Téměř 24 let stráví čeští senioři v penzi. Na sklonku komunismu to bylo o osm let méně.

A přestože se jejich příjmy po odchodu ze zaměstnání výrazně propadnou – průměrný důchod činí sotva 55 procent průměrné čisté mzdy – umějí si poslední čtvrtstoletí života užít, vyplývá z výzkumů a statistik.

Data tak nabourávají tradovaný obrázek penzisty jako vetchého staříka či stařenky, jejichž jediným rozptýlením je krmení holubů či slepic.

„Nynější senioři jsou jiná generace, nechtějí jen hlídat vnoučata," říká Jiří Hrabě, ředitel obecně prospěšné společnosti Elpida, která provozuje stejnojmenné pražské vzdělávací a kulturní centrum. „Naši klienti mají často tolik aktivit, že ani nemají volný čas."

Přeborníci výletníci

Češi starší 65 let patří mezi evropskými vrstevníky kupříkladu k největším cestovatelům. Pouze francouzští a kyperští senioři tráví v poměru k celkové populaci jejich zemí více nocí mimo domov.

Oblibu cestování potvrzuje i aktuální průzkum agentury Ipsos pro společnost Sodexo. Na dotaz, čím si senioři loni udělali největší radost, jich 46 procent uvedlo, že pěkným výletem.

Nicméně na cestách čeští penzisté utrácejí nejméně ze všech Evropanů, v přepočtu 370 korun denně, vyplývá z dat Eurostatu.

Internetová generace

Rozhodně také neplatí, že důchodci nevědí, jak ovládat mobil či co je to internet.

„Našimi počítačovými kurzy prošlo už 40 tisíc lidí," podotýká Hrabě z Elpidy. „Když jsme s nimi v roce 2002 začínali, řada klientů ani nevěděla, co je to myš. Nyní běžně stříhají videa, upravují a archivují svoje fotky a podobně."

Nejstarší absolventkou kurzů prý byla 98letá dáma, která se chtěla naučit, jak si ke snídani otevřít webové stránky zahraničních novin.

Internet pravidelně – tedy alespoň jednou týdně – využívá přes 700 tisíc starobních důchodců (přes 30 procent ze všech), vyplývá z loňského průzkumu Českého statistického úřadu o informačních technologiích.

Sex seniorům chutná

A neplatí také to, že když se o sexu seniorů příliš nemluví, tak ho nikdo neprovozuje.

„Pokud starší lidé žijí v trvalém vztahu, udržují s partnerem obvykle i sexuální styk. Průměrná frekvence styku je čtyřikrát měsíčně," uvádí psycholožka Eliška Steklíková ve svém odvážném průzkumu mezi čtyřmi stovkami penzistů.

Sexuálně podle něj žije 70 procent seniorů v partnerském vztahu.

Těžký život vdov

Statistiky také příliš nepotvrzují obecně tradovaný fakt, že většina důchodců v penzi jen živoří.

Platí sice, že nůžky mezi důchody a platy se za poslední čtvrtstoletí rozevřely: zatímco v roce 1988 činil průměrný starobní důchod 61 procent průměrné čisté mzdy, nyní je to jen kolem zmíněných 55 procent.

Přesto ale nejsou čeští penzisté skupinou obyvatel, která je nejvíce ohrožená chudobou. Pokud spolu žijí dva lidé nad 65 let, pod hranicí chudoby se nachází 7,6 procenta domácností.

Situace se ale dramaticky změní, když penzisté ovdoví. Pod hranici chudoby (ve výši 9,9 tisíce měsíčně) se tak propadne 14,5 procenta z nich. A takzvanou druhou hranici chudoby stanovenou na 11,5 tisíce korun nepřekročí dokonce 45 procent domácností samostatně žijících seniorů.