Technologické firmy se už dávno nezaměřují pouze na vývoj nových e-shopů, mobilních aplikací nebo sociálních sítí. Stále častěji pronikají i do jiný oborů. Příkladem zdánlivě kontrastního pole jejich nové působnosti je AgTech, tedy spojení virtuálních technologií a off-linového zemědělství.

Podle studie AgTech Investing Report se v loňském roce investice do startupů z oblasti AgTech téměř zdvojnásobily z 2,36 miliardy dolarů na 4,6 miliardy. Peníze směřují především do precizního zemědělství, které využívá možností nasazení robotů například v podobě samořídicích traktorů nebo dronů, které by dokázaly ukočírovat stádo ovcí namísto lidského pastevce s několika psy.

Robot zahrádkář

Roboti ale zřejmě brzy začnou kolonizovat i zahrádky před chatami a chalupami. Lídrem této malé revoluce je FarmBot. Funguje vlastně jako 3D tiskárna, jen namísto roztaveného plastu vytlačuje z trysky buď semena rostlin nebo vodu na jejich zalévání.

Automatický stroj zvládne díky několika vyměnitelným nástavcům zasadit různé rostliny do předem definovaných míst v zemi, která si předtím naklikáte přes telefon a která se automaticky přizpůsobí nárokům zeleniny na dostatečný životní prostor. Díky zabudovanému senzoru vlhkosti funguje FarmBot jako také jako chytrý kropáček, který zalévá přesně ohraničená místa jen v případě nutnosti. Jak rostou kedlubny nebo saláty, můžete pozorovat na dálku přes zabudovanou kameru. Jen sklidit plody musíte přijet osobně.

Zdroj: Youtube

FarmBot se prezentuje jako open-source software. Vývojáři navíc zveřejnili dokumentaci ke vše součástkám, takže pokud si stroj nechcete koupit (do konce července v předprodeji za zvýhodněnou cenu 2900 dolarů, poté za 3900 dolarů), můžete si většinu komponent vytisknout doma na 3D tiskárně.

Zakladatel projektu Rory Aronson podle svých slov v počáteční fázi cílí především na geeky mezi zahrádkáři, kteří vždy toužili mít vlastní zahrádku, ale pak se o ni nedokázali dobře starat. Teď jim s pěstováním především zeleniny má pomoci právě FarmBot. Do jaké míry se Aronson nechal při vývoji inspirovat dříve populární hrou FarmVille, není jisté.