Údajně pouze čtyři dny stačily kyberzločincům, než naskočili na vzedmutou vlnu globální popularity nové mobilní hry Pokémon GO. Aplikace byla totiž na začátku července k dispozici pouze uživatelům v USA, Austrálii a na Novém Zélandu. Tento týden přibylo jako čtvrtá destinace ještě Německo.

Hra se ovšem těší velké popularitě mezi mladými a zároveň si vybudovala status věci, o které v současné době všichni mluví. Vzápětí po oficiálním uvedení se proto internetem začaly šířit návody, jak si program s hrou i přes lokální omezení stáhnout do svého telefonu (s operačním systémem Android).

„Přesně na to čekají i kyberzločinci, kteří se snaží ke hře přibalit i malware. Uživatel si tak sice užívá hraní, ale škodlivý kód na pozadí může krást citlivá data nebo uživatele špehovat," uvedla firma Check Point. Ve svém videu pak názorně ukázala, jak snadné je číst si SMS zprávy z infikovaného telefonu nebo dokonce aktivovat kameru fotoaparátu, i když je přístroj na první pohled uzamčený a nepoužívaný.

Zdroj: Youtube

Problém s přístupem a baterií

Už dříve se objevila varování bezpečnostních expertů, že pokud si uživatel stáhl aplikaci na svůj iPhone a přihlásil se do hry pomocí svého Google účtu, vývojářská firma Niantic tím zřejmě bez předchozího varování získala „neomezený přístup k uživatelskému účtu".

Ačkoli internetový vyhledávač Google nikdy nedefinoval, co přesně to znamená, experti to považují za nepřiměřený zásah do soukromí. Vývojáři by si totiž mohli nejen zobrazit údaje o vaší internetové minulosti, schůzkách v kalendáři nebo sdílené dokumenty, ale zároveň je i měnit. Společnost Niantic už oznámila, že pochybení opravila aktualizací aplikace, která po uživatelích bude nově chtít pouze jejich ID a e-mailovou adresu.

V prvním týdnu si přitom jen ve Spojených státech amerických hru stáhlo a nainstalovalo asi 10 milionů uživatelů. Mnozí z nich upozorňují ještě na jeden problém, a sice vysoké nároky softwaru na baterii telefonu. To je ovšem pochopitelné vzhledem k tomu, že aplikace využívá souběžně GPS a mobilní data, zároveň mají hráči při „lovení" pokémonů v ulicích konstantně zapnutý displej smartphonu a potřebují rovněž fotoaparát.

Fenomén mobilní hry Pokémon GO a důvody, proč je zrovna nyní tak populární, jsme popsali v novém Dotyku 29/2016. O historii pokémonů a japonské animace vůbec si můžete přečíst v archivním článku ZDE.