1. Plovoucí trhy – Vilshofen an der Donau, Německo

V bavorském městečku Vilshofen, doslova za humny, se od roku 2006 konají plovoucí adventní trhy. Vánoční stánky s dobrotami se nacházejí na palubě parníku i na náplavce, kde stojí čtyřmi tisíci světel a více než 1500 vánočních koulí ozdobený stromek. Pohled z druhého břehu Dunaje je opravdu kouzelný. Trhy se zde konají pouze první 3 adventní víkendy.

2. Vánoce v parku Tivoli Gardens – Kodaň, Dánsko

Tivoli Gardens, postavený v roce 1843 v centru dánské metropole, patří k nejstarším zábavním parkům na světě. Každý rok touto dobou se park promění v ráj pro milovníky vánoční atmosféry. Užijí si světelnou show u jezera v čínské čtvrti pod horskou dráhou Demon, ohňostroje nebo již tradiční vystoupení sboru Lucia Parade, který prochází parkem a zpívá vánoční písně.

3. Santova vesnička na polárním kruhu – Rovaniemi, Finsko

Kde jinde zažít vánoční atmosféru než v rodné vesničce Santa Clause? Nachází se 8 km severně od finského Rovaniemi a v podobě čáry na zemi jí prochází polární kruh. Návštěvníci se zde mohou osobně setkat se Santou – k němuž je ochotně dovedou elfové – a sdělit mu svá přání. Nebo si při jízdě se sobím spřežením vychutnat zasněženou zimní krajinu vyzdobenou vánočními světýlky.

4. Podzemní vánoční trhy – Valkenburg aan de Geul, Nizozemsko

Valkenburg je nejzajímavějším místem v Nizozemsku, které lze o Vánocích navštívit. Nachází se zde totiž rovnou dva podzemní adventní trhy: Gemeentegrot („Obecní jeskyně") – největší, nejstarší a nejnavštěvovanější podzemní vánoční trh v Evropě na dně známého Caubergu; a Fluweelengrot („Sametová jeskyně"). Letos jsou jeskyně vyzdobené a navíc i ozvučené vánoční hudbou od 18. listopadu do 23. prosince.

5. Trhy na středověkém hradě – Tiffauges, Francie

Hrad Tiffauges se nachází ve Francii a je znám hlavně kvůli neslavně proslulému baronu de Rais – Modrovousovi. O Vánocích se však promění v pohádkové místo s 50 stánky nabízejícími lokální produkty a výrobky uměleckých řemesel. Zasněžený borovicový les dotváří atmosféru při vánočním průvodu „Marché de Noël". Návštěvníci mají možnost podívat se na svět s koňského hřbetu, na děti čekají poníci.

6. Vánoční trhy na vlakovém nádraží – Curych, Švýcarsko

Vánočním lákadlem hlavního města Švýcarska je největší zastřešený adventní trh v Evropě – Christkindlmark. Nachází se na hlavním curyšském nádraží a jeho dominantou je vánoční strom ozdobený více než 7000 křišťálových figurek od Swarowského. Další zajímavostí, která doprovází trhy, je vánoční světelná show promítaná přímo na fasádu hlavního vestibulu nádraží.

7. Trhy v zábavním parku Liseberg – Göteborg, Švédsko

V druhém největším švédském městě Göteborgu se oblíbené vánoční trhy konají v tamním zábavním parku. Liseberg je osvícen téměř 5 miliony světel a každý rok sem zavítá přes půl milionu návštěvníků. Kromě velkého výběru vánočních dárků, které nabízí 80 stánků a obchůdků, je zde možnost zabruslit si na kluzišti, projet se na ruském kole či řetízkovém kolotoči. Na nejmenší tu čekají nejen atrakce (například cesta lodičkou do kouzelného světa plného králíčků), ale také Santův domek. Letošním představením na ledě je baletní pohádková inscenace Louskáček.

8. Adventní trhy v soutězce pod viaduktem – Ravennaschlucht, Německo

Vánoční vesnička tvořená dřevěnými stánky se nachází v soutězce v magickém Černém lese. Více než 40 vystavovatelů nabízí místní speciality i ručně vyráběné umělecké předměty za hudebního doprovodu pod osvětleným železničním viaduktem.

9. Trhy ve čtvrti červených luceren – Hamburk, Německo

V „Benátkách severu", německém Hamburku, se nachází bez pochyb jeden z nejzvláštnějších vánočních trhů. Odehrává se na slavném bulváru Reeperbahn, který je proslavený bujarým nočním životem. Název Santa Pauli je kombinací jména Santa Clause a čtvrti St. Pauli. Společně s tradičními vánočními dárky zde mohou návštěvníci zakoupit také dárky pro dospělé. S dětmi se pak raději vyhněte stanu se striptýzem.