Chiang Mai – dříve jen krátká zastávka cestovatelů, které přestaly bavit thajské pláže a vyrazili objevovat kulturně, historicky i přírodou mnohem pestřejší sever země. Jenže zhruba deset let zpátky do něj najednou začalo proudit víc a víc lidí, kteří se naprosto vymykali thajské představě turisty.

Většinu času trávili u svého počítače, nechodili po chrámech s drahým foťákem na krku a dokonce ani nepili moc changu – nejznámějšího a nejzákeřnějšího thajského piva. Ano, byli to jedni z prvních digitálních nomádů. V zimě 2015/2016 jich prý postupně do Chiang Mai přijelo přes 250 tisíc. Bohužel to není oficiální číslo, ale podle vlastního odhadu bych řekl, že není daleko od pravdy.

Nevíte, kdo je to digitální nomád? Přečtěte si článek na Travel Bibli.

Proč si ale tolik digitálních nomádů vybírá minimálně na zimu právě Chiang Mai? Jasně, spousta jich letí zase na Kanárské ostrovy, na Bali, poslední dobou do Saigonu, Bangkoku a na Tchaj-wan. Hlavně Američané pak do Jižní a Střední Ameriky. Ale Chiang Mai žádná destinace jen tak nepřekoná. Tedy za předpokladu, že i po smrti milovaného krále zůstane Thajsko bezpečné a alespoň trochu politicky stabilní – modleme se za to.

Komunita

To, co dnes do Chiang Mai láká digitální nomády asi nejvíc, jsou – světe div se – ostatní nomádi. Nikde na světě pro nás není tak snadné potkat na jednom místě tolik lidí, se kterými si rozumíme. Řešíme stejné problémy a sdílíme stejné hodnoty, takže konverzace v podstatě nikdy neskončí u – pro „běžné" cestovatele bohužel tak typických témat – „Where are you from", „Where have you been" a „Where are you going".

Jeden z nejhezčích chrámů v Chiang Mai – Wat Phan Tao. Najdete ho trochu schovaný hned vedle nejznámějšího Wat Chedi Luang Worawihan.Autor: Matouš Vinš

Nomádi řeší podnikání, produktivitu, zdraví, vztahy, případně zkušenosti z dalších lokalit. A protože nikam nespěchají, mohou se potkávat opakovaně a dostat se tak mnohem víc do hloubky.

Mám z Chiang Mai několik nových přátel, několik klientů a spoustu kamarádů a známých. A také vím, že se spoustou z nich se v průběhu letošní zimy potkám znovu. Nehledě na to, že v Chiang Mai zimu tráví i mnoho mých přátel z Česka a ze Slovenska. I proto je tak snadné se na severu Thajska cítit jako doma.

Infrastruktura

I když to tak z fotek často nevypadá, digitální nomádi skutečně pracují. Někteří pár hodin denně, někteří klasických osm hodin a celkem hodně z nich i mnohem déle. Všichni ale tak jako tak potřebují místa, kde si mohou v klidu sednout s notebookem, a dobré připojení k internetu. To Chiang Mai splňuje dokonale.

Můžete si vybrat z několika coworkingů – od maličkého MANA. až po obrovský CAMP. Kdyby to nestačilo, je k dispozici mnoho kaváren a internet většinou velmi slušně funguje i v bytech. Což je další zásadní věc – v Chiang Mai je velice snadné sehnat bydlení přesně podle vašich požadavků a rozpočtu. Ať už předem přes Airbnb, tak – hlavně v případě dlouhodobějších pronájmů – přímo na místě. A i když se ceny postupně zvedají, je bydlení stále celkem levné. Není problém sehnat garsonku za 5000 Kč na měsíc.

Jedno z míst, kam chodí nomádi pracovat. V coworkingu si můžete pronajmout židli a díky kvalitnímu internetu a klidu nerušeně pracovat. MANA je ze všech nejmenší a člověk se tam snadno cítí jako doma.Autor: Matouš Vinš

Ceny

Pokud si dáváte pozor, kde a za co utrácíte, umí být Chiang Mai až neuvěřitelně levné. Ceny jídla v thajských jídelnách začínají na 25 korunách. Do peněz leze až alkohol, káva a „západní" nebo japonské jídlo.

Pro hodně lidí, kteří rozjíždějí nový projekt nebo si chtějí dát od práce trochu pauzu a věnovat jí jen minimum času, je Chiang Mai ideální útočiště. Za stejné peníze tam totiž mohou žít mnohem déle než například v Berlíně či Praze, o městech jako je Londýn, San Francisco či New York nemluvě. V Chiang Mai se dá bez problémů dostat na rozpočet 10 tisíc korun na osobu za měsíc, aniž byste se nějak výrazně omezovali.

Jedna z nejlepších kaváren ve městě, moje oblíbené místo na psaní článků. Kávu mají z vlastní plantáže i pražírny.Autor: Matouš Vinš

Počasí

Zima v Chiang Mai je naprosto geniální. Ani moc horko, ani moc deště, ani moc zima. V nejlepším případě je přes den 25 až 30 stupňů, v noci kolem dvaceti. A sucho, takže pocitově je skoro pořád příjemně. Ve srovnání s věčně rozpáleným Bangkokem je to ráj, kdekoliv více na severu je zase buď příliš zima, nebo prší (nebo obojí). O evropské zimě nemluvě.

Kultura a jídlo

I když je celkem snadné se v některých částech Chiang Mai cítit jako v Evropě (tedy až na všude visící změť kabelů), je to pořád nefalšovaná exotika. Desítky krásných buddhistických chrámů, nádherné ulice v historickém centru, tropické rostliny i zvířata a hlavně – pravděpodobně nejlepší jídlo na světě. Nespočet street food stánků s barbecue na milion způsobů, vynikající polévky a curry, mé oblíbené smažené nudle Pad Thai, luxusní dezerty, tropické ovoce...Thajsku se v gastronomii vyrovná asi jen Vietnam a Tchaj-wan.

Chiang Mai má ale i tu výhodu, že pokud vás thajské jídlo omrzí (i to se může po nějaké době stát), můžete zajít na perfektní australský brunch, na burgery, do několika (opravdových) japonských restaurací, na steaky, na korejské kuře či na výborný salát. Jak je libo.

Nespočet street food stánků s barbecue na milion způsobů, vynikající polévky a curry, mé oblíbené smažené nudle Pad Thai, luxusní dezerty, tropické ovoce…Autor: Matouš Vinš

Příroda a výlety

Hned nad Chiang Mai se zvedá hora Doi Suthep, kterou pokrývá tropický les a je součástí stejnojmeného národního parku. Naprosto ideální místo na půldenní výlet na motorce. Ale můžete i o něco dál, národních parků v dosahu denního – případně dvoudenního – mototripu je kolem zhruba desítka. Nejvyšší thajská hora Doi Inthanon s unikátním mlžným pralesem a dvěma chrámy na vrcholu
i Doi Chang s krápníkovou jeskyní. Nehledě na celou oblast hor směrem k hranici s Barmou a Laosem.

Neplatí totiž ani druhý extrém, který si lidi u digitálních nomádů představí – tedy že bychom JEN pracovali. Žijeme normální život a také si od práce potřebujeme odpočinout. Výlety do přírody, ať už s partou přátel, nebo o samotě, jsou k tomu nejlepší.

Severní Thajsko nabízí nekonečný výběr možností na výlety, tamní příroda je naprosto úchvatná. Pokud máte štěstí, narazíte na některou z „pravých” asijských vesniček, kterých už v Thajsku moc nezbývá.Autor: Matouš Vinš

Poloha

Letadla mezi Chiang Mai a Bangkokem létají jak MHD. Ve špičkách je to i více než 6 letů za hodinu. Většina na „lowcostové" letiště Don Mueang, některé na větší Suvarnabhumi – jedno z letišť s největším počtem mezinárodních linek na světě.

Z Bangkoku se dostanete téměř kamkoliv, většinou díky vysoké konkurenci i za velmi dobré ceny. Nehledě na to, že přímo z Chiang Mai létá stále více letů po oblasti jihovýchodní a východní Asie. Takže kdykoliv Chiang Mai nomáda omrzí, úplně jednoduše koupí letenku, téměř kamkoliv se mu zachce.

Wat Chedi Luang Worawihan – chrámový komplex z 15. století, jeden ze symbolů Chiang MaiAutor: Matouš Vinš

Chiang Mai si prvenství pravděpodobně udrží ještě hodně dlouho. Ale proč jsem se vůbec do tématu pustil? Kvůli Praze. Ano, čtete správně. Pokud si totiž do většiny bodů dosadíte místo Chiang Mai Prahu, bude to pořád dávat smysl. Na serveru nomadlist.com se Praha už nějakou dobu drží na naprosté špičce nomádských destinací – v létě si dokonce poměrně dlouho držela prvenství.

Pokud trendu půjdeme naproti, může se i z Prahy stát podobná „nomádská legenda" jako z Chiang Mai, Las Palmas a Medelínu. Jaro, léto i začátek podzimu jsou u nás pokud jde o počasí ideální, patříme do první desítky nejbezpečnějších zemí světa, ceny se stále drží na velmi přívětivé úrovni a minimálně freelance a startupová komunita u nás jen kvete. Nehledě na to, že zatím jsem nenašel krásnější město, než je Praha.