Křivá. Velmi hloupá. Totálně zmatená. Lhářka... Taková je podle zmíněného seznamu Hillary Clintonová. Barack Obama je slabý, nekompetentní a vůbec nejhorší prezident v dějinách USA. List Wall Street Journal je nečestný a kolabující. Forbes a Vanity Fair jsou v úpadku. Čína je strašná. Mexiko totálně zkorumpované. A Německo? Jeden velký nepořádek a zločin...

Každé čtyři roky, vždy druhé úterý v listopadu, se v USA konají prezidentské volby. Brzy bude zřejmé, kdo se stane nejmocnější hlavou státu současnosti.

Odkud se vzal Donald Trump, postava, která už nyní tak hýbe světovou politikou? To už vysvětluje Tomáš Klvaňa ve svém textu Kdo volí Trumpa a jemu podobné?

Volba prezidenta USA má v zámoří ještě jednu zajímavou rovinu. Nevím, jak vy, ale já po každé prezidentské debatě okamžitě na internetu sleduji, kdo z komiků dokázal Trumpa nejlépe napodobit. Ať už jde o Aleka Baldwina, nebo Jimmyho Fallona – Američané jsou v parodiích a talkshow absolutně nejlepší! A my vám v článku Americké volby očima komiků ukážeme, jak se to má dělat. Prozradíme také, že podobné satirické pořady, které zesměšňují americké prezidenty, jejich oponenty, fanoušky a média, se v USA vysílají už od sedmdesátých let. Více v textu Čtyři desetiletí volební satiry ve Státech.

Kde vám dají 100 tisíc?

Další článek už je ze zdejších luhů a hájů. David Tramba několik dní „ležel" ve výročních zprávách téměř dvou stovek největších českých firem a výsledkem je zajímavé srovnání, ve kterém se dozvíte Kam jít pracovat, abyste vydělávali přes 100 tisíc.

A abych vás nalákala ještě více: české zastoupení Microsoftu, IBM Česká republika a Řízení letového provozu ČR. Přesně tato trojice vede žebříček nejlépe platících zaměstnavatelů v tuzemsku.

Abych to shrnula strukturovaně: nejlépe své zaměstnance v Česku platí velké IT firmy a poradenské společnosti. V průmyslu se obvyklé praxi vzdalují prosperující podniky se zahraničním vlastníkem, kde průměrný příjem již občas převyšuje 40 tisíc korun hrubého. A naopak jen na podprůměrné mzdy okolo 20 tisíc korun dosáhnou zaměstnanci v řadě závodů s domácími majiteli. Platí to i pro podniky z Babišova impéria Agrofert. Proč zahraniční investoři platí lépe než místní byznysmeni? O tom už se dočtete ve zmiňovaném textu.

Trio z ANO a obchody se státem

Zajímá vás, jak se politici napojení na soukromé firmy „vezou" na státních a obecních zakázkách? Pak přesně pro vás je článek Trio z ANO/Agrofertu vítězí v obchodech se státem.

Už titulek napovídá, kteří čeští politici figurují ve firmách nejvíc přisátých na veřejné zakázky. V přehledu portálu Hlídač smluv zatím vítězí triumvirát z hnutí ANO: jeho šéf Andrej Babiš, druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek a Jiří Haspeklo, stálice v holdingu a nyní i straník v nejpopulárnější partaji.

Jsou na čele, přestože nejlukrativnější zakázky pro Agrofert v novém Registru smluv nejsou. Za necelé čtyři měsíce, co tato centrální databáze funguje, má uvedená trojice z ANO na kontě kolem stovky smluv.

Femme fatale mezi špionkami

Je velkorysá a sebevědomá. Velmi dbá na svůj zevnějšek. Není to typ vhodný pro manželství. Je vášnivá. Velice ctižádostivá a těžce ovladatelná. Tak podle grafologa vypadal rozbor osoby, která byla jednou z nejznámějších špionek světa.

Mata Hari. Od jejího narození nedávno uplynulo 140 let. Tak se pohodlně usaďte a pojďte si přečíst příběh Nejslavnější špionky světa.

Adieu, Karlsbad

A na závěr pro vás máme ještě jeden historický text, který se pojí s neslavnou érou v naší historii. Stejně jako normalizační režim svého času mlčel o 21. srpnu, ačkoli by jej měl teoreticky slavit, přecházejí Češi už 70 let 29. říjen, ačkoli jde o den velmi symbolický.
Tehdy v roce 1946 totiž definitivně skončilo staleté soužití Čechů a Němců, když z nádraží v Karlových Varech odjel poslední vlak s odsouvanými Sudeťáky. Čtěte v textu Adieu, Karlsbad. Před 70 lety skončil odsun sudetských Němců.

Tiráž

DOTYK, týdeník,
36. číslo, 1. 9. 2016,
Praha, ev. č. MK ČR E 21111
ISSN 1805-9465

Vydavatel:
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s.
U Trezorky 921/2, Jinonice
158 00 Praha 5
IČ: 01440578

Ředitelka redakcí a šéfredaktorka:
Eva Hanáková

Redakce:
Naďa Kubalíková, editorka
Jiří Pšenička, šéfreportér
Martin Mařík, redaktor/reportér
Jan Štětka, redaktor/reportér
Táňa Králová, redaktorka/reportérka
Lukáš Rozmajzl, redaktor
Jan Řápek, Jana Ada Kubíčková/elévové
Jan Rasch, fotograf
Miloslav Budka, korektor

Titulní strana:
Riana Šťáhlavská

Inzerce:
Blahoslav Fořt
Jana Bouberlová (grafika)

IT:
Michal Popelka, Chief Digital Officer

Neoznačené fotografie:
Profimedia, Shutterstock, egorkeon / Shutterstock.com

Kontakt:
mail@tabletmedia.cz
inzerce@tabletmedia.cz
jmeno.prijmeni@tabletmedia.cz
telefon: + 420 731 190 223
web: www.dotyk.cz

Eva Hanáková: @HanakovaEva

Autorská práva vykonává vydavatel, jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli (mechanickým či elektronickým) způsobem i v jiném než českém jazyce je bez písemného svolení vydavatele zakázáno.

Ke stažení je zdarma v App Store a v Google Play.