Severoatlantická aliance už nehodlá dopustit, aby Rusko obelhávalo celý svět a zatajovalo své vojenské operace, jako se tomu stalo během anexe Krymu. Ruské propagandě nehodlá NATO čelit kontrapropagandou, nýbrž zveřejňováním pravdivých informací.

V rozhovoru pro týdeník Dotyk to uvedl generál Petr Pavel, šéf vojenského výboru NATO. „Musíme být rychlejší a pohotovější v přinášení skutečných informací, faktů," říká Pavel.

A připomíná situaci na východě Ukrajiny, kde dnes údajně taktéž operují ruští vojáci, přičemž Moskva – stejně jako původně v případě Krymu – to stále popírá. „Mají tam těch vojáků minimálně 6500. Jsou ve velitelských pozicích, ve štábních funkcích, zabezpečují celou řadu vysoce sofistikovaných schopností, které východoukrajinské separatistické síly nikdy nemohly mít. Je k tomu mnoho jasných důkazů, ale naše mechanismy zveřejnění těchto informací často neumožňují," poukazuje Pavel na dosavadní slabiny NATO.

„Já jsem při debatách říkal, že by bylo možná lepší udělat někdy takové 'slůně v porcelánu', kdy třeba šlápneme některému z členských států trochu na kuří oko, ale zároveň uděláme obrovskou službu pro celou alianci," říká Petr Pavel.

Více v aktuálním vydání týdeníku Dotyk: Druhý muž NATO