Prvotní zodpovědnost za to, že soutěž na firmu pro výběr mýta od roku 2017 se ocitla ve slepé uličce, má ministerstvo dopravy Dana Ťoka (za hnutí ANO Andreje Babiše).

Právě dnes proběhne k tomuto tématu klíčové jednání koaličních špiček. „Ministerstvo dopravy nám konečně musí říci, v jakém stadiu jsou jednání s firmou Kapsch. Budeme požadovat, aby nám pan ministr Ťok s panem Babišem dali na stůl návrhy dalších variant, kromě té dosud jediné, která je nezákonná," říká Chovanec.

Shoda komisí: je to protiprávní

Odborné komise totiž došly k závěru, že zadat výběr mýta způsobem navrhovaným ministerstvem dopravy (tzv. JŘBU – jednací řízení bez uveřejnění) odporuje českému právu. Hrozí tak, že systém nebude mít od příštího roku kdo provozovat.

„Řešení se musí najít nejpozději do několika týdnů. Není to problém čistě pana Ťoka, ale politické zodpovědnosti hnutí ANO Andreje Babiše. Když jste v krizi, postavíte přece krizový tým a dáváte pravidelně informace o tom, jak postupujete. Nic z toho se neděje. Hraje se přitom o velké peníze, o výběr osmi miliard korun ročně, a možná o výběr mýta i na další léta. Vysvětlení jsou dvě, buď je to lenost, nebo záměr," dodal Milan Chovanec.

Ministr dopravy Dan Ťok na předchozí kritiku z úst místopředsedy ČSSD uvedl, že Chovanec jen zastírá své vlastní problémy s reorganizací policie.

Celý rozhovor s ministrem Milanem Chovancem přináší dnešní vydání Deníku. Přečíst si ho můžete zde.