Všechno začalo toto pondělí, když se ředitel sociálních médií Bílého domu Dan Scavino na svém Facebooku ozval, že mu platforma brání odpovídat na komentáře.

"Úžasné. Proč mi bráníte vkládat odpovědi na komentáře followerů, kteří se ode mě odpojili, a to na mé vlastní facebookové stránce? Lidi přece mají právo je znát. Proč mě umlčujete? Dejte mi vědět, prosím," napsal Scavino.

Trump zasahuje

Jeho poznámku o den později okamžitě rozvířil i sám americký prezident Donald Trump, který na svůj Twitter napsal, že na tuhle věc se tedy "podívá" - byť v té době už byly všechny funkce Scavinova facebookového účtu opět obnoveny.

Trump se navíc k této otázce vrátil i během úterní společné tiskové konference s brazilským prezidentem Jairem Bolsonarem a označil ji za diskriminaci členů své strany: "Je to diskriminace a je to velká diskriminace. S těmi partami, co provozují Facebook, Google a Twitter, se něco děje a já si myslím, že s tímhle musíme skoncovat."

Dodal také, že všechny tři platformy mají v této věci tajnou dohodu. A na Twitteru pak pokračoval: "Facebook, Google a Twitter, nemluvě o zkorumpovaných médiích, jsou tooolik na straně radikálních levicových demokratů. Ale žádný strach, my stejně vyhrajeme, právě tak jako dřív!"

Trumpova slova záhy okomentovala CNN, podle níž nejsou stížnosti na zaujatost globálních sociálních sítí na místě. "Tyto stížnosti často vycházejí buď z toho, že někdo skutečně porušil pravidla užívání sítě, nebo došlo k technické chybě platformy, nebo k obojímu. Příčina je spíš tady než ve skutečné diskriminaci konzervativců," uvedla CNN.

Sociální sítě reagují

Společnost Facebook pak vydala krátce po zveřejnění Trumpových tweetů prohlášení, v němž vysvětlila, že za chybným pozastavením funkcí Scavinova účtu skutečně stála snaha omezit aktivitu automatizovaných "botů", tedy robotických účtů generujících předem naprogramovaný obsah, a její technické nedostatky.

"Abychom zastavili automatizované boty, omezujeme množství identických, opakujících se činností, přicházejících z jednoho účtu v krátkém časovém období. Tato omezení mohou mít ten nezamýšlený důsledek, že dočasně zabrání v činnosti i skutečným lidem, jako je Dan Scavino. Ale během hodiny nebo dvou bývají funkce jejich stránky opět obnoveny, což se stalo i v tomto případě," uvedla společnost Facebook a dodala, že je se Scavinem v kontaktu a omluvila se mu za vzniklou nepříjemnost.

Na Trumpovo obvinění zareagoval také Twitter, který jakoukoli diskriminaci svých uživatelů odmítl. "Nutíme všechny uživatele Twitteru dodržovat táž pravidla, která platí pro všechny uživatele stejně, bez ohledu na jejich zázemí nebo politickou příslušnost," uvedla mluvčí Twitteru.