Brazilci neprožívají dobré období. Všudypřítomná korupce, která se dotýká i prezidentky, propad ekonomiky okolo pěti procent (v prvním čtvrtletí tohoto roku to bylo meziročně –5,4 procenta), nezaměstnanost přes 11 procent. Předlužené federální státy Brazílie. Olympiáda by mohla Brazilcům alespoň na dva týdny zlepšit náladu, než se opět probudí do ekonomické reality.

Brazílie v číslech

Rok 2014 2015 2016 (odhad)
Růst HDP v % 0,1 –3,9 –3,5
Nezaměstnanost v % 7,0 8,0 11,0
Inflace v % 6,3 9,0 8,6
Veřejný dluh jako % na HDP 63 73 89

Zdroj: eulerhermes.com

Aby Rio de Janeiro mohlo vůbec hry uspořádat, musel si tento stát vypomoci od federální vlády půjčkou ve výši 900 milionů dolarů. V květnu totiž místní vláda nezaplatila splátku ve výši 8,4 milionu dolarů a hrozil ji bankrot.

Správní členění Brazílie na jednotlivé státyAutor: brazil-help.com

Počet vražd klesá

Jak vypadá ekonomika státu Rio de Janeiro podle časopisu Economist, ukazuje následující graf. Modrá linka ukazuje podíl HDP státu Rio de Janeiro na celkovém HDP Brazílie. Ten má od roku 1955 v podstatě sestupnou tendenci. Hnědá linka ukazuje počet vražd na 100 tisíc obyvatel. V posledních letech se kriminalitu podařilo snížit.

Vyplatí se vůbec pořádat olympijské hry? Ty poslední v Soči stály i s investicemi do infrastruktury neuvěřitelných 51 miliard dolarů a staly se tak nejdražší olympiádou v historii.

Athény: Příčina dluhové krize

Často se poukazuje na případ Atén. Letní olympiáda zde v roce 2004 skončila ztrátou 15 miliard dolarů a bývá uváděna jako jedna z příčin následné dluhové krize řeckého státu, který před bankrotem musel zachránit zbytek eurozóny.
Každopádně v krátkodobém horizontu se obrovské sportovní akce ekonomicky nevyplácejí. Ukazuje to studie Německého institutu pro ekonomický výzkum (DIW) na příkladu mistrovství světa ve fotbale v roce 2006, které uspořádalo ekonomicky stabilní a silné Německo. I když do země přijelo o něco více turistů než jindy, nebylo to tolik, aby se náklady na pořádání akce vrátily.

„V menších státech by mohly mít investice do sportovišť měřitelný efekt na ekonomickou konjunkturu. Na druhou stranu zvyšují zadlužení dané země. A kdo si již půjčí, může z dluhu financovat i jiné věci,“ uvedl německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

V menších státech by mohly mít investice do sportovišť měřitelný efekt na ekonomickou konjunkturu. Na druhou stranu zvyšují zadlužení dané země. A kdo si půjčí, může z dluhu financovat i jiné věci.

Brazílie a Petrobras

Brazílie přitom není příkladem země, kde efektivně funguje státní správa a úředníci neberou úplatky. Ostatně korupční kauza okolo státní ropné společnosti Petrobras, která se nepřímo dotýká i prezidentky Dilmy Rousseffové, jež čelí procesu impeachmentu, hovoří za vše. Poslední fáze jejího odvolání má začít 29. srpna.

Londýn: Méně turistů než jindy

Samotné nadšení obyvatel pořádajícího města i návštěvníků je krátkodobé. Ukazuje to případ posledních letních her v Londýně před čtyřmi lety. Prestižní univerzita London School of Economics se zaměřila na pocity obyvatel Londýna a zjišťovala, zda se cítí bezpečněji a štastněji během konání her.

V roce 2011 se na škále od jedné do desíti Londýňané pohybovali na hodnotě 6,5. V době konání olympiády jejich „nadšení“ stouplo na 6,7. Ale po roce se zase jejich pocity dostaly do „normálu“.
Každopádně lze změřit počet turistů v daném městě. A ten byl v Londýně nižší než ve srovnatelném období v jiných letech.

Skromné hry

Financial Times (FT) uvádí, že pořádání olympiády je v posledních letech stále dražší. Podle organizátorů v Riu to má být 4,1 miliardy dolarů a rozpočet je „skromný“. Pro zemi v hluboké recesi je i tato částka vysoká, míní FT.
Následující graf ukazuje náklady na pořádání olympijských her. Jde o přímé náklady na sportovní akce v miliardách dolarů v cenách roku 2015.

Kolik stály olympijské hry? (v mld. USD v cenách roku 2015)Autor: FT

Zdá se, že olympiáda přitahuje korupci jako lesní med medvědy. Už i přípravy další olympiády v Tokiu jsou obestřeny skandálem s úplatky, který vedl k rezignaci organizátorů her.

Nejhorší recese za sto let

V roce 2009, kdy se Rio de Janiero stalo pořadatelem LOH, Brazílie prožívala zlaté časy. Ještě v roce 2010 země rostla o 7,5 procenta ročně. Ale pád cen komodit, zejména ropy a plynu, výrazně změnil perspektivu země.
„Dnes Brazílie čelí nejhlubší recesi za posledních sto let, která byla vyvolána celosvětovým kolapsem trhu s komoditami a umocněna vládní politikou intervencí a korupčních skandálů,“ shrnuly situaci Brazílie dnešních dnů londýnské FT.

Vývoj HDP Brazílie za posledních 10 letAutor: tradingeconomics.com

Jak řekl Rodrigo Tostes, jenž je šéfem přípravného výboru her v Riu, město získalo olympiádu v době, kdy se země nacházela v nejlepší ekonomické situaci za posledních 50 let, a otevírá je v době, kdy je naopak Brazílie v nejhorší situaci za poslední půlstoletí. Ale slíbil, že hry budou „fantastickým zážitkem pro všechny“.

Polovina Brazilců je proti hrám

Samotná brazilská veřejnost je už silně znechucena průběhem příprav. Veřejná podpora olympiádě výrazně klesla. Polovina Brazilců je proti konání her, počet se tedy podle agentury Datafolha od roku 2013 zdvojnásobil.
Jaký tedy bude účet za hry? Podle představitelů města přímé náklady vyjdou na 4,1 miliardy dolarů a z 80 procent mají být financovány se soukromých peněz. K tomu je třeba přičíst i náklady na infrastrukturu, které hradí brazilská federální vláda. Celkem se částka odhaduje na necelých 12 miliard dolarů.

Výjimka: Los Angeles a Barcelona

Ve dvou případech neskončily letní olympijské hry ekonomickou ztrátou. V roce 1984 v Los Angeles, kde organizátoři využili stávající sportoviště a peníze soukromých sponzorů. A pak v roce 1992 v Barceloně, kdy byly investice do infrastruktury dlouhodobě plánovány bez ohledu na pořádání her. Zdroj: FT

Žádné hry se nevešly do původního rozpočtu

Podle mnohých bude rozpočet překročen. Tomu nasvědčuje i průzkum Saïd Business School z Oxfordu. Vědci analyzovali 30 posledních olympijských her. A žádné z nich se nevešly do původního rozpočtu. Přitom v polovině případů byl rozpočet překročen o více než 100 procent.

Vědci analyzovali 30 posledních olympijských her. A žádné z nich se nevešly do původního rozpočtu.

Na konečný účet za 17 dní sportovní zábavy si budeme muset počkat.

Ekonom Andrew Zimbalist, autor knihy Circus Maximus: The Economic Gamble Behind Hosting the Olympics and the World Cup nicméně odhadl, že deficit za pořádání LOH se může dostat až k 15 miliardám dolarů. Analýza předchozích her totiž neukazuje, že by následný cestovní ruch, obchod a investice mamutí sportovní podnik zaplatily.

Zimbalistův odhad odpovídá i účtu za LOH v Athénách. Z tohoto svátku sportu, na který se Řekové tak těšili, se řecké státní finance dosud nevzpamatovaly.