Na první pohled těžkotonážní lavička z betonu a oceli a dřeva, při bližším prozkoumání se ukáže technologická a designová rarita. Prvek městského mobiliáře sleduje současný trend, kdy se lidé po ulicích často pohybují se smartphonem v ruce a kdy se i samotná města snaží implementací počítačů a senzorů přerodit v takzvaná „smart city".

Lavička CapaSitty je multifunkční výrobek. Solární panely umístěné v zadní části za opěradlem spolu s baterií generují dostatek energie pro nabití mobilního telefonu či tabletu. Jen nabíječku si kolemjdoucí musí přinést svoji, pokud jeho přístroj nepodporuje bezdotykové indukční nabíjení. Lavička zároveň slouží jako hot-spot pro bezdrátový internet. Konstrukce má navíc v sobě implementované zařízení od projektu Kanárci.cz, které měří kvalitu ovzduší v okolí. A v neposlední řadě si na ni můžete samozřejmě jen sednout a odpočinout si.

Chytrá lavička CapaSitty v litoměřickém parkuAutor: Full CapaCity

Ostrá premiéra

„V letošním roce máme v plánu vyrobit cca 20 laviček," popisuje pro Dotyk Marek Winkler, produktový manažer z pražské společnosti Full CapaCity, která chytré lavičky vyrábí. První exemplář stojí od začátku května v Litoměřicích (konkrétně v Parku Václava Havla). Město ho koupilo za přibližně 100 tisíc korun, přičemž 85 procent nákladů bylo hrazeno formou dotace z Programu česko-švýcarské spolupráce. Nákupu dalších laviček se město do budoucna nebrání, ale prozatím ho neplánuje.

„Lidé, obzvláště ti mladší, lavičku v hojné míře využívají. Zatím došlo ,pouze' k drobnému poškození dobíjecího panelu, který byl vzápětí opraven," popisuje dvouměsíční zkušenosti mluvčí radnice Eva Břeňová. Solární panely chrání proti poškození speciální sklo, samotnou lavičku by pak před případným odcizením měla ochránit i její váha asi 350 kilogramů.

Zdroj: Youtube

Nový design, nové vize

Prototyp chytré lavičky byl loni vystaven před Národní technickou knihovnou v Praze, poté odjel Česko reprezentovat na veletrh EXPO 2015 do italského Milána. Letos spustila firma Full CapaCity sériovou výrobu v lehce pozměněném designu. „Hlavní rozdíl je v nosné konstrukci lavičky. Zatímco prototyp měl jednolitý betonový korpus, nová lavička má ocelový rám. Ten doplňují betonová čela, která upomínají na původní design. Zatímco původní lavička vážila cca půl tuny, nová váží 350 kilogramů a splňuje také požadavky na snadnější manipulaci, výrobu a montáž," osvětluje Marek Winkler.

Produkt CapaSitty v aktuální podobě vyvinul tým ze společnosti Full CapaCity ve spolupráci s mladým designérem Janem Vítkem a odborníky z ČVUT v Praze. „Kromě lavičky připravujeme i další projekty v oblasti chytrého mobiliáře jak pro veřejná místa, tak například do kancelářských komplexů," dodává Jan K. Rolník, kreativní ředitel Full CapaCity. Do konce prázdnin by měl být prototyp chystané novinky hotový.