Podívejme se na klíčové milníky, které americkou společnost Facebook dostaly za 15 let tam, kde je je dnes:

2004

LEDEN

Devatenáctiletý student informatiky Harvardovy univerzity Mark Zuckerberg spolu se svými spolužáky Dustinem Moskovitzem, Chrisem Hughesem a svým spolubydlícím z koleje Eduardem Saverinem začíná pracovat na sociální síti, která by propojila studenty Harvardovy univerzity.

Zuckerberg už o rok dříve vytvořil stránky www.facemash.com, které naplnil ukradenými fotografiemi studentek okolních univerzit, a nechal je návštěvníky hodnotit. Přestože měl facemash velký úspěch a návštěvnost skokově rostla, skončil neslavně. Zuckerberg ho musel už po pár dnech kvůli porušení autorských práv uzavřít a byl potrestán podmíněným vyloučením na půl roku.

ÚNOR

První únorový den založil Zuckerberg a jeho přátelé společnost Facebook Inc. Název dostala podle papírových letáků nazvaných facebooks, které se rozdávají studentům prvních ročníků amerických univerzit a slouží k bližšímu seznámení studentů mezi sebou.

O tři dny později byla spuštěna sociální síť, která tehdy ještě nese název TheFacebook. V té době je její fungování ještě omezeno výhradně na Harvardovu univerzitu. Do konce měsíce se zaregistrovala přibližně polovina studentů univerzity.

BŘEZEN

Facebook expanduje se svou sociální sítí na další univerzity – Stanford, Columbia a Yale. Později se rozšiřuje na ostatní univerzity Ivy League, skupiny nejprestižnějších amerických univerzit.

ČERVEN

Firma se přestěhovala do kalifornského města Palo Alto. Mark Zuckerberg se rozhodl, že se na Harvard v zimním semestru už nevrátí.

Ve stejném měsíci získává Facebook svou první zásadní investici. Spoluzakladatel společnosti PayPal Peter Thiel investoval do Facebooku půl milionu dolarů (při dnešním kurzu 11,2 milionu korun).

Prezidentem firmy se stal Zuckebergův neformální poradce, spoluzakladatel online hudební služby Napster Sean Parker.

ZÁŘÍ

Na sociální síti se objevily funkce Wall (zeď) a Groups (skupiny).

PROSINEC

Na konci roku 2004 dosáhla nová sociální síť mety jednoho milionu uživatelů.

2005

KVĚTEN

Facebook otevřel registrace pro 800 vysokých škol. Společnost Accel Partners investovala do firmy 12,7 milionu dolarů (při dnešním kurzu 284,8 milionu korun). Další milion dolarů (při dnešním kurzu 22,4 milionu korun) ze svých vlastních peněz pak přidal americký investor Jim Breyer.

SRPEN

Z dosavadního názvu TheFacebook byl vypuštěno slovo "The". Za doménu facebook.com zaplatila firma 200 tisíc dolarů.

ZÁŘÍ

Po otevření pro vysoké školy následovalo jako logický další krok rozšíření registrace i na americké střední školy. Kromě nich se Facebook otevřel i pro zaměstnance vybraných firem, například Applu nebo Microsoftu.

ŘÍJEN

Facebook představil fotogalerie s neomezenou kapacitou a začal přidávat sítě mezinárodních škol.

PROSINEC

Na konci roku 2005 měl facebook již 5,5 milionu uživatelů.

2006

ÚNOR

Americká mediální společnost Viacom nabídla za dva roky starou sociální síť 1,5 miliardy dolarů (při dnešním kurzu 33,6 miliardy korun). Nabídka byla odmítnuta.

DUBEN

Facebook umožnil uživatelům přístup ke své sociální síti přes mobilní telefon.

SRPEN

Firma uzavřela strategické partnerství s Microsoftem na integrování reklamních bannerů.

ZÁŘÍ

Internetová společnost Yahoo podala neúspěšnou nabídku na odkup sociální sítě za miliardu dolarů (při dnešním kurzu 22,4 miliardy korun). Facebook ve stejném měsíci přidal funkci News Feed (proud zpráv) a otevřel registrace pro všechny starší 13 let s e-mailovou adresou.

PROSINEC

Na konci roku 2006 měl facebook již 12 milionů uživatelů.

2007

DUBEN

Facebook dosáhl milníku 20 milionů uživatelů.

ZÁŘÍ

Společnost Facebook spustila fond v hodnotě 10 milionů dolarů (při dnešním kurzu 224,2 milionu korun), ze kterého vyplácela peníze firmám a jednotlivcům, kteří chtěli vytvářet aplikace pro její sociální síť.

ŘÍJEN

Microsoft investoval do Facebooku, který měl v té době již 50 milionů uživatelů, 240 milionů dolarů (při dnešním kurzu 5,4 miliardy korun).

PROSINEC

Mark Zuckerberg se musel omluvit za chyby při zavádění nové reklamní platformy Beacon, která sledovala nákupy provedené uživateli facebooku a prozradila je jejich přátelům.

2008

LEDEN

Facebook poprvé zasáhl do politického dění, když spolu se zpravodajskou televizní stanicí ABC News sponzoroval prezidentskou debatu.

ÚNOR

Mark Zuckerberg dosáhl mimosoudní dohody s dvojčaty Tylerem a Cameronem Winklevossovými, kteří ho obvinili, že jim ukradl nápad na Facebook, když spolu studovali na Harvardu. Vyplatil jim odškodné 65 milionů dolarů. Facebook spouští španělskou mutaci.

BŘEZEN

Do společnosti Facebook nastoupila na pozici provozní ředitelky vysoká manažerka Googlu Sheryl Sandbergová. Byly spuštěny francouzské a německé stránky Facebooku.

DUBEN

Facebook sesadil z trůnu MySpace a stal světově nejpopulárnější sociální sítí.

SRPEN

Facebook překonal milník 100 milionů uživatelů.

Související články

2009

LEDEN

Na facebooku je již 150 milionů uživatelů. K získání 50 milionů uživatelů mu stačilo pět měsíců. Sociální síť představila integraci se CNN Live.

BŘEZEN

Facebook spustil svou první mobilní aplikaci.

KVĚTEN

Ruská internetová společnost Digital Sky Technologies investovala do Facebooku 200 milionů dolarů (při dnešním kurzu 4,5 miliardy korun).

ČERVENEC

Facebook překonal metu čtvrt miliardy uživatelů.

ZÁŘÍ

Facebook si za dva měsíce připsal dalších 50 milionů uživatelů a dosáhl milníku 300 milionů uživatelů.

PROSINEC

Aktivisté se obrátili na amerického regulátora Federální komise pro obchod (FTC) se žádostí, aby vyšetřil, zda Facebook nepodvedl své uživatele v otázce ochrany jejich osobních dat. V té době bylo na Facebooku již 350 milionů aktivních uživatelů.

2010

KVĚTEN

Pákistán zablokoval přístup na Facebook na protest proti soutěži, která vyzývala uživatele, aby na sociální síti publikovali karikatury proroka Mohameda.

ČERVENEC

Počet členů Facebooku přesáhl půl miliardy. Lady Gaga se stala první osobou s 10 miliony fanoušky na této síti. Jen o pár dní později ji následoval tehdejší americký prezident Barack Obama.

ŘÍJEN

Do kin vstoupil film The Social Networks režiséra Davida Finchera, který pojednává o počátcích Facebooku a s tím spojenými právními spory. Film byl pozitivně přijat diváky i kritiky. Získal mimo jiné čtyři Zlaté glóby včetně Zlatého glóbu za nejlepší dramatický film. Byl také nominován na osm Oskarů. Tři nominace pak proměnil – za adaptovaný scénář, hudbu a střih.

PROSINEC

Americký magazín Time vyhlásil Marka Zuckerberga Osobností roku za „změnu způsobu, jakým žijeme každý den své životy“.

2011

LEDEN

Do Facebooku investovala 450 milionu dolarů (při dnešním kurzu 10,1 miliardy korun) americká investiční banka Goldman Sachs a dalších 50 milionů dolarů (při dnešním kurzu 1,1 miliardy korun) přidala ruská společnost Digital Sky Technologies. Jejich investice ocenily hodnotu celé firmy na 50 miliard dolarů (při dnešním kurzu 1,1 bilionu korun).

ÚNOR

Facebook oznámil, že se přestěhuje z Palo Alta do rozlehlého areálu, který dříve patřil společnosti Sun Microsystems, v blízkém Menlo Parku.

ČERVENEC

Na Facebooku je již 750 milionů uživatelů. Sociální síť ohlásila spuštění bezplatných videohovorů, které pro ní zajišťoval Skype od Microsoftu.

SRPEN

Facebook vydal vlastní aplikaci pro rychlé posílání zpráv Messenger.

ZÁŘÍ

Na konci září představil zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg největší změny v dosavadní historii sociální sítě. Objevila se funkce Timeline, která přeměnila profily na přehlednou časovou osu života.

LISTOPAD

Facebook uzavřel dohodu s americkými regulátory, ve které se zavázal, že zpřísní ochranu osobních údajů a souhlasil s externími audity.

2012

KVĚTEN

Facebook vstoupil na americkou burzu Nasdaq. Výsledky prvního dne obchodování ocenily firmu na 104 miliard dolarů (při dnešním kurzu 2,3 bilionu korun). Do konce měsíce však akcie Facebooku ztratily více než čtvrtinu své počáteční hodnoty.

SRPEN

Facebook dokončil koupi populární platformy pro sdílení fotografií Instagram. Zaplatil za ni miliardu dolarů (při dnešním kurzu 22,4 miliardy korun).

ŘÍJEN

Mark Zuckerberg oznámil překročení hranice jedné miliardy uživatelů. Data společnosti rovněž ukázala 600 milionů mobilních uživatelů, 219 miliard nahraných fotografií a 140 miliard propojení mezi uživateli.

2013

LEDEN

Společnost Facebook ve spolupráci s Microsoftem představila vyhledávací nástroj Social graph, který umožnil uživatelům vyhledat příspěvky napříč sociální síti.

PROSINEC

Facebook byl zařazen do indexu S&P500, který obsahuje největší americké veřejně obchodovatelné firmy. Zavádí nový reklamní formát v podobě videa.

2014

ÚNOR

Facebook koupil svého největšího konkurenta na poli rychlého posílání zpráv. Za službu WhatsApp zaplatil v hotovosti a v akciích 19 miliard dolarů (při dnešním kurzu 426 miliard korun).

BŘEZEN

Nákupní horečka pokračovala. Facebook zaplatil dvě miliardy dolarů (při dnešním kurzu 44,9 miliardy korun) za výrobce headsetů pro virtuální realitu Oculus. Mark Zuckerberg předpověděl, že virtuální realita se stane hlavní počítačovou platformou.

Související články

2015

LEDEN

Facebook spustil algoritmus, který byl naprogramován tak, aby odfiltroval falešný nebo zavádějící obsah. Tento algoritmus však byl později obviněn, že udržuje uživatele v umělé sociální bublině, protože jim nezobrazuje příspěvky, s nimž uživatelé nesouhlasí nebo mají málo lajků.

BŘEZEN

Společnost se přestěhovala do nového ústředí, které pro ni navrhl světoznámý architekt Frank Gehry. Budova nabídla největší open space na světě s rozlohou více než 420 tisíc metrů čtverečních.

2016

DUBEN

Mark Zuckerberg představil desetiletý plán rozvoje Facebooku. Ve své řeči načrtl vizi, která spočívala na třech hlavních pilířích: umělé inteligenci, zvýšené konektivitě po celém světě a virtuální a rozšířené realitě.

ČERVENEC

Na společnost Facebook byla podána žaloba ve výši jedné miliardy dolarů (při dnešním kurzu 22,4 miliardy korun) za to, že umožnila členům palestinské teroristické organizace Hamás, aby na její sociální síti naplánovali teroristický útok, při kterém byli zabiti čtyři lidé.

2017

ČERVEN

Počet aktivních uživatelů facebooku přesáhl dvě miliardy.

ZÁŘÍ

Facebook odhalil stovky falešných ruských profilů, jejichž cílem bylo rozdmýchávat politické napětí před americkými prezidentskými volbami.

2018

BŘEZEN

Facebook musel čelit vážnému skandálu a ztrátě důvěry, když se ukázalo, že britská poradenská firma Cambridge Analytica tajně shromažďovala osobní údaje milionů uživatelů Facebooku, které následně zneužila k politickým účelům.

DUBEN

Mark Zuckerberg vystoupil před zákonodárci amerického Kongresu, kde musel vysvětlovat přístup společnosti Facebook k ochraně osobních údajů.

KVĚTEN

Šéf Facebooku podstoupil po americkém Kongresu grilování i v Evropském parlamentu. Omluvil se za nedostatečnou ochranu osobních údajů uživatelů.

ČERVENEC

Hodnota společnosti Facebook založená na ceně jejích akcií dosáhla rekordní výše téměř 628 miliard dolarů (při dnešním kurzu 14,1 bilionu korun).

2019

LEDEN

Facebook čelil dalšímu skandálu poté, co se ukázalo, že platí uživatelům, včetně dětí a mladistvých, za přístup k jejich osobním datům prostřednictvím aplikace pro chytré telefony.