Začněme u současného prezidenta USA Baracka Obamy. Jeho postava se logicky v průběhu posledních let objevila v celé řadě různých skečů. V jednom z nich se z Obamy poté, co se naštve, stane The Rock Obama. Způsob přeměny rozzlobeného člověka v monstrum je inspirován komiksovým Hulkem. Divokou verzi současného prezidenta si zahrál herec Dwayne Johnson, známý i pod přezdívkou The Rock.

Zdroj: Youtube

Obama se v několika scénkách pochopitelně objevil už v době, kdy na prezidenta teprve kandidoval. Tehdy se v sérii skečů z demokratických debat setkal i s tehdejší konkurentkou Hillary Clintonovou, kterou hrála komička Amy Poehlerová. Novináři ve skečích sami přiznávají, že trpí „obamománií" a jsou jím doslova posedlí. Na Clintonovou jsou proto velmi přísní a dávají jí otázky typu, jak se jmenuje nigerijský ministr zahraničí. Obama naproti tomu vždy dostává od moderátorů nápovědu.

Obama vs. Clintonová

Zdroj: Youtube

Palinová vs. Clintonová

Jedním z nejznámějších politických skečů v historii SNL je série s republikánskou kandidátkou na viceprezidentku Sarah Palinovou. Tu si s chutí zahrála Tina Feyová, která je jednak bývalé kandidátce velmi podobná a také sama byla členkou SNL. Slavnou se stala věta, kdy bývalá guvernérka Aljašky na otázku o zahraniční politice prohlásí, že vše bude v pořádku, protože vidí Rusko ze svého domu a může na něj v klidu dohlížet.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube

Gore vs. Bush: strategery

Volby v roce 2000 mezi viceprezidentem Alem Gorem a texaským guvernérem Georgem Bushem mladším vešly do historie jako jedny z nejtěsnějších. Výsledek mohla ovlivnit i prezidentská debata a její následné překlopení do skeče SNL.

Scénka je známá především pro svůj závěr, ve kterém mají kandidáti jedním slovem popsat nejlepší argument pro jejich kandidaturu. Bush hraný Willem Ferrellem pronese nové slovo strategery (tedy něco jako strategírování). Scenáristé si tím rýpli do Bushova přehnaného důrazu na strategii (a používání toho slova) a jeho občasné špatné vyslovování. Slovo samotné se uchytilo v popkultuře, ale dokonce jej prý používali i členové Bílého domu během Bushovy vlády.

Zdroj: Youtube

Clinton a McDonald

Prezident Bill Clinton byl v Bílém domě dvě funkční období, během kterých dal komikům více než dost podnětů pro parodování. Krom toho si tvůrci různých show už od počátku kandidatury dělali legraci i z jeho ženy a „spoluprezidentky" Hillary.

Nejslavnější skeč s Clintonem ale pochází z doby před jeho zvolením, tedy z roku 1992. Jako tehdejší guvernér Arkansasu si jde zaběhat, ale se svými ochránci doběhne jenom do nejbližšího McDonaldu. Na poznámku bodyguardů, ať se prezident o zastávce ve fast foodu nezmiňuje paní Cintonové, Clinton reaguje slovy: „Jime, něco ti řeknu, bude tady ještě spousta věcí, které paní Clintonové nebudeme říkat. Fast food je poslední z našich starostí."

Zbytek návštěvy v bistru stráví demokratický kandidát dojídáním zbytků po hostech a vysvětlováním své politiky pomocí burgerů, toastů a hranolků.

Zdroj: Youtube

Bush vs. Dukakis

Volby 1988 a souboj mezi republikánem Georgem Bushem starším a demokratem Michaelem Dukakisem. Oba kandidáti se v debatě předbíhají v tom, kdo odpoví jako větší hlupák. O něco větší prostor (a tedy víc místa pro zesměšní) má budoucí prezident Bush. Jeho oponent se často nezmůže než na lakonické: „Nechápu, jak s tímhle týpkem můžu prohrávat."

Zajímavostí je, že jedním z tvůrců tohoto skeče byl i dlouholetý scenárista SNL a komik Al Franken, který dnes sám sedí v horní sněmovně Kongresu jako demokratický senátor za Minnesotu.

Zdroj: Youtube

Reagan válečník

Ronald Reagan se na první pohled jeví jako milý prezident, který rád odpoví na všechny novinářské dotazy nebo si poslechne příběh malé skautky. Focení s dětmi je ale ve skutečnosti ta část práce, kterou nesnáší. A co miluje? Plánování, boření, válčení a intrikování.

Skeč z poloviny 80. let vystihuje Reagana jako muže posedlého úspěchem, jehož jediným cílem je zničit Írán a zasvětit své poradce a podřízené do problematiky, kterému státu USA prodávají zbraně nebo ve kterém se mají prát peníze.

Zdroj: Youtube

Ford vs. Carter

Jedna z úplně prvních debat v historii SNL. Sleduje souboj republikánského prezidenta Geralda Forda (v podání Chevy Chase) s demokratem Jimmym Carterem (Dan Aykroyd). Ve porovnání s dnešní debatou se jedná o velmi krotkou satiru. Přesto ale například prezident Ford na otázku z ekonomie nehodlá odpovídat, jelikož mu bylo slíbeno, že se debata vyhne matematice.

Zdroj: Youtube