Před pár dny jeho bulvární titul The Sun přišel s jasným postojem ohledně toho, zda má Velká Británie zůstat i nadále členem EU. Prostě Brity vyzval, aby řekli jasné ne. Mimochodem – The Sun jsou největší britské noviny a jejich náklad činí 1,7 milionu exemplářů.

„Toto je naše poslední šance, jak se vymanit z nedemokratické bruselské mašinérie... a je na čase, abychom toho využili," napsal list ve svém úvodníku. „The Sun apeluje na všechny, aby volili pro vystoupení z EU. Musíme se od diktátorského Bruselu osvobodit."

Dnem D je 23. červen 2016, kdy Britové hlasují o tom, zda zůstanou, nebo vystoupí z EU.

Týdeník Dotyk se tématu podrobněji věnuje ve svém aktuálním vydání. Dali jsme dohromady hlavní argumenty, které v celé debatě zaznívají, a odpovídáme na základní otázku: Co by se vlastně stalo, kdyby Velká Británie opustila evropskou osmadvacítku. K tématu se ve svých komentářích vyjadřují i tři výrazné osobnosti české scény Ivan Hodač, Petr Mach a Michael Romancov.

Před měsícem britský premiér David Cameron ve svém vystoupení varoval, že pokud by jeho země opustila EU, mohlo by to vyvolat demontáž demokracie a dokonce ohrozit stabilitu a mír na starém kontinentě.

Když se podíváte na mapu Evropy z roku 1940, uvidíte následující obrázek: jednotně „hnědě" zbarvený evropský kontinent pod nadvládou nacistů versus osamocená Británie. Až nápadně se to podobá obrázku, který by nastal, kdyby Velká Británie vystoupila z EU.

Evropě dnes naštěstí nevládne žádný diktátor Hitlerova formátu a ani tu nemáme diktátorské režimy.

Nakročeno k extremistickému vládnutí však nicméně většina evropských států má. To ukazují i poslední eurovolby. S tím jdou ruku v ruce i separatistické tendence v dalších zemích, jako je Španělsko, Belgie nebo Itálie, které by brexit mohl ještě více rozdmýchat.

Kolega Honza Štětka to vše popisuje ve svém textu Hnědé mraky nad Evropou. Kromě toho přináší rozhovor se skvělým historikem Robertem Kvačkem, který varuje před brexitem, nepoučitelností generací a úpadkem vládnoucích elit. A současně také nastiňuje až děsivé paralely dneška se 30. lety dvacátého století.

A to opravdu stojí za přečtení!