Začalo to nočním pomočováním a skončilo těžkým poškozením jater. Teprve čtrnáctiletý Jakub trpí chorobou, která v Česku doposud trápila jen seniory. Lékaři mu diagnostikovali cukrovku II. typu – tedy chorobu, kterou si lidé vypěstují sami nezdravým životním stylem.

„Není divu, školák nikdy nesportoval a základem jeho jídelníčku byla smažená jídla. Jeho váha se při výšce 175 centimetrů ustálila na 170 kilogramech," popsala před nedávnem případ Štěpánka Průhová, docentka z pediatrické kliniky pražské motolské nemocnice.

Šampioni v tloušťce

Jakubův příběh není ojedinělý. Obézních Čechů, kteří se potýkají se zdravotními problémy, skokově roste. Kila navíc má podle různých měřítek třetina až polovina populace. Při posledním šetření Světové zdravotnické organizace, které se konalo před třemi lety, se Česko v nelichotivém žebříčku vyhouplo na samou špici v Evropě.

„V obezitě a nadváze už máme zlatou medaili. Pokud to tak bude pokračovat, za pár let ji získáme i v onemocnění diabetem II. typu," říká lékařka a vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu Marie Nejedlá.

Přejídáním ke slepotě

Cukrovka je přitom choroba, které každoročně podlehne kolem 3,5 tisíce Čechů. Další lidé sice nezemřou, potýkají se ale s obrovskými komplikacemi.

„Kolem deseti procent diabetiků trpí vážným poškozením ledvin. Zhruba stejné procento pacientů mívá poškozené oční sítnice a je ohroženo slepotou. Pět procent cukrovkářů postihuje takzvaná diabetická noha, která často ústí až v amputaci dolní končetiny," upozorňuje diabetolog Jaroslav Rybka.

Čím chudší, tím silnější

Největší procento lidí s kily navíc žije v západních Čechách a na Vysočině, kde má nadváhu či obezitu přes šedesát procent populace.

„Protože jde o ekonomicky slabší regiony, nabízí se paralela se Spojenými státy. Tam platí, že chudší a méně vzdělané vrstvy často trpí obezitou a s ní spojenými chorobami, protože se stravují levnějšími potravinami," pokouší se o vysvětlení lékař a bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Diabetolog Jaroslav Rybka souhlasí: „Chudší oblasti jsou obezitou a diabetem skutečně často zasaženy více." Svou roli dle Rybky hraje i životní prostředí.

„Chudší regiony jsou totiž často průmyslové. To znamená, že se v nich objevují vyšší koncentrace škodlivin v půdě a ovzduší. Tyto látky přitom mohou vznik diabetu podpořit," upozorňuje Rybka. Jde například o pesticidy. Škodit může i alloxan na bělení potravin a kosmetických přípravků.

Léčba za 500 miliard

S tím, jak česká populace nabírá centimetry v pase, roste také účet za léčbu. S obezitou se pojí nejenom diabetes, ale i další civilizační choroby. Třeba nemoci srdce a cév nebo rakovina.

„Česko proto vydá na likvidaci následků nezřízeného životního stylu dokonce půl bilionu korun. A to je jenom střízlivý odhad," upozorňuje lékařka Nejedlá.

Zhruba polovinu této sumy podle ní spolyká léčení civilizačních chorob, zbytek odteče ze státního rozpočtu kvůli tomu, že nemocní lidé často nepracují, neplatí daně a pobírají sociální dávky.