Ministr financí Andrej Babiš doplácí na dvě své nedobré vlastnosti: často mluví rychleji, než myslí, a nikdy není ochoten spokojit se s málem, s pomyslným vrabcem v hrsti. Vždy s až buldočí zarputilostí touží po maximalizaci zisku a kvůli tomu je schopen i nečestného jednání. To ostatně na vlastní kůži v minulosti pocítili i mnozí jeho bývalí kolegové, obchodní partneři a konkurenti (viz Babišův Tálibán, Dotyk 40/2014).

Nebýt těchto „slabin", patrně by si podnikatel zvaný Andy či Bába nyní mohl areál Čapí hnízdo u Olbramovic na Benešovsku v klidu užívat k rekreaci a relaxaci. A nejspíše by byl mnohými už několik let adorován za velkorysou třičtvrtěmiliardovou investici, jejíž součástí je i unikátní edukativní stezka, kde se zejména děti mohou zblízka seznámit s chovem domácích zvířat.

Miliardář původem ze Slovenska si to ale na samém začátku „pokazil". To, když si společnost Farma Čapí hnízdo – s níž je velmi intimně propojen, ač tvrdí, že ji nikdy nevlastnil – zažádala o evropskou dotaci pro malé a střední podniky. Padesát milionů korun, které do Čapího hnízda z veřejných zdrojů poté nateklo, bylo jen patnáctinou konečné hodnoty projektu a v podání druhého nejbohatšího Čecha by mělo představovat víceméně pakatel. Přesto se Babiš spolu se svými blízkými neváhal pustit do riskantní operace, která může být nyní vyhodnocena jako dotační podvod.

Ve firmě žádající o dotaci bylo krátce předtím anonymizováno vlastnictví – evidentně čistě účelově, aby mohla vystupovat před orgány operačního programu ROP Střední Čechy jako malý podnik. Po pěti letech, když už přestaly hrozit kontroly, se ta samá firma „vrátila" do holdingu Agrofert, tak jak z něj před podáním žádosti papírově vystoupila.

Právě tato kauza dokresluje jistý druh nestřídmosti, pro Babiše tak typické. I z dotací se vždy snažil vytlouct maximum. Všechno by současný šéf státní kasy a zakladatel hnutí ANO ale patrně dokázal bez větších problémů ustát, nebýt toho, že se loni ve filmu Matrix AB k dotačnímu podvodu nepřímo doznal. Takříkajíc v přímém přenosu. To když před velvyslanci na Čapím hnízdě a před kamerou režiséra Víta Klusáka prohlásil, že je to „nejlepší projekt, co kdy vymyslel".

Nemůže se pak divit, že následovalo trestní oznámení, zahájení policejního vyšetřování a do celé věci se vložil i Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF. A Babiš teď v této kauze – dosud největší v rámci Sobotkova kabinetu – před celým národem předvádí až tragikomické tanečky.

Jeden den je ochoten připustit vlastní chybu a zaplatit do své Nadace Agrofert adekvátní „odpustek" 50 milionů korun a druhý den se stejnou samozřejmostí tvrdit, že vlastně s celým případem nikdy neměl nic společného. Už sám asi neví, co je pravda. Veřejnost má tak možnost přesvědčit se o morální integritě doposud velmi populárního politika, který šel do voleb s tím, že on – na rozdíl od jiných – nelže a nekrade, taktéž sliboval transparentnost.

Jen středočeští politici netušili

Autor tohoto textu se na místo, kde vyrostl areál Čapí hnízdo, poprvé dostal už zjara roku 2008. Nalezl tam zbytky někdejšího hospodářského dvora Semtín s lihovarem a vysoký komín s čapím hnízdem na jeho vrcholu. Vše zpustlé, ale už bylo zřejmé, že se zde něco chystá, započaly přípravné práce a čištění od náletů. U objektů nedaleko rybníka Slavníč, v katastru nemovitostí napsaných na Babišovu firmu Imoba, stála i stavební buňka a vše hlídal černý šerif. Bylo to pár týdnů poté, co anonymní firma Farma Čapí hnízdo podala inkriminovanou žádost o dotaci.

V té době asi ale ještě málokdo tušil, jaká masivní investice se zde připravuje. Jako zajímavější se i z novinářského hlediska tehdy jevila skutečnost, že Babiš kromě dvora Semtín ovládl i dva nedaleké zemědělské podniky – v Bystřici u Benešova a v obci Petroupim, což ostatně tehdy potvrdil i ředitel družstva v Bystřici Josef Šembera (který dnes mimo jiné za hnutí ANO zasedá v místním zastupitelstvu).

O tom, že dvůr Semtín je Babišův a byznysmen na místě chystá „nějakou" výstavbu, ale v té době věděli všichni v okolí. Patrně to však nevěděli hodnotitelé projektu Čapí hnízdo – úředníci pečující o Regionální operační program Střední Čechy. A ani zastupitelé Středočeského kraje zasedající ve Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy, kteří 20. srpna 2008 dotaci pro „Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo" společně s dalšími pěti projekty odhlasovali.

Pomohl Bendl i Langšádlová

Mezi schvalovateli tehdy převažovali zástupci ODS, kteří dnes v parlamentu spolu s dalšími opozičníky vyvolávají mimořádnou parlamentní schůzi o Čapím hnízdě (má se konat ve středu 23. března a Babiš na ní slíbil zveřejnit jméno majitele Čapího hnízda v době, kdy firma žádala o dotace). Asi nejzajímavější na seznamu účastníků osm let starého hlasování jsou dvě jména: bývalý hejtman Petr Bendl (ODS), dnes poslanec, a také Helena Langšádlová, dříve starostka Černošic a středočeská zastupitelka za KDU-ČSL, nyní poslankyně a místopředsedkyně tvrdě protibabišovské TOP 09.

Jestli se v roce 2008 stal nějaký dotační podvod, pak na něm i Bendl s Langšádlovou nesou část spoluviny. Minimálně do té míry, jak laxně k posuzování žádostí s kolegy přistoupili. To opravdu netušili, jak velká podnikatelská skupina se za projektem Čapí hnízdo v rozporu se základními propozicemi skrývá? Jak je možné, že upřednostněna byla firma s anonymním vlastníkem, když všichni ostatní úspěšní žadatelé měli vlastnickou strukturu neanonymní a transparentní byla v tomto směru i absolutní většina z celkových 57 žadatelů?

Babišův projekt tehdy uspěl jen „o prsa", skončil na posledním místě z celkem šesti kladně vyřízených žádostí. Není od věci také dodat, že za žádostí o dotaci pro Čapí hnízdo stála Jana Nagyová (nyní Mayerová), která Babišovi podle informací týdeníku Dotyk radila s dotacemi v Agrofertu a v minulých dvou letech mu dělala poradkyni pro evropské strukturální fondy na ministerstvu financí. Také náhoda? Týdeník Dotyk kvůli někdejšímu vyhodnocování žádostí a hlasování zkoušel kontaktovat jak Helenu Langšádlovou, tak Petra Bendla. Reagoval nakonec jen Bendl. Tvrdí, že o Babišově vazbě na Čapí hnízdo tehdy „netušili".

„Každý ze subjektů, který žádá o dotaci, se smluvně zavazuje k dodržení pravidel a v podstatě není možné vědět předem, že někdo pravidla dodržovat nechce nebo nebude. Úřad Regionální rady, který podklady k rozhodnutí připravuje, nemá pravomoc ptát se, jak bude zajištěno financování projektu. Žadatel pouze garantuje, že prostředky má a podmínky přijetí dotace dodrží. Proto se také dělají následné kontroly," brání se poslanec a exhejtman Bendl. Navzdory nynější tvrdé rétorice pravicových partají si Bendl nedovolí Babiše nařknout z podvodného jednání. „Jestli došlo k podvodu, to musí říct orgány k tomu zmocněné," reagoval poslanec s dovětkem, že není soudce.

Luxus podpořený z veřejných peněz

Jak to celé s rozdělováním dotací před osmi lety bylo a nakolik v tom hrály roli třeba politické konexe, se lze jen dohadovat. Ale vypadá to, jako by si středočeští zastupitelé zasedající ve Výboru Regionální rady navzájem odhlasovali své favorizované „koně". Příznačné je, že podpořeny byly vesměs luxusní a čistě komerční projekty určené pro „high society", nikoliv ty pro širokou veřejnost. Kromě Čapího hnízda měl nepochybně vlivné přímluvce i vítězný projekt „Farma Blaník". Stojí totiž za ním bývalý šéf Miss ČR Miloš Zapletal.

Není bez zajímavosti, že při otevírání Zapletalova venkovského areálu v Ostrově u Louňovic pod Blaníkem asistoval i Bendlův blízký přítel, herec a chovatel koní Václav Vydra (jemuž někdejší hejtman svěřil k chovu své vlastní koně a později v roli ministra zemědělství poskytl na chov dotaci). A láska některých politiků ke koním mohla stát i za schválením dotace pro vyhlášený „koňský" resort ve Zduchovicích na Příbramsku.

Jisté je, že nejen dobrý projekt, ale i vlivné kontakty mají také majitelé luxusního zámečku Chateau Mcely, oblíbeného celebritami všeho druhu, kteří taktéž byli s žádostí úspěšní, ovšem nakonec od svého záměru ustoupili (v čase hejtmana Davida Ratha, jak už v březnu 2010 napsala nynější redaktorka týdeníku Dotyk Táňa Králová). Nebo provozovatelé skiareálu Monínec (udržující například dlouholeté přátelství s rodinou exprezidenta Václava Klause), když ve vedení kraje i schvalovacího výboru měli „svého" starostu z dvojměstí Sedlec-Prčice Antonína Podzimka. Na druhou stranu ale platí, že všechny tyto projekty s vysokou mírou pravděpodobnosti do kategorie malých a středních podniků oprávněně patřily a své vlastníky, pokud je známo, nikdy neskrývaly.

Nevím, komu to patří

To Andrej Babiš se k Čapímu hnízdu dlouho vůbec nehlásil. Když na konci léta 2010 autor tohoto textu navštívil někdejší dvůr Semtín u Olbramovic podruhé, byl již celý areál – navržený s Babišem spřízněnou architektonickou kanceláří SGL Projekt a postavený na miliardáře podobně napojenou stavební společností BAK – hotov.

Probíhal zkušební provoz, ale tehdejší šéf představenstva Farmy Čapí hnízdo Tomáš Rak, původně vstřícný, se nakonec vyhnul hovoru, na němž se mělo mluvit i o investičních nákladech, způsobu financování a majitelích farmy. „Jako společnost nemáme zájem o jakoukoli medializaci farmy, která je již v provozu a buduje si své portfolio klientů. Pochopte, že máme vlastní PR plán a mediální koncept, a toho se snažíme držet," reagoval šéf představenstva.

Na majitele farmy byl proto tehdy dotázán i Andrej Babiš. Prohlásil, že Agrofert je jen „strategickým partnerem" a překvapivě dodal, že vlastně neví, kdo je vlastníkem. Korunu všemu mlžení nasadil šéf farmy Tomáš Rak, který tvrdil, že „pana Babiše ani moc nezná". Kamuflování ze strany Babiše i Raka nabídlo jediné vysvětlení – zakrytí vlastníka kvůli evropské dotaci.

Ostatně Karel Štogl, vedoucí oddělení regionálních fondů z ROP Střední Čechy (později šéf kabinetu premiéra Rusnoka), k tomu už tehdy řekl, že pokud by se ukázalo, že je Farma Čapí hnízdo propojena s nějakou jinou firmou, kapitálově podstatně silnější, zmíněnou dotaci by nikdy nezískala. Ale jak zjistit, komu společnost s listinnými akciemi na majitele skutečně patří? To se v té době ukázalo jako nerozlousknutelný oříšek.

Všechno se dá zobchodovat

Nebýt toho, že Babiš vstoupil do politiky, dotační kauza by už asi navždy zůstala u ledu. Hlavně by nikdo neměl v ruce hlavní „usvědčující důkaz" z filmu Matrix AB, mapujícího složitou osobnost současného ministra financí a zakladatele hnutí ANO. o bylo totiž oním klíčovým impulzem, po němž následovalo anonymní trestní oznámení a také zahájení vyšetřování ze strany Evropského úřadu pro boj proti podvodům OLAF.

Jinak by se na světlo světa asi nedostaly ani další informace: o podezřele prominuté pokutě za chybu při čerpání evropské dotace na Čapí hnízdo, na niž upozornil investigativní deník Neovlivní.cz. Ani třeba informace o některých dalších, dříve nevysledovaných vazbách mezi Babišovým Agrofertem a Farmou Čapí hnízdo z doby, kdy měla anonymní vlastníky (internetová doména registrovaná na Agrofert, úvěr jištěný Agrofertem, stejný notář a auditoři), jak to v minulých dnech přinesl server HlídacíPes.org.

A nepochybně by nikdy celou věc pro Babiše dále nezkomplikovala třeba informace o tom, že „jeho" úřednice z ministerstva financí letos v lednu u evropského úřadu OLAF nestandardně zjišťovala údaje o probíhajícím vyšetřování, na což upozornil měsíčník Reportér. Zda ale celá aféra připraví ministra financí o křeslo, lze jen těžko odhadnout. Za normálních okolností by se tak asi muselo stát, v minulosti končili ministři i premiéři i po relativně daleko méně závažném provinění.

Ovšem to se nejednalo o tak silnou politickou figuru s tak silným ekonomickým a mediálním krytím, ovládající klíčové deníky v zemi. Těšící se navíc až zarážející podpoře prezidenta Miloše Zemana, muže na vrcholu popularity, nyní úspěšně ovlivňujícího celou českou společnost.Se Zemanem v zádech je Babiš v kramflecích ještě o třídu pevnější. Jisté ale je, že „čapí stigma" z druhého nejbohatšího Čecha nikdo nesmyje až do konce jeho politické kariéry. A skrze tuto kauzu se budou poměřovat i další činy Sobotkovy vlády. „Všechno se dá zobchodovat, věřte tomu, že se spolu nakonec ti hoši domluví, něco vyhandlují a Babiš přežije," komentuje situaci jeden z českých podnikatelů, který dobře zná i Babiše.

Jako obětní beránek?

Vícero pamětníků v souvislosti s Čapím hnízdem tvrdí, že nákup dvora Semtín od restituentů měl Babišovi zprostředkovat jeho dlouholetý manažer z Agrofertu Josef Januš, bydlící v nedalekém Benešově. Ten to rezolutně odmítá, byť zároveň poznamenává, že Babiš několik let hledal místo pro podobný objekt, jako je Čapí hnízdo, a to prý po celé republice. „Asi rozhodlo to, že to tam má blízko z Průhonic, kde bydlí," poznamenává pro týdeník Dotyk nynější důchodce Januš.

Zároveň připojuje svůj komentář k Babišovi a politickým důsledkům jeho aktuální kauzy: „Andrej Babiš byl sice vždycky dost sprostý, ale byl to nejlepší šéf, jakého jsem kdy poznal, a také nejpoctivější. A to jej pamatuji ještě z předrevolučních dob, kdy pracoval ve slovenském Petrimexu. Já vám garantuji, že i když ti Kalouskové na něj teď vytáhnou další svinstva – i kdyby měl ukrást třeba 500 milionů –, tak on ty příští volby stejně vyhraje," je si jist, že miliardář nakonec celou kauzu využije ve svůj prospěch.