Čeští tenisté nejsou prvními (a pravděpodobně ani posledními) sportovci, kteří účast na sportovním svátku odmítli. Oba dva jsou ale jasným příkladem současného trendu. Z Ria se totiž odhlašují především tenisté a golfisté.

Účast na tenisovém turnaji už odřekli Bernard Tomic, John Isner, Dominic Thiem, Milos Raonic nebo Simona Halepová. Tedy stejně jako Berdych zástupci elitní světové desítky, potažmo dvacítky. Z golfistů se nepředstaví dokonce hned první čtyři hráči světového golfového žebříčku: Jason Day, Dustin Johnson, Jordan Spieth a Rory McIlroy.

Tenisté a golfisté jsou zástupci dvou individuálních sportů s nejvyššími výdělky.

Virus zika se rozhodně nedá brát na lehkou váhu. Na druhou stranu – jeho hrozba je menší než před několika měsíci, což na svém Facebooku komentoval olympijský šampion ve veslování Mahé Drysdale: „Šance chytit ziku během olympiády představuje pravděpodobnost 3,2 : 100 000, šance stát se obětí vraždy v Riu 35,7 : 100 000, šance zabít se na silnici na Novém Zélandu 7,3 : 100 000,“ uvedl na sociální síti.

Nejde o peníze, ale o slávu

Světoví atleti, plavci, cyklisté, volejbalisté, veslaři, kajakáři nebo zápasníci a mnoho dalších jiných sportovců se do Ria chystají. Čím to, že největší strach z viru mají zrovna hráči tenisu a golfu? Přitom to jsou právě oni, kdo skoro celý rok tráví na cestách, často mezi světadíly a exotickými destinacemi. Odpověď je jednoduchá. Tenisté a golfisté jsou zástupci dvou individuálních sportů s nejvyššími výdělky. A olympijské hry nejsou tak výdělečným turnajem. Na něm se nehraje o peníze, jako spíše o čest a slávu.

Ještě na olympiádě v Londýně dostávali tenisté za účast a umístění v turnaji body do žebříčku ATP, respektive WTA. Andy Murray si za vítězství v mužském turnaji připsal 750 bodů. Pro porovnání: vítěz Grand Slamu si připočte 2000 bodů, ale bonifikace za průměrný turnaj je kolem 500 bodů pro vítěze. Letos se ale pravidla změnila a tenisté za účast na turnaji nedostanou body žádné. Pro tenisty se tak určitě vyplatí olympiádu vynechat, pošetřit síly a sebrat body na zářijových turnajích.

A co golf? Ten se na olympiádu vrátil po dlouhých 112 letech. A teď se ukazuje, že o to vlastně ani nikdo nestál. Golfu se kromě nejlepší čtyřky nezúčastní ani dalších osmnáct hráčů a šest hráček, kteří se jinak mohli turnaje zúčastnit. Ani golfisté se totiž žebříčkových bodů nedočkají. A nedočkají se ani vytouženého prize money.

Golf se na olympiádu vrátil po dlouhých 112 letech a teď se ukazuje, že o to vlastně ani nikdo nestál.

K tomu si připočtěte ještě velmi náročný program. Tenisté i golfisté (muži i ženy) jsou mimořádně vytížení, mají tedy nárok na odpočinek. Jejich dlouhé náročné sezony a kariéry s olympiádou vlastně ani nepočítají a jsou i bez ní vyždímaní nadoraz. Olympiáda zkrátka pro tenisty ani golfisty není nejdůležitějším turnajem roku. Nevyrovná se tenisovému Grand Slamu ani golfovému Majoru. Penězi, body, ani tradicí a respektem.

Nedobrovolní vyhnanci

Olympijské hry v Riu tedy vejdou do historie jako hry s oslabeným tenisovým turnajem a návratem golfu bez největších hvězd. Žádný jiný sport ale takto neutrpí. Snad ještě mužský basketbal, kde se z americké reprezentace odhlásilo kvůli zranění nebo rodinným důvodům hned 14 hráčů včetně největších hvězd LeBrona Jamese, Stephena Curryho, Russela Westbrooka a Jamese Hardena. Zrovna na basketbalovém klání to ale nikomu vadit nebude, protože Američané zkrátka vezmou jiné hráče a stejně turnaj vyhrají s velkým přehledem.

Na druhou stranu najdou se i tací, kteří by udělali cokoliv, aby se v Riu mohli představit. Taková Maria Šarapovová by mohla vyprávět. Nemusí ale smutnit sama. Ruskou tenistku u sledování televize možná brzy doplní celý (dopingem prosáklý) sportovní národ.