Bylo jen pár dní po britském referendu. Známý americký ekonom a profesor na Harvardu Kenneth Rogoff napsal text pro list Boston Globe, který pojmenoval Demokratické selhání Británie.

„Toto není demokracie. To je ruská ruleta na státní úrovni. Rozhodnutí s enormními důsledky padlo bez odpovídajících kontrolních a vyvažovacích mechanismů," komentoval profesor výsledky referenda s tím, že laťka nutná pro odchod byla nastolena směšně nízko, když o odchodu rozhodla podpora pouhých 36 procent oprávněných voličů.

Rogoff kromě toho nabídl zajímavou lekci z historie: když se totiž ohlédneme tisíce let zpátky, zjistíme, že o zásadních věcech by neměla rozhodovat „lůza", ale větší slovo by měli mít „informovaní lidé".

Za příklad si vybral Athény, které jsou považovány za ten nejčistší historický příklad demokracie. „Všechny třídy občanů dostaly rovnocenný hlas (ačkoliv hlasovat směli pouze muži). Po několika katastrofálních rozhodnutích ohledně válek však i Athéňané pochopili potřebu dát větší moc nezávislým orgánům," dodal profesor z Harvardu.

O neznalosti voličů

Mimochodem, s těmito názory není zdaleka osamocen. Kupříkladu filozof a expert na politiku Jason Brennan z Georgetown University přirovnal konání referenda o brexitu k návštěvě špatného, neinformovaného a iracionálního doktora, který vás nutí podstoupit chirurgický zákrok.

„Přinutit někoho, aby jako ovce následoval rozhodnutí nekompetentního a špatného lékaře, je přece nesprávné," citoval jej magazín The Atlantic.

„Neexistuje žádný důvod si myslet, že byť jen desetina populace ve Velké Británii má alespoň základní informace, které jsou potřebné k posouzení brexitu," dodal Brennan.

Vzestup prostoduchého populismu

A ještě jeden příklad. „Problém s demokracií je, když je jí příliš mnoho," domnívá se známý americký spisovatel a novinář Fareed Zakaria s dodatkem, že demokracie se v posledních letech stává zejména synonymem voleb a že víc demokracie rozhodně neznamená více svobody.

Zakaria ve svém textu z roku 1997, který publikoval v časopise Foreign Affairs, také upozorňuje na fenomén posledních let: staré a mocné elity, které dominovaly napříč celou společností, byly nahrazeny prostoduchým populismem s katastrofálními následky. „Přímá demokracie ve formě referend vzala vládu z rukou politických elit a vložila ji do rukou nezodpovědného a krátkozrakého občanstva."

To podle Zakarii vede ke vzniku tzv. neliberálních demokracií. „Charakteristickým rysem neliberálních demokracií je přítomnost charismatických ,silných vůdců', kteří se dovolávají vlády ve jménu lidu," varoval spisovatel před skoro 20 lety.

Příliš demokracie škodí?

Proč příliš demokracie škodí – přesně to je i hlavní téma aktuálního Dotyku. Honza Štětka vám v něm prozradí, že není příliš šťastné nechávat rozhodovat lid o všem podstatném. Kromě toho vás vezme do historie a ukáže nejtypičtější příklady všech možných demokracií. Mimochodem, tato forma vlády existuje už více než dva a půl tisíce let. A na závěr vás vezmeme do Švýcarska a prozradíme, jak je možné, že je jedinou zemí, kde přímá demokracie funguje.

Která další témata jsou v Dotyku?

Táňa Králová pro vás sepsala zajímavý text, který se opět týká bizarností, jež jdou ruku v ruce s různými dotacemi. Tentokrát se zaměřila na program Mléko do škol. Stát totiž dává ročně desítky milionů, aby děti dostaly „přeslazené a tučné výrobky". Je to též skvělý byznys hlavně pro tři mlékárny. Jedna z nich je Babišova Tatra Hlinsko. Další informace v textu Školní mléko po česku. Jak tloustnout za dotace státu.

David Tramba se zase zaměřil na bankrotující těžební firmu OKD. V té se totiž dějí nevídané věci. Dceřiná OKD se bouří proti mateřské firmě NWR a nechce hradit její závazky. Více v textu Nekonečný příběh bankrotující OKD.

Celý svět v posledních dnech propadl nové zábavě. Všichni s pomocí chytrých telefonů loví Pokémony. Zdá se vám to šílené? Více se o tomto novém fenoménu dočtete v textu Hra s Pokémony dobyla svět. Je populárnější než porno.

Na závěr ještě jedno lákadlo. Připravili jsme pro vás přehled knih, které si prostě letos v létě musíte přečíst.

A to není ani zdaleka vše. Tak hezké čtení Dotyku přeji.