"Padnou-li všechny zábrany, může mít použití vyhrocené násilné rétoriky v diskusi i neplánované negativní důsledky. Dohadujete-li se o nějakém problému, je v pořádku být tvrdý, ale jazyk by měl zůstat zdvořilý," uvedla při besedě se studenty školy v německém městě Goslar kancléřka Angela Merkelová.

Debata se týkala vraždy pětašedesátiletého lokálního politika Waltera Lübckeho, který podporoval Merkelové imigrační politiku. Lübcke byl v neděli 2. června nalezen ve svém domě se střelnou ránou v hlavě, sebevražda byla vyloučena, protože na místě se nenašla žádná vražedná zbraň.

Německá policie uvedla, že zadržela jako podezřelého pětačtyřicetiletého Stephana E, který měl se zavražděným osobní vztah. Ten je od neděle ve vazbě. Podle DPA policie pracuje s verzí, že případ souvisí s krajně pravicovým extrémismem, protože zmíněný Stephan E. byl ve své minulosti spojen s extrémně pravicovou scénou. Magazín Der Spiegel v této souvislosti zveřejnil informaci, že Stephan E. aktivně působil v rámci hesenské pobočky krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa, a navíc se před deseti lety zúčastnil v Dortmundu výpadů krajně pravicových radikálů na prvomájovou akci odborářů, za což byl odsouzen na sedm měsíců.

Německý parlament hodlá projednat Lübckeho případ příští týden na mimořádné schůzi, kam pozval i nejvyššího státního zástupce Petera Franka, který má dozor nad případem.