Mona Lisa, kterou v letech 1503–1506 namaloval italský génius Leonardo da Vinci, byla vždycky slavná. Od roku 1793, kdy byly zpřístupněny sbírky francouzských králů v pařížském Louvru, za ní proudily davy Francouzů i umělců z celého světa. Ale teprve až zpráva z 21. srpna 1911, že obraz z muzea záhadně zmizel, a následná mediální kampaň učinily z Mony Lisy pravou královnu světového malířství. Záhada způsobila, že víc lidí než na obraz se do Louvru chodilo dívat na prázdné místo, kde do té doby visel.

Víc lidí než na obraz se do Louvru chodilo dívat na prázdné místo, kde do té doby visel.

Co se onoho dne vlastně stalo? Všechno způsobil bývalý zaměstnanec Louvru, devětadvacetiletý natěrač a tapetář Vincenzo Peruggia. Muzeum tehdy bylo kvůli různým rekonstrukčním pracím uzavřeno a Peruggia se tam noc předtím schoval. Ihned po ránu pak obraz jednoduše sundal ze zdi, rám zanechal na schodišti, vlastní olej na topolovém dřevě ukryl pod bílý zaměstnanecký plášť a vynesl jej z budovy. Akce si nikdo nevšiml a na krádež se dokonce přišlo až v úterý 22. srpna v poledne.

Prázdné místo po Moně Lise v Louvru v roce 1911Autor: Archiv

Samozřejmě vypukl poprask. Tisk a celá Francie spekulovaly, kdo asi krádež provedl. Pátrání dlouho nikam nevedlo, vypsaná odměna za nález se minula účinkem a země už si začala zvykat na to, že je dílo navždy ztraceno.

To všechno veřejnost doslova elektrizovalo. Zájem přiživovaly divoké hypotézy, že Monu Lisu ukradl z recese někdo z moderních umělců, vyslýcháni byli třeba básník Guillaume Apollinaire nebo malíř Pablo Picasso. Policie vůbec vyšetřovala ledabyle a diletantsky – například navštívila i Peruggiu, ale uvěřila, že se v době krádeže pohyboval jinde. Přitom Mona Lisa byla v té chvíli schovaná v jeho bytě vedle kamen!

Nález ve Florencii

Teprve po dvou letech – v listopadu 1913 – obdržel obchodník s uměním z italské Florencie Alfredo Geri dopis z Paříže, v němž mu jakýsi pařížský Ital nabízel Monu Lisu. Prý ji ukradl proto, aby se italské dílo vrátilo na půdu Itálie. Geri to považoval za žert, ale dopis ukázal šéfovi florentské galerie Uffizi Giovannimu Poggimu, a ten se s Francouzem spojil.

Ukázalo se, že to byl Peruggia. Obraz se mu podařilo převézt do Florencie, ale Poggi uvědomil policii, a ta dílo našla u Peruggia v kufru pod postelí. Zloděj nakonec „vyfasoval" jen sedm měsíců vězení, po první světové válce se vrátil do Francie a zemřel v září 1947.

Pachatel krádeže Vincenzo PeruggiaAutor: Archiv

Znovunalezením se Mona Lisa a její věhlas rozletěly do světa – a to i doslova. Dílo nejdřív putovalo po „domovské" Itálii, kde se na něj chodily dívat statisíce lidí. V lednu 1914 se naštěstí stihlo vrátit do Francie, takže se nestalo předmětem tahanic za první světové války.

Přesto později nejslavnější obraz světa opustil Francii ještě dvakrát – v roce 1963 byl zapůjčen do amerického New Yorku a Washingtonu a v roce 1974 zavítal do Japonska a Sovětského svazu. Pak ovšem Francie stanovila, že vzácné středověké dílo už nikdy nesmí opustit Louvre, což platí dodnes.