"„Přijímám osobní výzvu Tomia Okamury, abych proti němu kandidoval na post předsedy SPD. Výzvy od lídrů se neodmítají,“ napsal v úterý 19. února odpoledne na svůj facebookový profil Lubomír Volný, v té době ještě stále šéf moravskoslezské krajské organizace SPD se sídlem v Ostravě.

Jen o den později se dozvěděl, že už žádným šéfem není - jeho organizace byla zrušena, protože jí předsednictvo SPD odebralo licenci.

Podle vyjádření mluvčí SPD Barbory Zeťové pro Český rozhlas prý bylo důvodem "systematické a systémové porušování stanov, včetně krácení demokratických práv členů", na což Volný reagoval poznámkou, že pokud by se něco takového dělo, nestala by se jeho organizace třikrát po sobě volebně nejúspěšnějším krajem SPD v rámci celé republiky. Uváděl také, že jeho buňka stanovy nikdy neporušovala a rozhodnutí předsednictva prý "napadne pro neopodstatněnost u příslušných stranických orgánů".

Ani jedna strana samozřejmě nepotvrdila, že by k okamžitému zrušení moravskoslezské organizace vedl Volného úterní krok. Uživatelé sociálních sítí však mají v tomto bodě zcela nepochybně jasno - a také mají novou zábavu. Twitter i Facebook okamžitě zaplavily vtipy a narážky.

Společná fotka Tomia Okamury, Jaromíra Nohavici a Lubomíra Volného byla zatím nejvíc vyčítána prostřednímu z této trojice, teď se dostalo i na pána vpravo. Další uživatelé si také připomněli dlouhodobé sbližování šéfa SPD Okamury a ředitele TV Barrandov Jaromíra Soukupa, jež Soukup ukončil založením vlastního politického hnutí List.

Parodický twitterový účet Dan Ťok (pojmenovaný po aktuálním ministru dopravy za hnutí ANO) zmínil, jak to v takových případech chodí v tomto hnutí. A nebyl jediný.

Další uživatelé sociálních sítí zase poděkovali hnutí SPD za názornou ukázku, co v jeho podání skutečně znamená pojem "přímá demokracie", který si vetklo do názvu.

Někteří si ovšem stěžují, že nevědí, komu držet v nastalém sporu palce.

A další posílají Lubomíru Volnému písničku, která se mu prý teď bude určitě hodit.

Zdroj: Youtube

Šéf hnutí SPD Tomio Okamura obhajoval svůj post předsedy naposledy loni v červenci, kdy získal 150 ze 152 hlasů. Příští volba se má konat zhruba za dva a půl roku.

Co Volnému "prošlo"?

Lubomír Volný působí od roku 2015 jako zastupitel Moravskoslezského kraje a od října 2017 je poslancem za SPD. Jak v rámci tohoto hnutí, tak i mezi poslanci patří mezi velmi kontroverzně přijímané osobnosti. Na podzim roku 2017 například kvůli němu odešla z hnutí řada členů "jeho" moravskoslezské organizace, přičemž jej obviňovala z diktátorství a z toho, že se obklopil lidmi, kteří hlasují podle jeho přání. Nespokojení členové proto požadovali jeho odvolání a zbavení funkce šéfa krajské buňky - poté, co jim SPD nevyhovělo a podrželo Volného, hnutí opustili.

Volný čelil kritice také kvůli tomu, že byť se SPD dlouhodobě slovně vyjadřovalo proti obchodu s chudobou a zneužívání sociálních dávek, pořídil si podle iDnes.cz v Ostravě spekulativně dva domy a vydělával na nouzi romských rodin závislých na příspěvcích na bydlení, jimž je pronajímal za cenu vyšší, než je v místě obvyklá.

Nedávno pak teď už bývalý šéf moravskoslezské krajské buňky vyvolal pohoršení v poslanecké sněmovně, když při odchodu od řečnického pultu vyzval poslance Jana Birkeho z ČSSD slovy "Pojď ven". Desítka zákonodárců pak kvůli tomu podala stížnost k mandátovému a imunitnímu výboru. Nic z toho však nevedlo v rámci hnutí SPD k jakémukoli jeho postihu - rázné stanovisko zaujalo předsednictvo hnutí až poté, co oznámil svou kandidaturu na předsedu.