský post přišel. Předtím, než se Jurečka začal živit politikou, pracoval ve firmách Lukrom a Agro 2000, které patří mezi deset nejúspěšnějších požíračů agrodotací.

Seznam největších příjemců agrodotací najdete v článku Dotační elita. Babišovo Agro a jiné megaferty